Kako zaslužiti denar s stavami

Kako do zaslužka s športnimi stavami? Se da obogateti? Na žalost športne stave niso shema hitrega zaslužka, toda če upoštevate temeljna načela, si lahko bistveno povečate možnosti za dosledno dobičkonosnost in povečanje kapitala oz. vaše stavne banke. Tukaj je izpostavljenih 10 ključnih dejavnikov, s katerim si lahko pomagate do zmage. Upoštevajte, da brez tveganja ne gre in, da vedno stavite odgovorno.

Koncept vrednosti

Zelo pomembno. Če ne razumete tega koncepta, verjetno ne boste stavili na šport in dobiček. Seveda ste lahko prepričani, da bo zmagal favorit s kvoto 1.45, vendar, ali vam ponujena kvota ponuja kakšno vrednost? Velikokrat slišimo hobi igralce, ki pravijo: “Ni nobene možnosti, da ta ekipa izgubi to tekmo.”. No morda so ligitimni favoriti, toda vprašati se morate: Je verjetnost, da ekipa zmaga večja, kot jo ponuja kvota? Če stavite po tistem “hobi” konceptu je to primerljivo s tem, da kupite precenjen TV za 2.000€ samo zaradi tega, ker ste si ga zares želeli.

Vrednost je preprost pojem, ki ga pa večina, ki igra športne stave ne razume. Temu smo v končni fazi lahko hvaležni, saj tako naivno igranje pušča številne možnosti za tisto manjšino, ki razumejo kako prepoznati vrednost pri stavah.

Osnove matematike

Če ste že kdaj rekli besedno zvezo “nisem dober s številkami, ampak …”, potem verjetno ne bi smeli staviti. Čeprav se najdejo mnogi, ki lahko uspejo tako, da stavijo po instinktu in “počutju”, pa za dolgoročno uspešnost potrebujete uspešen in zanesljiv načrt ter razumevanje, kako se kvote odražajo v verjentosti.

Skratka, športne stave so igra s številkami, kjer za uspeh najmanj osnovno razumevanje deljenja in množenja ter verjetnosti. 

Več o izračunu verjetnosti najdete na “športne stave kvote” …

Kako stavnice nastavijo kvote

To je v prvi vrsti odvisno od popularnosti dogodka, toda na splošno velja, da so kvote bolj reflekcija tega, kar stavnice od širše javnosti pričakujejo, kot pa od dejanskih verjetnosti vseh izidov. Seveda ni vse tako preprosto, ampak ponavadi stavnice nastavijo kvote tako, da pritegnejo stave na obeh straneh kvot, saj s tem uravotežijo svojo odgovornost in poberejo provizijo.

To dopušča pametnejšim igralcem, da najdejo dobre vrednosti in priložnosti, tam kjer je mnenje javnosti preprosto napačno. To pomeni tudi to, da lahko najdete odlične vrednosti na dogodkih, na katerih se pričakuje večji interes predvsem občasnih oz. priložnostnih hazarderjev, ki pa, če smo odkriti ne ve veliko oz. zelo malo v smislu dobičkonosne strategije za športne stave. Dogodki kot so Super Bowl, finala pokalov in pomembenjše konjske dirke so glavni kandidati za takšne priložnosti.

Zaljubite se v “grdega račka”

Več kot stavite na šport, bolj se boste zaljubili v ekipo, ki je nihče ne mara. Pravzaprav se boste pogosto počutili bolje pri stavi, grše kot bo izgledala na papirju. Zdi se v nasprotju z logiko vemo, toda čim manj kot je širša javnost naklonjena določeni ekipi, boljšo vrednost vam lahko prinese. Še posebej ekipa, ki se je morda dobro odrezala v daljšem časovnem obdobju, a je npr. imela slabih 4 ali 5 tekem. Samo počakajte, da splošna javnost “odskoči” od njih in opazujte dvig njene vrednosti.

Ne ostanite v preteklosti ali ne slavite predolgo

Ne dovolite, da vas nedaven slab niz vrže iz vaše igre. Odmislite ga in ostanite pri svoji analizi ter verjemite, da se bo stvar obrnila. Podobno pa velja, da ne dovolite, da bi vam nedavna zmagovalna serija, dala lažni pogum in vas pripeljala k prekomerni razširitvi. Kot rečeno, ostanite z analizo in pri svojem načrtu.

Ne upajte na velik dobiček

Kombinacije. Multi-Way stave. Parlays. Teasers. Accas. Kakorkoli jih imenujete, vedite kdaj staviti in kdaj ne. Seveda tovrstne stave obljubljajo velik dobiček ter veliko izplačilo, vendar, če niste naredili dobre analize in prepoznali resnično vrednost, je to zelo slab način za športne stave. Poglejte tako.

