Poker pravila za začetnike

Kljub pojavu številnih novih, razburljivih iger na srečo, med katerimi izstopajo predvsem igralni avtomati, velja poker še vedno za eno najpriljubljenejših iger v svetu igralništva. Ameriška igra s kartami ne nudi samo kopice zabave, temveč si lahko pri igranju s pravilno strategijo obetate solidne zaslužke.

V očeh nepoznavalca je poker še vedno igra, popolnoma odvisna od sreče, kar pa drži samo v primeru, da ne poznate pravil igre in nimate prave igralne strategije. Prvo pravilo pokra in katerekoli druge igre je dobro poznavanje pravil, in v nadaljevanju boste izvedeli vse o igranju pokra, na kaj morate paziti in kako lahko s preudarnim igranjem premagate soigralce.

do 365€ Bonus dobrodošlice
Stavi zdaj

Različne vrste pokra za vse okuse

Po nastanku pokra na začetku 19. stoletja v Ameriki so se hitro izoblikovale številne različice te igre s kartami. Najpriljubljenejša različica pokra je Texas Hold’em, pri kateri dobi vsak igralec dve zaprti karti. Nato delivec odpre prve tri skupne karte, ki jim sledita še četrta in peta karta – zmaga igralec z najboljšo kombinacijo kart.

Omaha je po priljubljenosti takoj za zgoraj omenjeno različico. Pri Omahi dobi vsak igralec štiri zaprte karte. Nato delivec odkrije pet skupnih kart, najboljša kombinacij treh skupnih in dveh lastnih kart pa je zmagovalna. Pri različici Five Card Draw dobi vsak igralec pet zaprtih kart, ki jih lahko enkrat zamenja, tudi v tem primeru zmaga igralec z najboljšo kombinacijo.

Poleg omenjenih različic poznamo tudi Five Card Stud, kjer igralec dobi pet kart, od katerih je samo ena zaprta. Zelo zabavna različica je tudi Crazy Pineapple. Tu dobi igralec tri karte, po razkritju treh skupnih kart pa mora eno karto odvreči.

poker pravila

Kombinacije pri igranju pokra

Kljub številnim različicam pokra je pravilo najboljše kombinacije značilno za prav vsako izmed njih. Pri igranju pokra lahko sestavite eno izmed desetih kombinacij, ki odločajo o vaši zmagi oz. porazu. Četudi boste imeli pri nekaterih različicah na koncu več kot pet kart, šteje kljub temu najboljša kombinacija, sestavljena iz petih kart.

  1. Najvišja karta: Če nimate nobene kombinacije, se upošteva karta z najvišjo vrednostjo. Če imata vaša in soigralčeva karta isto vrednost, se upošteva druga najvišja karta itd.
  2. En par: Kombinacija dveh kart z isto vrednostjo (dva kralja) sestavlja par.
  3. Dva para: Kombinacija dveh parov kart z isto vrednostjo (dva asa in kralja).
  4. Tris/set: S tremi enakimi kartami lahko sestavite tris ali set. Pri setu imate v rokah en par, med skupnimi kartami pa je karta z isto vrednostjo. Položaj pri trisu je ravno obraten, saj je med skupnimi kartami en par, v roki pa držite karto z isto vrednostjo.
  5. Lestvica: Pri lestvici imate pet zaporednih kar z različnimi barvami.
  6. Barva: Pet nezaporednih kart z isto barvo sestavlja barvno kombinacijo. Če imata dva igralca isto barvo, zmaga tisti z najvišjo karto.
  7. Full house: Gre za kombinacijo, sestavljeno iz para in trisa.
  8. Poker: Kombinacijo kart sestavljajo štiri karte z enako vrednostjo in preostala, neodvisna karta.
  9. Barvna lestvica: Gre za navadno lestvico, pri kateri so vse karte iste barve.
  10. Kraljeva lestvica: Kombinacija z najvišjo vrednostjo in tako sanje vsakega pokeraša, čeprav je verjetnost, da jo dobite, ena proti nekaj milijonov. Sestavlja jo lestvica kart od desetke do asa, pri čemer imajo vse karte isto barvo.

