Blackjack – pravila, nasveti in strategije

Naj si bo v klasični ‘offline’ igralnici ali pa v eni izmed spletnih različic – igra s kartami blackjack slovi kot ena izmed najbolj priljubljenih iger med igralci iger na srečo. Velika priljubljenost pa ni le posledica starosti, saj igra velja za najstarejšo igro s kartami. Prav tako spada blackjack med enostavnejše igre, saj je pravil zelo malo, še ta pa so zelo intuitivna, tako da boste v zelo kratkem času vse imeli v malem prstu.

Velika večina iger v spletnih igralnicah temelji izključno na sreči, kar deloma velja tudi za blackjack. Kljub temu pa je pri blackjacku zelo pomembna strategija, s katero igrate, in seveda dobro poznavanje pravil igranja. Čeprav pravila niso zahtevna, jih je vseeno treba razumeti, saj lahko s poznavanjem pravil in trikov občutno povečate možnosti za uspeh.

Osnove blackjacka

Blackjack se igra s francoskim kompletom kart, vaš nasprotnik pa je kar delivec kart. Cilj igre je premagati delivca tako, da je vrednost kombinacije vaših kart višja od delivčeve vrednosti in kljub temu nižja od 21. Če je seštevek prejetih kart višji od 21, izgubite igro.

Preden začnete igrati, morate staviti želeno vsoto. To je lahko virtualni znesek kot del brezplačne verzije igre, lahko pa stavite pravi denar, če ste dovolj prepričani o svojih igralskih sposobnostih. Ko ste stavili, delivec razdeli vsakemu igralcu po dve zakriti karti. Delivec tudi prejme dve karti, pri čemer pa je ena obrnjena navzgor, torej vidna vsem igralcem.

blackjack pravila
Blackjack

Vaša naslednja poteza pa je odvisna od prejetih kart in njihovih vrednosti ter odkrite delivčeve karte. Na podlagi omenjenih vrednosti se lahko odločite, ali boste karte obdržali ali zahtevali novo, dodatno karto. Igra se konča, ko delivec razkrije še svojo drugo karto, s čimer je razkrita tudi vsota njegove kombinacije. Če je vsota vaših kart višja od delivčeve, kljub temu pa nižja od 21, ste zmagali in si tako priigrali skupen vložek skupaj z začetnim vložkom. ‘Blackjack’ oz. popolno zmago dobite, če je vsota vaših kart 21.

Vrednosti kart pri blackjacku

O tem, ali ste s svojima kartama premagali delivca ali ne, odloča seštevek vrednosti vaših kart. Karte imajo pri blackjacku naslednje vrednosti:

Pravila igranja

Če med igro blackjacka ne dobite asa in dodatne karte z vrednostjo 10 (skupna vrednost 21), imate na voljo več možnosti za nadaljevanje igre. V primeru nizke vrednosti svoje kombinacije lahko z ukazom hit/draw prejmete dodatno karto. Če ste z vrednostjo kombinacije zadovoljni, z ukazom pass/stand delivcu sporočite, da ne želite dodatne karte.

Glede na kombinacijo kart se lahko odločite tudi za podvojitev (double) in deljenje (split) kart. Pri prvemu ukazu gre za podvojitev stave, prejmete pa tudi še dodatno karto, s čimer se igra konča. Če ste dobili dve enaki karti, jih lahko tudi razdelite na dve igri. V tem primeru igrate v dveh ločenih igrah, poleg tega pa morate podvojiti stavo. Vam dodeljeni karti nista všeč? Potem imate tudi možnost predaje (surrender). Če se predate, ne izgubite celotne stave, ampak samo polovico – drugo polovico pa dobi ‘hiša’ oz. igralnica.

Dodatna možnost pri igranju pa je zavarovanje (insurance), ki je neke vrste ‘varovalka’ pred izgubo celotne stave. Če je prva delivčeva karta as, lahko svojo stavo ‘zavarujete’ za primer, da delivec dobi vrednost 21 oz. blackjacka. To morate seveda storiti pred razkritjem delivčeve karte, za zavarovanje pa lahko uporabite največ polovico svoje stave, razmerje izplačila je 2:1.

Osnovne strategije

Ker je za uspeh pri blackjacku pomembna tudi dobra in premišljena strategija, ne čudi, da na spletu krožijo številni bolj ali manj učinkoviti načini za zmago. Eden izmed njih je štetje kart, kar pa je zaradi uporabe različnih kompletov kart praktično nemogoče.

Kljub temu pa lahko z nekaj znanja in s pozornim spremljanjem dogajanja med igro izničite matematično prednost delivca oz. igralnice. Celotna strategija je zelo enostavna, saj temelji na posebni tabeli, iz katere lahko razberete, kako igrati z določeno kombinacijo. Mogoče se vam bo tabela na prvi pogled zdela zapletena, vendar boste z nekaj vaje z gotovostjo vedeli, kaj storiti pri določeni kombinaciji.

