Brez bonusa
Stavi zdaj
2/5

 • Edina stavnica, ki ima v Sloveniji dovoljenje
 • Premalo športov in športnih trgov
 • Skromen začetni bonus, ki ni izplačljiv
 • Praktično brez dodatnih bonus ponudb
 • Preveč fokusa na razne napovedne igre (športni loto)
 • Dvofazni davek, ki ga mora plačati igralec
 • Omejitve pri izplačilih
 • Še bi lahko naštevali

Overview


 • Spletno mesto:
  estave.com
 • Ustanovljeno:
  1996
 • Lastnik:
  Športna Loterija d.d.
 • Licenca:
  Slovenija

E-stave (športna loterija)

E-stave je spletna platforma v lasti družbe Športna Loterija d.d., ki prireja športne stave in ostale igre na srečo, kot so E-igre, Gol napoved, Toto gol, Napoved 12, Cifra plus in po novem tudi stave v živo ter napovedi na dirke konj. E-stave je torej slovenska stavnica, ki ima kot edina dovoljenje za prirejanje športnih stav v Sloveniji. Na spletni strani najdete tudi srečke in napovedne igre, kjer se lahko potegujete za denarne nagrade. Več o sami stavnici in pa o tem, kako se e-stave primerjajo s tujimi stavnicami pa v nadaljevanju.

Na splošno o stavnici E-stave

e stave
Spletna stran E-stave.com

E-stave so v lasti družbe Športna Loterija d.d., ki ima kot edina v Sloveniji koncesijo za prirejanje športnih stav. Lastništvo družbe je zasebno saj se deli med glavne delničarje, ki so Smučarska zveza, Olimpijski komite, Pošta Slovenije, Loterija in Nogometna zveza. Družba ima kot edina koncesijo za prirejanje športnih stav v Sloveniji in si z Loterijo Slovenije, ki ima pod okriljem loterijske igre, deli dupol na področju prirejanja klasičnih iger na srečo.

Kako se registrirati?

estave
E-stave registracija in indetifikacija

Postopek registracije na E-stave.com ni najhitrejši. Je pa potrebno dodati, da ob registraciji istočasno izvedemo tudi verifikacijo, ki se na tujih stavnicah navadno izvaja kasneje. Za uspešno registracijo ob sebi potrebujete osebni dokument in davčno številko, seveda pa morate poleg tega vnesti še ostale osebne podatke. Vse skupaj lahko storite že v nekaj korakih.

 1. Obiščite spletno mesto E-stave.com
 2. V desnem zgornjem kotu spletnega mesta kliknite na Postani član
 3. Ustrezno izpolnite prijavnico
 4. Kliknite Potrdi

E-stave ponudba

Ponudba športnih stav na stavnici e-stave močno zaostaja za drugimi stavnicami. Medtem, ko tuje stavnice podpirajo stave na več kot 30 različnih športov jih na e-stave naštejemo le 12. Manjkajo predvsem ameriški športi (ameriški nogomet, ufc), avto-moto športi (formula 1, reli), nekateri športi z žogo (vaterpolo, futsal), borilni športi, snooker, kolesarjenje tudi ponudbe zimskih športov praktično ni. Manjkajo tudi posebni športi kot so e-športi, šah ter posebne stave, kot so stave na volitve, evrovizijo ipd.

No, kako pa je s športi, ki so v ponudbi. Tudi tu je žal ponudba bistveno slabša kot na tujih stavnicah. Glavni športi v ponudbi na e-stavah so: Nogomet, košarka, rokomet, tenis, odobojka, boks, Moto GP. Najbolje, da si ogledamo na primeru.

Na stavnici Bet at home je za določeno nogometne tekmo na voljo cca 109 različnih trgov na e-stave pa le okoli 15. Manjkajo številni azijski hendikepi, stave na gole, strelce, posebne stave itd. Omeniti moramo, da smo za primer vzeli tekmo višjega zanimanja (Finale Fa pokala). Če vzamemo za primer še kakšno manj popularno tekmo se bo zgodilo, da je na e-stavah sploh ni v ponudbi ali pa, da je na voljo samo en trg (brez singl) na tujih stavnicah pa bo še vedno na voljo cca 80+ različnih trgov.

Za dodati je še to, da je nogomet na e-stavah še najbolj pokrit. Košarka, tenis in hokej so potem še bistveno manj. Dovolj zgovoren je podatek dnevnih stav, ki je na Bet-at-home okoli 24.000 medtem, ko je na e-stavah le okoli 6.000.

Omeniti je potrebno še, da so kvote zelo slabe, marže stavnice pa so izjemno visoke, kar naredi to stavnico eno izmed najslabših v celotni regiji. Tu imamo v mislih predvsem druge regionalne stavnice, kot je bosanski Wwin, srbske Meridian, Mozzart, Maxbet in avstrijski Admiral. Še en dodaten minus je manjko trga Azijski hendikep, ki je po našem mnenju eden izmed najboljših na sploh.

