Stavna borza

Ste kdaj želeli igrati vlogo stavnice? Želite več različnih kvot za isti dogodek in na isti platformi. Odgovor je stavna borza.

Stavne borze so revolucionirale svet stav s tem, da so omogočile trgovanje s stavami. Na njih ne stavite neposredno proti stavnici kot je to običajno. Namesto tega, stavna borza izloči posrednika (stavnica) saj stavite oz. trgujete proti drugim igralcem športnih stav. Poleg tega lahko igrate tudi vlogo stavnice in ponudite (LAY) stavne kvote drugim.

Kaj je stavna borza

Ni skrivnost, da stavne borze ne le izpodbijajo tradicionalne stavnice, temveč so prisilile mnoge, da spremenijo način na keterega so delovale, v nekaterih primerih že desetletja. Medtem ko so nekateri od velikanov v stavni industriji želeli preprosto uvesti zastareli poslovni model v novi spletni svet, so bile stavne borze tiste, ki so resnično razumele potencial in možnosti internetnih športnih stav.

Lahko rečemo, da brez stavnih borz verjetno še ne bi videli stav v živo, bolj konkurenčnih kvot, Cash Out-a kot tudi stalnega širjenja trgov.

Kako deluje stavna borza

Če ste seznanjeni le s tradicionalnimi stavnicami, vas lahko format stavne borze na začetku zmede. Toda, ko začnete ceniti razliko, so številne možnosti, ki jih stavna borza ponuja, vse bolj očitne. Če želite staviti resno in za zaslužek potem boste našli stavne borze kot odličen vir potencialnih zaslužkov, ki pametnemu igralcu ponujajo iznajdljive načine, da “zakleni” dobičke, v mnogih primerih še preden je znan končni rezultat.

Medtem, ko tradicionalna stavnica ponuja možnost, da stavo položite proti stavnici, stavne borze ponujajo, da stavijo proti drugim igralcem, z izmenjavo (borzo), ki deluje v bistvu kot posrednik med obema igralcema.

Kako do zaslužka na stavni borzi

Medtem, ko mnogi igralci uporabljajo stavno borzo izključno za stave pred začetkom tekme je velika privlačnost za mnoge uporabnike, zlasti strokovnjake, zmožnost “trgovanja” trgov. Ker je priljubljenost stavnih borz naraščala skozi novo tisočletje, je to naredilo novo “vrsto” igralca, to je borznega trgovca.

Zlasti v zadnjem desetletju se je število borznih trgovcev, ki delujejo na stavnih borzah, dramatično povečalo, pri čemer je veliko ljudi zapostavilo stave pred tekmo, s poudarkom samo na trgovanju.

Stavna borza je podobna borznemu trgu. Stavni trgovci na borzi v tem smislu so enaki kot trgovci na borzi, nakup in prodaja delnic. V primeru stavne borze, trgovci kupujejo in prodajajo položaje glede določenega izida, in ista načela ostanejo resnična, kupi nizko in prodaj visoko.

Back in Lay stave
Če rečemo preprosto, backing pomeni stavo na rezultat (želimo čim višjo kvoto oz. ceno). Lay pa pomeni stavo proti oz., da stavo ponudimo drugim (želimo čim nižjo ceno).

Primer 1: Man City zmaga ligo

stavna borzaPoglejmo si primer. Zgoraj vidimo kvote za zmago v Premier League. Torej, kako lahko trguejmo na tem trgu? Kot smo že omenili, poskušamo kupiti nizko in prodati visoko na položaju.

Kako bomo to naredili?

Recimo, da smo pogledali na prihajajoči seznam tekem in verjamemo, da bo Man City šel na zmagovalni niz. Takšna zmagovalna serija bo zagotovo znižala kvoto za njihovo zmago v Premier League. Torej bomo zdaj stavili na njih 100 € (back stava), po kvoti, ki je na voljo zdaj: 2,20.