Ena izmed strategij priporoča, da ne vlečete dodatne karte, če imate vrednost kart med 12 in 16. V tem primeru se vam z vidika statistike bolj izplača počakati in držati pesti, da bo delivčeva vrednost kombinacije presegla 21, kar pomeni vašo zmago.

Zelo pogosto igralci uporabljajo tudi strategijo, pri kateri enostavno posnemajo delivčeva dejanja, saj so prepričani, da delivci že vedo, kaj delajo. Pri tej strategiji morate vleči novo karto samo v primeru, da je vrednost vaše kombinacije 16 ali manj. Če je vrednost vaše kombinacije 17 ali več, zavrnite dodatno karto.

Kljub visokemu številu različnih strategij pa je treba opozoriti, da te strategije ne upoštevajo samo igralci, temveč tudi proizvajalci iger pri ustvarjanju algoritmov. Če se na primer odločite za strategijo posnemanja, se matematična prednost igralnice poveča za kar 5 %, podobni deleži pa veljajo tudi za druge strategije. To pa še zdaleč ne pomeni, da ste na slabšem, saj gre le za teoretične vrednosti.

Blackjack Pontoon

blackjack-pontoon-pravila
Blackjack pontoon

Zaradi velike priljubljenosti blackjacka so z leti nastale številne različice te igre. Ena izmed najodmevnejših in najzanimivejših različic je pontoon, pri katerem se uporablja šest standardnih kompletov po 52 kart.

Največja razlika s klasičnim blackjackom je, da igralci pri pontoonu dobijo dve karti, obrnjeni navzgor, delivčevi karti pa ostaneta obrnjeni navzdol. Vrednosti kart so enake kot pri klasičnem blackjacku, edina razlika je, da ima prvi as v delivčevi roki vrednost 11 – dokler skupna vrednost ne presega 21.

Pravila za igranje so skoraj identična tistim pri klasični različici, edina opazna razlika leži v zmagovalni kombinaciji (pontoon), ki jo lahko dobite v primeru, da je vsota prvih dveh kart 21, da imate pet kart s skupno vrednostjo 21 ali da imate tri oz. štiri karte s skupno vrednostjo 21. Izplačila pri pontoonu so lahko 2:1 (vrednost 21 ali 5 kart s skupno vrednostjo, nižjo od 21) in 1:1 za vse ostale primere.

‘Mehka’ ali ‘trda’ roka

Če ste že kdaj iskali nasvete za igranje blackjacka, ste verjetno naleteli na izraza ‘mehka’ (soft) in ‘trda’ (hard) roka (hand). Glavna razlika med trdo in mehko kombinacijo je ena sama karta – as. Če je ena izmed vaših kart as z vrednostjo 1, potem imate trdo kombinacijo, v nasprotnem primeru (as z vrednostjo 11) pa je vaša kombinacija mehka. Tako as, sedmica in devetica sestavljajo trdo 17 itd.

Razlikovanje med trdimi in mehkimi kombinacijami pa je pomembnejše, kot se mogoče zdi na prvi pogled, saj velika večina strategij temelji na razlikovanju med obema vrstama kombinacij. Mehke in trde kombinacije pa igrajo pomembno vlogo tudi pri delivcu, saj mora ta glede na vrsto blackjacka slediti zastavljenim pravilom. Če ima delivec mehko 17, mora po nekaterih pravilih vleči dodatno karto.

Koristni nasveti za igranje

Od vseh iger, ki jih najdete v igralnicah, je pri blackjacku prednost proti igralnici najvišja. Zato ne čudi, da igra s kartami velja za eno najbolj igralcu prijaznih iger. Kljub temu da blackjack zahteva osnovno poznavanje pravil, obstaja veliko trikov, s katerimi lahko igranje obrnete v svojo korist. Že brezglavo igranje brez kakršnekoli strategije zniža prednost igralnice na 3 %, z dobro strategijo in poznavanjem igre lahko ta delež znižate na samo 1 %.

Kot pri vsaki igri potrebujete tudi pri blackjacku vsaj malo izkušenj, v veliko pomoč pa vam bodo tudi naslednji nasveti za igranje.

Kje igrati najboljši blackjack na spletu?

S prihodom spletnih igralnic se je ponudba različnih iger na srečo močno razširila. Seveda je to odlična novica za vse igralce, ki bi radi iz udobja lastnega naslanjača igrali v spletnih igralnicah. Poleg tega pa večja izbira iger pomeni tudi težjo odločitev za vas. V poplavi iger se kaj hitro lahko zgodi, da enostavno izgubite pregled nad vsemi možnostmi.

Ker blackjack spada med eno izmed najpriljubljenejših iger, je temu primerna tudi ponudba v spletnih igralnicah. Poleg različnih vrst blackjacka vam spletne igralnice ponujajo različne bonuse in ostale ugodnosti, če igrate pri njih. Zato je bolj kot izbira prave vrste blackjacka pomembna izbira igralnice, saj lahko pri nekem ponudniku samo z bonusi dobite precej več kot pri drugem ponudniku.

>> Za izbor spletne igralnice si poglejte naš seznam najboljših spletnih casinojev