Uvod v športne stave

Stave predstavljajo vrsto iger na srečo, kjer se položi denar za stavo. Pri tem je potrebno pravilno napovedati izid nekega športnega ali kulturnega dogodka, da bi prejeli dobitek. Športne stave so najbolj priljubljena vrsta stav. V večini primerov posamezniki stavijo s pobiralci stav v stavnicah, ali pa to storijo prek mobilnega telefona ali spletnih strani stavnic. Znesek denarja, ki je pridobljen pri določeni stavi, se izračuna tako, da se pomnoži znesek denarja, s katerim smo vplačali stavo – poznan tudi kot zastavek, s kvotami, ki jih ponuja stavnica. Posamezniki, ki pogosto vplačujejo športne stave, so znani kot igralci na srečo; oziroma »punters« v Združenem kraljestvu in večini evropskih držav, ali »bettors« v ZDA in drugod po svetu.

Osnove športnih stav

Eden najpomembnejših pojmov pri športnih stavah so kvote, ki jih ponujajo stavnice. Kot smo že omenili, vaši dobitki temeljijo na kvotah in vaših zastavkih pri določeni stavi. Eden najboljših načinov za pridobitev velikega denarnega dobitka je iskanje »vrednostne stave« (value bet). To je stava, ki se ponaša z najboljšimi možnimi kvotami za nek izid dogodka. Kvote se lahko zelo hitro spremenijo, zlasti pri stavah v živo. Včasih lahko nek igralec zadene večji denarni dobitek pri istem izboru kot drugi igralec, in to samo zato, ker je stavo že predhodno vplačal. Ponavadi so kvote za favorita določenega dogodka nižje, ker so stavnice uravnotežile svoje kvote na podlagi števila stav in vplačanega denarja na obeh straneh. Na ta način lahko pridobite več denarja pri stavljenju na nefavorita, kar je tista stran, ki se šteje za šibkejšo. Če želi igralec biti uspešen in zadeti denarni dobitek, mora upoštevati nekaj osnov športnih stav. Te vključujejo:

Tradicionalna stavnica ali spletna stavnica

Do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja so obstajala le tradicionalna podjetja, ki so se ukvarjala z organizacijo stav. Ta so delovala prek verige stavnic. Nato so se z uvedbo svetovnega spleta porodile nove možnosti za mnoge stavnice. Dandanes večino največjih stavnic predstavljajo spletne stavnice. Pri tem je potrebno opozoriti, da je večina klasičnih pobiralcev stav, ki delujejo izključno prek stavnic in pisarn na dirkališčih, osredotočena na dirke konj in hrtov. Obstaja tudi možnost stavljenja prek telefona, vendar je večina takšnih stav z zelo visokimi zastavki. Razlogi za priljubljenost spletnih strani stavnic so očitni; gre za priročnost, fleksibilnost in dobičkonosnost.

Pri spletnih stavah vaša fizična navzočnost v stavnici ni potrebna. Stavite lahko iz udobja svojega doma ali v službi, in sicer s pomočjo mobilnega telefona ali računalnika. Še več, stavite lahko kadarkoli želite. Tako niste omejeni z odpiralnim časom stavnice. Velika prednost stavljenja prek spleta je dostop do vseh informacij o določenem dogodku. Tako je mogoče preveriti statistične podatke, prebrati mnenja in napovedi, ali pa si celo v živo ogledati tekmo, na katero želite staviti. Večina stavnic ponuja različne aplikacije in orodja, ki vam lahko pomagajo pri stavljenju. Verjetno najpomembnejša prednost spletnih stavnic pa je možnost stavljenja v živo, imenovana tudi »in-play betting«. Ta oblika stavljenja je na voljo skoraj v celoti prek spletnih strani stavnic.

Spletne stavnice

Še ena ključna odločitev je izbira stavnice. Potrebno je izbrati takšno, ki vam najbolj ustreza. Najpomembnejši dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri stavnice, so njena zanesljivost in hitrost izplačil. Druga pomembna merila so bonusi in kvote, ki jih pobiralec stav oziroma stavnica ponuja, pa tudi raznolikost stav in športnih dogodkov ter storitev za pomoč strankam. Pomembno je tudi dejstvo, ali je spletna stran določene stavnice dostopna in enostavna za uporabo. Če želite preveriti podrobno analizo najboljših stavnic na trgu, obiščite naš seznam najboljših spletnih stavnic.