Kako igrati Texas Hold’em

Zaradi velike priljubljenosti bomo v nadaljevanju opisali pravila in potek igre za različico Texas Hold’em. Igra se s standardnim kupčkom z 52 kartami, hkrati pa lahko igra do 10 igralcev. Če igrate s prijatelji in nimate delivca, potem to vlogo vsako rundo prevzame eden izmed igralcev. Pri igranju v spletni ali pravi igralnici bodo za deljenje in mešanje kart poskrbeli profesionalni delivci kart.
Cilj vsake različice pokra je dobiti najboljšo možno kombinacijo kart na podlagi vaših kart in kart na mizi ali pa prepričati preostale igralce, da imate vi najboljšo kombinacijo, ter jih tako prisiliti v predčasen odstop.

Štiri runde stav

Prvi korak pri igranju je polaganje stav. Da bi pri partiji pokra lahko osvojili denar, morate, še preden delivec razdeli karte, položiti obvezno stavo, ki je v svetu pokra znana tudi kot slepa stava, saj ne veste, kateri karti boste dobili. Prvi igralec mora položiti malo, levi igralec pa veliko slepo stavo, ki je praviloma dvakrat večja od male različice.

Ko je polaganje obveznih stav zaključeno, vsak igralec dobi dve lastni karti, ki ju lahko vidi samo on. Nato delivec na mizo položi tudi pet skupnih kart, ki so vidne vsem igralcem, vaša naloga pa je, da iz petih kart sestavite najboljšo kombinacijo. Celotno dogajanje pri igranju pokra lahko razdelimo na dva dela – prvi del, preden so razdeljene tri skupne karte (pre-flop), in drugi del, potem ko igralci dobijo lastne karte (flop).

Igralec, ki je prvi na potezi (levo od igralca, ki je položil veliko obvezno stavo), je v najslabšem položaju, znanim tudi kot ‘under the gun’. Ko ste na potezi, imate na voljo tri možnosti. Če vam karti nista všeč, lahko odstopite iz igre, s tem pa ne morete več osvojiti denarja, četudi ste že položili stavo.

V primeru dobrih kart imate dve možnosti – klic in višanje. Če se odločite za klic, s tem izenačite trenutno stavo, lahko pa ostalim igralcem namignete, da imate zelo dobre karte tako, da zvišate stavo. Ko se zaključi zadnja runda stav, igralci odkrijejo svoje karte. Če imata dva igralca zmagovalno kombinacijo, se skupek žetonov enostavno porazdeli med zmagovalca.

No-Limit in Fixed Limit Hold’em

V igralnicah sta vam na voljo dve obliki Texas Hold’ema – No-Limit in Fixed Limit. Pri obeh oblikah so pravila za igranje enaka, edina razlika leži v višini stav, ki jih lahko položijo igralci.
No-limit pomeni, da lahko kadarkoli med igro stavite vse svoje žetone. To seveda naredi igro veliko bolj razburljivo, zato ne čudi, da turnirje s to obliko pokra najpogosteje prenašajo po televiziji. Ker ni omejitev pri stavah, lahko v zelo hitrem času osvojite kar nekaj denarja. Po drugi strani pa s tem naraste tudi tveganje, kar bo od igranja odvrnilo predvsem začetnike.
Za začetnike v svetu pokra je primernejša oblika z določenim limitom oz. fixed limit. Pri tej obliki lahko v vsaki rundi stavite samo določen znesek, kar pomeni, da lahko delivec odkrije vse skupne karte. V prvih dveh rundah lahko igralci pri Texas Hold’emu višajo le malo stavo, šele v zadnjih dveh rundah, ko so skupne karte že odkrite, pa lahko zvišate tudi veliko stavo.
Če v igralnici zasledite zapis Fixed Limit €1/€2, to pomeni, da je mala stava 1 €, velika pa 2 €. Opozoriti je treba tudi na to, da lahko v vsaki rundi stavo povišate maksimalno trikrat.
Nasvet: Veliko število pravil in vrst pokra lahko zmede še tako pozorne začetnike. Da pa pri tem ne bi po nepotrebnem tvegali svojega denarja, vam velika večina spletnih igralnic nudi možnost igranja pokra z virtualnim denarjem, tj. brezplačno. Tako lahko brez tveganja poskusite različne vrste pokra, pravila stavljenja in kombinacije kart ter še bolje spoznate potek igre. Saj veste, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Nasveti za igranje pokra

