Video poker igre – navodila in nasveti

Poker že skoraj od samega nastanka velja za pravo svetovno uspešnico, saj igra s kartami že dolga leta kraljuje na vrhu svetovnih lestvic najbolj priljubljenih iger s kartami. Razlog v tem tiči v igri sami, saj je uspeh pri igranju odvisen ne samo od verjetnosti. Prav tako imajo pri igranju pomembno vlogo igralčeve psihološke veščine in seveda poznavanje pravil igre.

Naj si bo klasičen poker za mizo s pravimi kartami v igralnici ali pa video poker igre z virtualnimi kartami v spletni igralnici – samo dobro poznavanje osnov in pravil pokra omogoča sestavo strategije, ki vam lahko pomaga do visokih dobitkov.

Pregled osnov poker igre

V zadnjih desetletjih so se razvile številne vrste pokra z rahlo prirejenimi pravili. Bistvo vsake različice pa je, s petimi kartami dobiti najboljšo možno kombinacijo. Trenutno najbolj priljubljena različica pokra je Texas Hold’em, kjer pred začetkom igre vsak igralec vplača stavo in prejme dve karti, obrnjeni navzdol. Ko pridete na vrsto, lahko odstopite od igre, izenačite ali zvišate stavo, če imate zares dobri karti oz. če želite soigralce prepričati, da imate dobre karte.

Vsak nov krog delivec položi določeno število kart na mizo, najprej tri karte, nato pride še četrta, tej pa sledi še zadnja, peta karta. Če sta tudi po zadnjem krogu stav vsaj dva igralca še vedno v igri, morata oba na koncu razkriti karte. Zmaga pripada igralcu z višjo kombinacijo.

Pri igranju pokra imate lahko eno izmed desetih kombinacij z različnimi vrednostnimi. Če nimate nobene kombinacije, zmaga igralec z najvišjo karto. Višje vrednosti imajo npr. dva para (dvoje kart iste vrednosti), tris (kombinacija treh kart iste vrednosti), lestvica (pet zaporednih kart), barva (pet ne zaporednih kart iste barve) in full house (kombinacija para in trisa). Najvišje vrednosti pa imajo poker (štiri karte z isto vrednostjo), barvna lestvica (zaporedne karte iste barve) in kraljeva lestvica, tj. lestvica kart od desetice do asa, pri čemer so vse karte iste barve.

Poker igre – različne vrste za različne okuse

Čeprav velja Texas Hold’em za eno izmed najpriljubljenejših različic pokra, najdete v klasičnih in spletnih igralnicah tudi druge oblike, med njimi Omaha Poker, Seven Card Stud itd. Pri različici Omaha Poker dobi vsak igralec štiri karte, pri tem pa more z dvema lastnima in tremi skupnimi kartami sestaviti najboljšo kombinacijo. Tudi Seven Card Stud spada med bolj znane različice pokra, pri kateri dobi vsak igralec sedem kart, štiri obrnjene navzgor in tri navzdol. Cilj obeh različic pa je enak kot pri obliki Texas Hold’em – sestaviti najboljšo kombinacijo iz dodeljenih kart.

Ena izmed novejših, zato pa nič manj priljubljenih različic pokra so video poker igre, ki igralcem ponujajo še večjo ponudbo različnih iger. Gre za kombinacijo pokra in igralnega avtomata, kar pričara pristno ozračje, tako da se boste počutili, kot da bi sedeli za mizo s preostalimi soigralci pri partiji pokra.

Video poker, kot ga najdete v spletnih igralnicah, temelji na pravilu Five Card Draw. Ko ste izbrali in potrdili stavo, dobite pet kart, štiri od njih lahko po želji zamenjate. Čeprav igrate za virtualno mizo, prikazano na zaslonu svojega računalnika, veljajo pri video pokru enaka pravila kot pri klasičnih oblikah – zmaga najvišja kombinacija.

Prednosti video poker iger

Video poker igre pa ne prepričajo samo zaradi modernega videza, ampak imajo tudi druge prednosti v primerjavi s tradicionalnimi oblikami igre. Ena izmed prednosti so nasveti, ki vam jih podaja računalnik, da tako povečate možnosti dobitka. Računalnik vam praviloma svetuje, katero karto naj obdržite in katere ne. Seveda je vaša odločitev, ali boste te nasvete upoštevali.

Pri prednostih je treba omeniti tudi izplačila, ki so pri video poker igrah precej višja kot pri ostalih različicah pokra. Prav tako je skoraj vsaka kombinacija lahko dobitna. Ker pri video pokru v spletnih igralnicah ni soigralcev, je dobitna kombinacija določena po vnaprej določenem ključu. Tako lahko v skoraj vseh primerih dobite nazaj vsaj delček svoje stave.

Nasvet: Tudi v spletnih igralnicah najdete veliko različnih oblik poker iger. Pravila teh iger v grobem ostajajo enaka, vendar pa ima vsaka različica malce prilagojene pogoje igranja. Zato priporočamo, da si pred začetkom igranja natančno preberete pravila in pogoje igranja ter vse dobitne kombinacije.

Izkoristite tudi možnost brezplačnega igranja, ki vam je na voljo v vseh spletnih igralnicah. Tako lahko video poker igre najprej preizkusite, da spoznate način igranja, in sicer brez strahu, da bi v primeru napačne odločitve izgubili vložek. Več kot boste igrali in spremljali potek igre, bolje boste razumeli poker in tako tudi lažje sestavili zmagovalno strategijo. Saj veste; Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

Ne veste kje igrati? Preverite naš seznam najboljših spletnih casinojev.