E-stave v živo

e stave
E-stave v živo

Stave v živo je segment, na katerega smo pri e-stavah dolgo čakali. Implementiran je bil namreč šele v letu 2018 kar je precej za ostalimi. Nekatere tuje stavnice imajo stave v živo (In-play betting) v svoji ponudbi že več kot 10 let. Da ne bomo preveč negativni pa si raje poglejmo kako se primerjajo s stavami v živo na tujih stavnicah.

Za začetek moramo ta segment kar pohvaliti, saj je vizuelno lepo zasnovan in pregleden. Tudi kvote so kar solidne, kar nas je še posebej pozitivno presenetilo. Slabosti pa se predvsem nanašajo na že omenjeno ponudbo športov in trgov, ki tudi v tem segmentu precej zaostaja. Dodatni minusi so izostanek Cash-out opcije in pa manjko interaktivnih pregledov, skupaj s statistikami ter pregledov v živo.

Ostale igre

Poleg športnih stav, ki spadajo v segment “Prve stave” so na e-stavah na voljo še različne igre z denarnim skladom in E-igre. Pod igre s skupnim skladom spadajo igre Collossus, napoved 12, Toto gol, gol napoved in konjske dirke. E-igre pa so nekakšne igrice, kjer se potegujete za dobitke. Tu predvsem izstopata igri Colossus in Toto gol, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Colossus

Colossus napovedi so ena izmed zadnjih adicij na platformi e-stave. Gre za vplačila v denarne sklade, ki jih Športna Loterija prireja v sodelovanju z angleškim prirediteljem Colossus Bets, ki meddrugim sodeluje tudi z nekaterimi tujimi stavnicami, kot so Betfair, Mr Green, Betway.

Toto gol

Toto gole je še ena izmed napovednih iger (športni jackpot), kjer iz seznam 25-ih tekem izberete 8 tekem, na katerih bo po vašem mnenju padlo največ zadetkov. Za večje možnosti za dobitek, lahko uporabite sistemsko napoved, v kateri morate pravilno napovedati vsaj 9 od 13-ih izbranih tekem. Se pa s tem poveča tudi vaše vplačilo. Glavna nagrada znaša 25.000 EUR. Vse skupaj spominja na neke vrsto loterijo, le, da namesto številk kroglic izberete številko tekme.

Konjske dirke

konjske stave
Konjske dirke na E-stavah

V letu 2018 so na e-stave prišle težko pričakovane konjske dirke oz. tako imenovane konjske stave. A tudi tu je stvar precej konfuzna, ker ne gre za običajne stave ampak za napovedi na konjske dirke. Spet gre tu za igre s skupnim skladom in ne za običajne stave. Ponudba obsega praviloma francoske dirke. Več o stavah na konjske dirke in priporočenih stavnicah si lahko preberete tukaj.

E-stave bonusi in nagradne igre

E-stave vsem novim uporabnikom, ki še niso opravili nobenega nakazila nudijo bonus v višini 50% prvega nakazila do maksimalno 5 EUR. Resj je, tudi sami smo morali večkrat prebrati, da smo se prepričali, da nismo kakšne ničle spregledali. Ampak pozor, edini pogoj za izplačilo bonusa je, da ni izplačljiv – “Bonus ni izplačljiv in ga je potrebno porabiti za igranje naših iger.”  Torej bonus ni v nobenem primeru izplačljiv in ga lahko samo zapravite pri igranju iger na e-stavah.

Poleg začetnega “bonusa” se izvaja še nagradna igra Prvak dneva, kjer vsak dan izžrebajo 10 igralcev in jim podarijo na konto 10 EUR, ki pa si jih prav tako ne morete izplačati.

Vplačila in izplačila

Stavnica je med bolj konzervativnimi kar se tiče plačilnih metod, ampak bi lahko rekli, da to velja tudi za druge lokalne stavnice.

Za vplačilo je na voljo več metod, sprejemajo vse glavne plačilne kartice, kot so VISA, Mastercard, Maestro in Diners. Denar lahko vplačate tudi z bančnim nakazilom, moneto, posebej pohvalno pa je, da sprejemajo vplačila tudi prek Skrilla.

Izplačila so možna s kreditnimi in debetnimi karticami, Skrill-a in mBills-a, izplačilom na TRR ter izplačilom na prodajnih mestih.

Uporabniška podpora

Naše mnenje je, da je uporabniška podpora ena izmed najpomembnejših stvari, ki jo mora imeti vsaka ugledna stavnica in tudi tukaj so nas E-stave uspele razočarati. Podpora je na voljo ampak samo preko kontaktnega obrazca oz. E-pošte, Live-chata pa stavnica ne podpira kar je velik minus. Igranje na stavnicah s slabo podporo je lahko zelo neugodno, še posebej, če se pojavijo težave, ki jih sami ne moremo rešiti.

