Igralni avtomati – pravila, nasveti in triki

Že dolga leta so igralni avtomati nepogrešljiv del vsake spletne in klasične igralnice. Kako tudi ne: Možnost visokih dobitkov z nizkimi vložki samo s potegom ročice k igranju privablja igralce iz celega sveta. Zato ne čudi, da število igralnih avtomatov predvsem v spletnih igralnicah raste iz dneva v dan.

Skoraj vsak teden se igralci lahko razveselijo novih, še boljših in še bolj dobičkonosnih iger, ki se ne ponašajo samo z astronomsko visokimi glavnimi dobitki oz. jackpoti, temveč tudi s kristalno čisto grafično podobo in skoraj filmskimi zvočnimi učinki. Zaradi teh bo igranje še toliko bolj napeto, saj boste med svojimi štirimi stenami imeli občutek, da ste v pravi igralnici.

igralni avtomatiVrste igralnih avtomatov

Zaradi vse večje ponudbe je lahko iskanje pravega igralnega avtomata zelo dolgotrajno delo. Klasičen igralni avtomat so sestavljali trije koluti, vsak z desetimi znaki, ki ste jih aktivirali tako, da ste vstavili žeton in potegnili ročico ter počakali, da so se koluti ustavili. Ena izmed glavnih značilnosti klasičnih igralnih avtomatov je bilo pomanjkanje posebnih funkcij in bonusov.

Dandanes najdete v igralnicah poleg klasičnih tudi moderne, tehnološko dovršene igralne avtomate, ki imajo praviloma tri, štiri, pet ali celo sedem kolutov. Ena izmed najbolj priljubljenih novosti današnjih igralnih avtomatov so poleg višjih izplačil tudi posebne funkcije in bonusi.

Pri klasičnih avtomatih so bili trije enaki simboli v isti vrsti edini možni način za dobitek. Moderni igralni avtomati pa se poleg višjega števila kolutov ponašajo tudi z bajnimi bonusi, progresivnimi jackpoti in posebnimi simboli kot sta simbola Wild in Scatter, ki vam lahko povrneta vložek, aktivirata posebne bonus igre ter ob pravi kombinaciji podvojita oz. potrojita dobiček.

Ljubiteljem junakov iz filmov in nadaljevank bodo zagotovo ustrezali tematski igralni avtomati. Gre za moderne različice nekdanjih ‘enoročnih banditov’, ki upodabljajo prizore iz vaših najljubših filmov in nadaljevank. Praviloma ravno simboli glavnih oseb aktivirajo dodatne dobitke. Ker so okusi igralcev različno, so različne tudi teme igralnih avtomatov. Najpogostejše teme so poleg filmskih uspešnic pustolovščine, živali, mitologija, pravljice, sadje itd. Tako boste zagotovo našli igralni avtomat po svoji meri.

Prvi koraki pri igranju

Igralni avtomati na prvi pogled dajejo vtis, da je igranje nadvse preprosto. Kljub temu pa boste že pri prvem srečanju, naj si bo v spletni ali klasični igralnici, ugotovili, da igralni avtomat sestavlja veliko več kot samo ročica in prostor za žetone. Hitro boste opazili, da ročice ni več, saj so jo zamenjali gumbi.

Sicer se število in pomeni gumbov razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca avtomata, praviloma pa na igralnih avtomatih vedno najdete gumbe, s katerimi določite višino stave, stavite maksimalen oz. minimalen znesek, aktivirate ponavljanje vrtljajev.

S klikom na gumb Bet stavite izbrano število žetonov, katerim ste določili vrednost s klikom na gumb Coin Size. Če želite igrati z najvišjim oz. najnižjim vložkom, kliknite gumb Bet Max oz. Bet Min. Z gumbom Autospin aktivirate samodejno vrtenje kolutov. Pri nekaterih igralnih avtomatih lahko določite tudi število ponovitev, da se tako izognete vrtenju avtomata v nedogled oz. do izpraznjenja računa.

Nasvet: Preden začnete igrati s pravim denarjem, vam priporočamo, da izrabite možnost brezplačnega igranja. Večina igralnih avtomatov vas pred začetkom igre vpraša, ali želite igrati za pravi denar ali brezplačno. Če se odločite za brezplačno verzijo, lahko preizkusite vse funkcije igralnega avtomata, brez strahu, da bi po nepotrebnem zapravljali denar.

Kako igrati?

Zdaj, ko ste spoznali funkcije najpomembnejših gumbov in našli igralni avtomat po svojem okusu, lahko začnete igrati. S potegom igralne ročice oz. s klikom na gumb Spin se koluti začnejo vrteti. Ko se koluti ustavijo, se na zaslonu pojavi kombinacija simbolov. O tem, ali je kombinacija dobitna ali ne, odločajo pravila igralnega avtomata. Dobitne kombinacije niso samo tiste, pri katerih so enaki simboli v isti vrsti, temveč tudi preostale kombinacije, ki so navedene v pravilih igralnega avtomata.

Pri veliki večini igralnih avtomatov se poleg navadnih simbolov pojavita tudi dva posebna simbola – Scatter in Wild. Predvsem simbol Wild velja za najpriljubljenejšega med igralci, saj vam lahko poviša oz. omogoči dobitke. V primeru, da vam je uspelo dobiti tri enake simbole v ravni vrsti, s četrtim simbolom pa bi bila kombinacija dobitna, simbol Wild nadomesti manjkajoč simbol in tako ustvari dobitno kombinacijo. V nekaterih primerih lahko s simbolom Wild tudi podvojite oz. potrojite višino dobitka.

Poleg simbola Wild pa se lahko med igranjem pojavi tudi simbol Scatter. Če se na zaslonu pojavi določeno število simbolov Scatter, se aktivira dodatna bonus igra, kjer lahko dobite brezplačne vrtljaje. Tako obdržite vse dobitke, dobljene med brezplačno ‘rundo’, če pa ostanete praznih rok, ne izgubite ničesar.

Nasvet: Za več podatkov o posebnih simbolih, kombinacijah in pravilih igranja si oglejte nastavitve igralnega avtomata v zavihku Settings.