Pomemben del poker pravil sestavljajo tudi strategije, ki jih morate ustrezno prilagajati na vrsto igre, da si lahko obetate čim višje denarne nagrade. Eno je poznati in razumeti pravila pokra, drugo pa je biti uspešen pri igranju.

Predvsem začetniki pogosto igrajo z vsemi kombinacijami kart, ki jih prejmejo, kar pa je ena izmed večjih začetniških napak. Samo pri Texas Hold’emu je 169 različnih možnosti začetnih kart, med katerimi je samo pet kombinacij, ki vam res lahko pomagajo (dva asa, dami, kralja in fanta). Svetujemo vam, da igrate samo 20 % vseh kombinacij kart, pri tem pa se osredotočite na dobre kombinacije (kombinacije najvišjih kart).

Prav tako se izogibajte pogostemu klicanju. Začetniki naravnost obožujejo možnost klica in s tem izenačenja stave predhodnega igralca, saj niso popolnoma prepričani, kaj imajo v roki, in nočejo tvegati. Kljub tveganju je stavljenje pri pokru precej boljše kot klicanje. S polaganjem stav lahko zmagate igro pokra, ne da bi pokazali svoje karte, česar pa ne morete storiti, če samo kličete.

do 365€ Bonus dobrodošlice
Stavi zdaj

Položaj igralcev

Na prvi pogled položaj igralcev za mizo ne igra pomembne vloge pri igranju, vendar ni tako. Položaj oz. zaporedje igralcev za mizo je še kako pomembno, saj stave vedno začne polagati igralec na levi strani delivca. Praviloma je najbolje, da stavite kot zadnji, saj lahko tako budno spremljate stave ostalih soigralcev in na podlagi njih izberete primerno stavo.

Nenapisano pravilo pokra – blefiranje

Blefiranje je eno izmed najpomembnejših pravil pri igranju pokra, saj je prava umetnost prepričati soigralce, da imate dobre karte, čeprav jih nimate. Verjetno ni boljšega občutka, ko vam pri partiji pokra uspe pretentati ostale igralce in seveda pobrati vse žetone.

Blefirate lahko na dva načina. Če imate dobre karte, potem boste z načrtnim polaganjem stav želeli nasprotne igralce prepričati, da imate slabe karte – in obratno, seveda. Pri tem pa morate biti zelo pazljivi, saj ravno začetniki pogosto blefirajo čisto po nepotrebnem. Zato blefirajte samo takrat, ko je pri mizi malo aktivnih soigralcev ali če ste zadnji na potezi, saj si tako lahko ogledate vse stave.

Poker pravila za naprednejše igralce

Z vsako naslednjo partijo pokra boste počasi začeli razumevati potek igre in način stavljenja. Ko obvladate osnove, lahko začnete opazovati soigralce. Presenečeni boste, koliko igralcev uporablja pri igranju stalne vzorce, ki jih lahko obrnete v svojo korist. Zelo vam lahko koristi tudi poznavanje verjetnosti, saj je npr. možnost, da dobite par asov 221:1.

poker pravila

Zaključek

Še zadnje, zelo pomembno pravilo pri igranju pokra je praksa. Več kot boste igrali, bolje boste razumeli poker in lažje boste zavajali soigralce. Preden pa začnete z igranjem, morate najti primerno spletno igralnico, kjer boste deležni zajetnih bonusov dobrodošlice. Naj si bo v igralnici ali med prijatelji – nikoli ne smete pozabiti na svoj ‘poker face’.

Pogosta vprašanja na kratko