Primejava s stavnico Bet-at-home

Glede na to, da številni slovenski igralci svoje stave vplačujejo pri tujih spletnih stavnicah, smo naredili analizo in preverilo zakaj je temu tako. Za primerjavo smo vzeli avstrijski Bet-at-home, ki poleg Bet365 in Bwin sodi med najpopularnejše tuje stavnice v Sloveniji.

Zgoraj smo že pisali o kvotah in celostni ponudbi, kjer stavnica E-stave občutno zaostaja za tujimi ponudniki. Najbolj nazorno pa se to vidi, če primerjamo Top dobitke. Namreč obe stavnici imata na svoji strani rubriki v katerih objavljata najvišje dobitke za dano obdobje.

E-stave Top dobitki

E-stave Top dobitki
E-stave Top dobitki (17.8.2019 – 23.8.2019)

Na zgornji sliki je seznam najvišjih dobitkov na E-stavah v obdobju 7 dni. Najvišji dobitek znaša 1.921,84 EUR.

Stavni listek Top dobitka

Kot lahko vidite je uporabnik na stavo vplačal 200 EUR po skupni kvoti 10,57, dobitek pa na koncu znaša “le” 1.633,56 EUR. Če preračunamo vložek in kvoto bi igralec moral prejeti skupno 2.114 EUR, ampak kam je šla razlika?

Na E-stavah je pri vsaki stavi treba plačati 10% davek od srečk. Torej 200 EUR postane 181,82 EUR. Od dobitkov nad 300 EUR pa se odbije še dodatnih 15% davka na dobitke.

Skupno je igralec plačal kar 480,44 EUR oz. 22% davka. 

Bet-at-home zmagovalec dneva

bet at home
Bet-at-home Top dobitki (17.8.2019 – 23.8.2019)

Tukaj pa je še seznam dobitkov na stavnici Bet-at-home iz rubrike zmagovalec dneva. Seveda sami dobitki na prvi pogled niso primerljivi saj so vplačila precej višja, zato bomo spet bolj podrobno pogledali najvišji dobitni listek.

e stave bet at home
Bet-at-home Top dobitki (17.8.2019 – 23.8.2019)

Igralec je vplačal 1.000 EUR po kvoti 19,98 in prejel 19.982,10 EUR. Torej povsem brez skritih stroškov ali davkov, na E-stavah bi namreč za enako stavo na koncu prejel 15.439,09 EUR. Seveda si lahko mislite, da so dobitki v obeh primerih visoki ampak se je treba zavedati, da so to zelo redki primeri. Na dolgi rok je več kot 90% igralcev v minusu, za tiste, ki pa niso pa na koncu leta šteje vsak %.

Omeniti moramo še to, da vsak Slovenec lahko povsem legalno stavi na vseh tujih stavnicah in za to ni dolžan plačati nobenih davkov. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Zaključek

Stavnica nas je razočarala praktično v vseh segmentih. Glede na to, da gre za državno stavnico, ki ima kot edina pravico prirejati športne stave v Sloveniji bi pričakovali bistveno več. Po našem mnenju E-stave močno zaostajajo že za ostalimi lokalnimi stavnicami v regiji, npr. bosanskim Wwin-om in srbskim Meridian-om., kaj šele za ostalimi tujimi stavnicami.

Edini razlog, da bi se registrirali na tej stavnici je, če preprosto nimate druge opcije. E-stave po našem mnenju sodijo v segment najslabših stavnic v celotni regiji. Priporočamo, da izberete drugo športno stavnico, odlična alternativa za vse slovenske igralce je bet-at-home.si.

Pogosta vprašanja o portalu E-stave

 • Koliko je izplačila na portalu e-stave?

  Na portalu E-stave je izplačilo 10% nižje kot pri drugih tujih spletnih stavnicah. Zakaj? Potrebno je namreč plačati davek (10%) na vplačilo stave ter 15% davka pri dobitku nad 200 €.

 • Kakšne so možnosti za vplačila in izplačila na e-stave?

  E stave prejemajo vse glavne plačilne kartice, kot so VISA, Mastercard, Maestro in Diners poleg tega pa tudi bančna nakazila in moneto. Sprejemajo tudi vplačila preko Skrill-a. Izplačila so možna na kreditne ali debetne kartice, Skrill-a in mBills-a, na TRR ter na prodajnih mestih.

 • Kakšni so bonusi na portalu E-stave?

  Na E-stave ni pravega bonusa. Ponujajo 5 € pri nakazilo 10 € ali več, a bonus v nobenem primeru ni izplačljiv.

 • Katere so prednosti portala E-stave?

  E-stave imajo dve prednosti. Prva je ta, da so E-stave edina stavnica, ki ima dovoljenje za prirejanje iger na srečo v Sloveniji.

 • Ali se splača staviti na portalu E-stave?

  E-stave v primerjavi s tujimi stavnicami precej zasotajajo. Ponudba iger in stav je bistveno nižja, kot pri tujih stavnicah. Izplačila zadetkov so do 20% nižja, kot pri tujih stavnicah. Bonusa in promocij ni.

E-stave (športna loterija)

2/5