Če ste novinec v svetu športnih stav, potem ste že na začetku spoznali številne izraze v zvezi s polaganjem stav, nekateri med njimi so bili razumljivi že sami po sebi, spet drugi pa so zahtevali več brskanja po spletu. Eden izmed najpomembnejših izrazov je tudi vrednostna stava (value bet), ki velja za enega izmed pomembnejših ključev pri razumevanju mehanizma športnih stav.

Poznavanje principa vrednostnih stav je ključnega pomena pri polaganju stav. Čeprav vas bodo stavnice na vse pretege poizkušale prepričati, da so izidi stav določeni vnaprej, morate vedeti, da vse to temelji na predvidevanju. Ravno nepoznavanje izida tekme je tisto, kar stave dela zanimive in napete. Kljub temu pa si lahko z vrednostnimi stavami možnosti obrnete v svojo korist.

value bet

Kaj je Value bet (vrednostna stava)?

Že po izrazu ‘vrednostna stava’ sodeč, ima pri tej vrsti stave pomembno vlogo njena vrednost. Gre za stavo, pri kateri je verjetnost določenega izida višja kot verjetnost, ki jo je določila stavnica. Dejansko pri vrednosti stavi iščete napako v izračunu stavnice, pri tem pa morate sami določiti verjetnost izbranega dogodka. Če ugotovite, da je verjetnost nekega dogodka višja od kvot stavnice, potem si lahko na dolgi rok obetate visoke dobitke. Ideja za tem je, da najdete napačno potezo stavnice in nanjo odgovorite s protiukrepom.

Vrednostna stava in met kovanca

Vzemimo met kovanca kot osnoven primer za vrednostno stavo. Najsi bo grb ali cifra, ko je kovanec v zraku, znaša možnost, da bo padla izbrana stran 50 %. Tako bi met kovanca imel v stavnici kvoto 2.0, kar upoštevajoč provizijo stavnice pomeni kvoto okoli 1.91, tj. dobrih 52 %, da bo padla izbrana stran.

Zdaj pa si predstavljajte, da je stavnica neodločena pri verjetnosti, da bo padel grb. Čeprav je izračunana verjetnost 50 %, trg ni popolnoma prepričan v to. Stavnica zato ponuja kvoto 2.2, kar pomeni 45,5 %, da bo padel grb. Ker veste, da je verjetnost dogodka višja od kvote, ste odkrili vrednostno stavo. Če na vsak met kovanca stavite 10 €, dobite na koncu 11 €, kar se vam lahko na dolgi rok zelo obrestuje.

Kako najti vrednostne stave

Seveda se pri tako obetavnih obljubah o dobičkih hitro pojavi vprašanje, kako najti vrednostne stave. Začetniki bodo pri iskanju porabili malo več časa, izkušeni uporabniki pa ne bodo imeli težav z iskanjem, saj po več letih stavljenja lahko enostavno ugotovijo, katere kvote omogočajo vrednostne stave in katere ne. To velja še posebej za uporabnike, ki stalno spremljajo kvote samo enega športa.

  1. Iščite predvsem visoke kvote takoj, ko se te pojavijo v izbrani spletni stavnici, saj gre pri tem za klasičen primer uporabe vrednostne stave. Če prepoznate očitno napako, potem vam nič več ne stoji na poti do dobitka.
  2. Precenjene tekme pogosto veljajo za pravo zakladnico vrednostnih stav. Če igra Barcelona proti drugorazredni ekipi, kvote pa ležijo pri 1.20, ena izmed stavnic pa ponuja kvote 1.40, je to jasen kazalnik, da je kvota 1.40 precenjena.

Psihološki test za uporabnika

Na prvi pogled se uporaba vrednostnih stav zdi prava izbira za visoke dobičke. Pa vendar ta način igranja od uporabnika zahteva veliko mero potrpežljivosti in zajetno količino finančnih sredstev, saj lahko kljub spremljanju vseh kvot izgubite stavo. Kljub številnim ostalim načinom do ‘zagotovljene’ zmage pa je vrednostna stava na dolgi rok še vedno najboljši način, kako si zagotoviti čim višje možnosti za zmago.