Torej smo podprli (back) Man City za zmago v Premier League za € 100 po kvoti 2,20. Če bi Man City zmagal v ligi, bomo imeli 120 € dobička.

stavna borza

Toda v tem primeru ne želimo staviti, ampak trgovati. Ne zanima nas ali bo Man City zmagal v ligi ali ne. Upamo samo na to, da se bo v določeni fazi v preostanku sezone, kvota spustila pod kvoto 2.20 po kateri smo stavili. Ko se to zgodi, lahko potem preprosto stavimo proti (lay) Man Cityju, da zmaga v ligi.

Pri tem smo si zagotovili dobiček v vsakem primeru, ne glede na to ali Man City zmaga ali ne.

No, pa recimo, da Man City nadaljuje v zmagovalni seriji, na katero smo upali in po osmih tednih se kvota spusti na 1,50. Čas je, da prodamo našo pozicijo. Kupili smo visoko (podkrepitev Man City po kvoti 2.20), zdaj pa bomo prodali nizko (stava proti Man City po 1.50). To naredimo tako, da oddamo stavo lay na zmago Man City po kvoti 1.50. Pri tem si lahko pokrijemo odgovornost naše prvotne stave, to je 100 €, pri tem pa si v bistvu naredimo našo stavo na Man Cityu, da zmaga v ligi brezplačno stavo. Če zmagajo v ligi, ustvarjamo dobiček, če ne, nič ne škoduje, ostanemo na ničli.

Še ena možnost, ki jo imamo pa je ta, da uravnotežimo našo odgovornost, kar pomeni, da si zagotovimo (nižji) dobiček ne glede na rezultat. Če Man City zmaga imamo dobiček. Če ne, imamo še vedno dobiček. To so osnove trgovanja na stavni borzi in jasno je, zakaj so številni nekdanji igralci sčasoma postali profesionalni borzni trgovci.

Primer 2: Liverpool vs Arsenal

stavna borzaPoglejmo si še en primer. Tokrat bomo trgovali med tekmo (in-play). To je tisto od česar veliko trgovcev živi.

Zgoraj vidimo kvote pred tekmo v Premier League med Liverpoolom in Arsenalom. Torej, kako bomo trgovali na tem trgu? Pomembno je, da na trg vstopimo le, če imamo občutek, kako bo tekma tekla, ali kako se bo trg med tekmo odzival. Recimo, da verjamemo, da bo Liverpool verjetno zgodaj zabil. V tem primeru bomo stavili na (Back) Liverpool po kvoti 2.98 za 100 €.

Tekma se začne in s tem igra čakanja. Predpostavimo, da Liverpool v 10. minuti doseže zgodnji gol. Tovrstni dogodek bo spustil kvoto na njih dramatično. Torej, spet je čas, da prodamo našo pozicijo, tako da stavimo proti (Lay) Liverpoolu. S tem si pokrijemo našo odgovornost, saj si zagotovimo dobiček v primeru zmage Liverpoola, če ne uspejo zmagati pa ostanemo na ničli. Ali pa uravnotežimo našo odgovornost in si zagotovimo (sicer nižji) dobiček ne glede na preostanek tekme. Možnosti so številne in v tem je največji čar trgovanja na stavnih borzah.

Fleksibilnost trgovanja, ki ga ponuja stavna borza

Najbolj privlačno pri vsem tem je, da se lahko umaknemo iz položaja, ne glede na to kaj se zgodi. Recimo v našem primeru, da Liverpool ne doseže zgodnjega cilja. In recimo, da Arsenal zabije prvi, takoj po polčasu. Če bi se to zgodilo, bi Liverpoolova kvota na zmago dramatično padla in kot tako je ne bi mogli v tistem trenutku prodati za dobiček.

Kaj storiti potem? Ena od možnosti je, da vztrajamo pri naši poziciji in upamo, da se tekma obrne v njihovo korist. Po drugi strani pa lahko omejimo našo odgovornost oz. izgubo, vendar omejimo nastalo škodo.

Še enkrat, odvisno od tega, kako verjamemo, da bo tekma tekla. Skratka, jasno je kako fleksibilnost trgovanja na stavni borzi ponuja številne načine za zagotovitev dobička in po drugi strani možnost upravljanja naše izgube, ko se stvari obrnejo proti nam.

Glavne prednosti stavne borze

Katera stavna borza je prava za vas

Trenutno je edina stavna borza, ki je na voljo v Sloveniji stavna borza Matchbook.