Če stavite npr. na kombinacijo 4 dogodkov, in če je “enotna kvota” po 2.00 na vsak dogodek, je skupna kvota na stavo 16.00. Ampak realno vam stavnica v takem primeru ponudi “enotno kvoto” le po 1.90, saj pobere 5% provizijo pri vsakem dogodku. Skupna kvota na isto kombinacijo 4 dogodkov tako znaša “le” 13.00. To pomeni odbitek skoraj 19% celotne cene pri taki stavi.

Kljub temu, če ste našli resnično vrednost v stavi, potem multiway stava lahko prinaša ogromno vrednost, saj pomnožite vrednost vsakega dogodka. Težava je seveda v tem, da najdemo pravo vrednost. Vsak, ki združi dogodke v kombinacijo to naredi, ker verjame, da mu stava daje zadostno vrednost.

Toda ključ za ustvarjanje kombinacijski stav je v iskanju resnične vrednosti, drugače pa si samo zmanjšate svoje možnosti za uspeh z vsakim dodanim dogodkom.

Disciplina in dolgoročna sensibilnost

Bilo bi odlično, če bi na hitro obogateli, vendar se to ne bo zgodilo. Mislite dolgoročno. Postopoma gradite svojo stavno banko, enakomerno večajte znesek na posamično stavo in kmalu boste ugotovili, da boste na stran pospravili nekaj dostojnega žepnega denarja, mogoče pa, če se držite dovolj dolgo, lahko naredite iz tega celo plačo.

To pomeni tudi, da ni potrebe po “zabavi”. To smo slišali že velikokrat. “Oh včasih stavim samo, da bi bilo zanimivo.” To je čisto vredu, ampak na ta način ne pričakujte, da boste dolgoročni zmagovalec. Če želite, da postane zanimivo, se pridružite fantazijski ligi ipd., kjer ne izgubite pravega denarja.

Realna stavna banka

Če želite zaslužiti s športnimi stavami, morate začeti s stavno banko, ki je sposobna absorbirati izgube. Če boste stavili po enotah, s povprečno stavo 1 enote, vam priporočamo, da vaša banka znaša najmanj 50 enot. To je minimum. Ok, recimo, da si lahko privoščite “samo” 1.000 €, kar pomeni, da bo vaša povprečna enota znašala 20 €. Sliši se majhno, vemo, vi pa si želite večjih dobičkov.

Toda 1.000 € se lahko hitro spremeni v precej večjo količino z doslednim prepoznavanjem vrednosti in inteligentnim načrtom. Recimo, da oddate 200 stav na leto po kvoti 1.90 in zadanete 54% stav. S frakcionalno Kelly-ovo strategijo bi vaša banka znašala cca 1.100 €. Da, res je, to je samo 100 € profita v celem letu. No, to je samo pri 200 stavah na leto s povprečnim dobitkom 2,6% na stavo.

Zdaj pa si predstavljajte, da oddate 400 stav na leto po še vedno solidnem 5% dobitku. Stavna banka v znesku 1.000 € bo po 400 stavah znašala okoli 1.400 €, po 5 letih 5.000 € in po 10 letih pa okoli 30.000 € s povprečno enoto po 600.

Ni slabo, kajne?

Seveda, zahtevnejši del tega je doseči konstantno 5 odstotno donosnost, še težje pa je potrpežljivo graditi in graditi stavno banko skozi leta, dokler ne dosežete željenega. Bistvo pri tem je, da se z zmernim vložkom in pričakovanji ter dobrim načrtom, vse to, da spremeniti v dobre zaslužke na dolgri rok.

Širok portfelj stavnic

Za najboljši izkoristek vsake vrednosti je potrebno pridobiti tudi najboljše kvote. Če uporabljate le eno ali dve stavnici, si resnično omejite možnosti za najboljše kvote in s tem tudi možnosti za dolgoročni uspeh. V vašem portfelju bi morali imeti vsaj 6 stavnic. Stavnice, ki jih izberete so odvisne od tega, na kaj stavite.

Poglejte si naše predloge na “top športne stavnice” …

Beležite oddane športne stave

Če želite biti uspešni na dolgi rok, morate voditi evidenco o vaših stavah. To bi moralo vključevati najmanj preglednico, ki bo vsebovala vsako stavo, delež, kvoto, rezultat in komentarje, ki jih želite dodati k tej stavi. Brez podrobnega zapisa vaših stav, bodo vaše stave postale manj disciplinirane in bolj naključne.

Vodenje evidenc vam ne pomaga samo pri sledenju vašega dobička in izgub pri stavah v vsakem od vaših stavnih računov, vendar pa preprosta in redna praksa vnosa vsake stave in vsakega rezultata poveča vašo stavno disciplino.

Za tiste, ki želite pomoč pri stavah priporočamo, da si preberete rubriko stavni nasveti.