Če želite dobro razumeti športne stave, potem morate dobro razumeti sistem kvot, saj te predstavljajo temelj vsake športne stave in poleg tega odločajo o višini dobička v primeru pravilno napovedanega dogodka. Potencialni izkupiček se izračuna na podlagi kombinacije med vašo stavo in kvotami za to stavo.

V nadaljevanju boste izvedeli še več o samih kvotah, njihovi vlogi pri polaganju športnih stav in na kakšne vrste lahko naletite v spletnih stavnicah. Prav tako vam bomo povedali več o razlikah med kvotami posameznih ponudnikov.

Športne stave kvoteKaj so kvote?

V svetu športnih stav imajo kvote dve nalogi. V prvi vrsti se na podlagi kvot računajo izkupički dobitnih stav. Vsakič, ko položite stavo, so vam v trenutku vplačila stave na voljo določene kvote, ki v primeru pravilne napovedi vplivajo na končni izkupiček. Višja kot je kvota, več lahko dobite v primeru zmage.

Po drugi strani pa kvote kažejo tudi na verjetnost nekega dogodka. Tukaj velja, da višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da se bo napovedani razplet dogodka uresničil. To je zelo smiselno, saj je za pričakovati, da boste precej bolj bogato nagrajeni, če stavite na manj verjeten dogodek, ker se tako zviša tudi tveganje.

Samo predstavljajte si tekmo v tenisu, kjer igra prvouvrščeni igralec proti igralcu na repu lestvice. Seveda je verjetnost, da bo zmagal prvouvrščeni tekmovalec precej večja, zaradi česar so kvote nanj nižje. Kvote za njegovega nasprotnika pa bi bile neprimerljivo večje.

Različni formati kvot

Kot ste lahko videli, kvote temeljijo na izredno enostavnem principu. Vse to postane malce bolj zapleteno zaradi treh različnih formatov kvot, saj razlikujemo med decimalnimi, frakcionalnimi in ameriškimi zapisi kvot.

Zelo verjetno je, da boste – če že niste – v svoji stavni karieri naleteli na vse tri zapise kvot. Zato je dobro, da se seznanite z vsemi in se tako izognete nesporazumom zaradi nepoznavanja različnih zapisov. V bistvu vsi zapisi izražajo isto stanje, vendar na svoj način.

Ameriške kvote

Že samo ime pove, da se ameriške kvote najpogosteje uporabljajo v ZDA. Gre za kvote, zapisane s pozitivnim ali negativnim predznakom, ki polagalcu stav povejo, koliko mora staviti, da bi dobil določen znesek oz. kolikšen dobiček prinaša določena stava. Pozitivna številka vam pove, kakšen dobiček bi vam pripadal, če bi stavili 100 €. Negativna številka pa sporoča, koliko bi morali staviti, da bi dobitni znesek znašal 100 €.

Če je stava +150, to pomeni, da bi s stavo v višini 100 € zaslužili 150 €, poleg začetnega vložka. V obratnem primeru, kjer ima stava kvoto -150, bi morali staviti 150 € za 100 € izkupička, poleg začetnega vložka. Kvota izenačene stave, tj. stave, pri kateri bi dobitek bil enak vložku, bi bila +100.

Decimalne kvote

Decimalne stave se največ uporabljajo v Evropi, Kanadi in Avstraliji. Kljub temu pa je ta zapis kvot postal že skoraj standard v marsikateri spletni stavnici razen nekaterih ameriških ponudnikov. Razlog za veliko priljubljenost tiči predvsem v veliki enostavnosti zapisa, saj kvote predstavljajo pozitivne decimalne številke, praviloma z dvema decimalnima mestoma.

Številka prikazuje končni izkupiček dobitne stave in že vsebuje originalni znesek. Če kvota znaša 1,5, bi za vsak stavljen evro dobili 1,5 €. Zmagovalna stava pri kvoti 2,25 bi tako pomenila izkupiček v višini 2,25 € za vsak stavljen evro. Kvota izenačene stav bi v tem primeru bila 2,00.

Frakcionalne kvote

Ta zapis stav se največkrat uporablja v Veliki Britaniji, čeprav vse več ponudnikov na Otoku vpeljuje decimalni zapis. Računanje dobička s frakcionalnimi stavami ni tako samoumevno kot pri drugih dveh zapisih, vendar je osnovni princip enostavnejši, kot se zdi na prvi pogled. Tako kot ameriški zapis kvot tudi frakcionalni prikazuje potencialni dobiček, ki se prišteje vašemu začetnemu znesku.

Že kot samo ime izda, so kvote prikazane v obliki ulomka, kot je na primer 3/1, kar pomeni ”tri proti ena”. Če kvota znaša 3/1, potem lahko v primeru zmagovalne stave dobite 3 enote za eno stavljeno enoto, torej 3 € za stavljen 1 €. V primeru kvote 1/1 govorimo o kvoti izenačene stave. Do tukaj bi moralo vse biti jasno.

Stvar postane težja, ker se lahko s takim zapisom pojavijo tudi kvote, kot so 6/4, 11/10 in 5/2. V prvem primeru, torej 6/4, boste za vsake štiri stavljene enote dobili 6 enot kot dobiček, kar bi v decimalnem zapisu pomenilo 1,5 enote za stavljeno enoto. Če kvota znaša 11/10, boste za 10 stavljenih enot dobili 11 enot, kar bi pomenilo 1,1 enote na eno enoto.

Tukaj pa se zgodba še ne konča. Poznamo tudi negativne frakcionalne kvote, pri katerih je dobitek manjši od zneska položene stave. Primer take kvote je 1/4 oz. ”ena proti štiri”, kjer ena enota dobička ustreza štirim stavljenim enotam.

Pretvornik kvot

Predvsem frakcionalne kvote lahko zmedejo še tako izkušenega polagalca stav, vendar se vam ni več treba obremenjevati, če se ne spoznate ravno na vse zapise. V veliko pomoč vam bodo pretvorniki kvot, ki bodo vse matematične operacije opravili namesto vas, vi pa se lahko osredotočite samo na polaganje stav.

Razlike v kvotah za iste dogodke

Ste že kdaj želeli položiti stave na isti dogodek v različnih stavnicah? Potem ste zagotovo opazili razlike med samimi kvotami. Pri enem ponudniku ima lahko ekipa kvoto +130, pri drugem ponudniku pa je kvota za zmago na isti tekmi +120.

Ko smo rekli, da kvote zrcalijo verjetnost nekega dogodka, bi bilo veliko bolj natančno, če bi rekli, da kvote zrcalijo verjetnost nekega dogodka v očeh ponudnika stav. Napovedovanje izida športnih dogodkov samo po sebi ni zelo natančna znanost, zato pomembno vlogo pri tem igrajo tudi subjektivna mnenja.

To je razlog, zakaj prihaja do takih razlik v kvotah med posameznimi ponudniki, saj ima vsak svoj pogled na dogodke. Ne samo mnenje stavnice, na kvote vplivajo tudi drugi dejavniki, kot je višina denarja, ki jo je ponudnik stav določil za izbran dogodek. Zato kvote niso vedno najboljši pokazatelj verjetnosti dogodkov.

Hkrati pa to pomeni, da lahko razlike med ponudniki pri športnih stavah obrnete v svojo korist. Če vam konstantno uspe pravilno napovedati razplet dogodkov, potem si lahko zaradi različnih kvot obetate zajetne dobičke. To res ni najlažja stvar pri stavljenju, vendar vam lahko uspe z dobrim poznavanjem izbranega športa in preudarnim polaganjem stav, kar je v svetu stav ključnega pomena.