Kako staviti na konjske dirke

Konjske dirke sodijo med ene izmed redkih športov, na katere so ljudje stavili še pred prihodom igralnic in profesionalnih stavnic. V Angliji so dirke s konji druga najbolj priljubljena športna zvrst in hkrati prvi uradni šport, ki je omogočal športne stave. Lahko bi rekli, da so konjske dirke z leti postale pravi sinonim za športne stave.

Kljub dolgemu stažu pa konjske dirke še vedno prva izbira kopice vplačnikov športnih stav v tradicionalnih in spletnih stavnicah. Stave iz konjskih dirk vsako leto generirajo dobičke v milijardnih zneskih tako za stavnice kot tudi za ljubitelje stav, kar je zagotovo eden izmed razlogov za veliko priljubljenost.

Tako kot vsaka športna zvrst imajo tudi konjske dirke svoje posebnosti, ki jih je pametno poznati, če želite staviti na dirke in pri tem tudi zaslužiti. V nadaljevanju boste izvedeli vse o tem, kako staviti na konjske dirke in si zagotoviti čim večje možnosti za zmago.

Vrste konjskih dirk

Zaradi velike priljubljenosti ni presenečenje, da so se v letih obstoja na svetu razvile številne vrste konjskih dirk. Te so seveda v največji meri odvisne od posameznih držav oz. kontinentov, kljub temu pa h glavnim disciplinam šteje dirkanje po ravnini z in brez ovir, vzdržljivostno dirkanje ter kasaške dirke, pri katerih konj vleče voziček s tekmovalcem.

V Veliki Britaniji se tekmovanja delijo v dve veji – dirkanje po ravnini in dirkanje z ovirami. Ravninske dirke so verjetno najbolj poznane, saj so pogosto prikazane v številnih filmih. V Sloveniji take dirke imenujemo galopske dirke, kjer jezdeci oz. konji med seboj tekmujejo, kdo bo hitreje prišel do cilja. Take dirke se ponavadi izvajajo na hipodromu s progo ovalne oblike.

Druga oblika pa so galopske dirke z ovirami, ki se razlikujejo glede na vrsto ovir. Tako poznamo dirke čez manjše ovire oz. šibje, ki jih konji lahko brez težav hitro preskočijo. Druga vrsta dirk čez ovire je steeple-chase z višjimi in trdnejšimi ovirami od šibja. Pri teh dirkah morajo konji skočiti še višje, kot ovira pa služijo tudi reke, ki zahtevajo še daljše skoke. Omeniti pa je treba še cross-country oz. kros dirke po razgibanem terenu, kjer morajo tudi jahači imeti veliko tehničnega znanja.

Zanimivost: Jahači na galopskih dirkah po ravnini so precej lažji od tistih, ki tekmujejo na dirkah z ovirami, saj morajo slednji imeti boljši nadzor nad konjem zaradi zahtevnosti terena.

Konjske dirke kot športne stave

Veliko ljubiteljem konjskih dirk predstavlja ravno možnost polaganja športnih stav tisto pravo navdušenje in napetost, medtem ko opazujejo izbranega jezdeca, kako s polno hitrostjo hiti proti ciljni liniji. Za nameček pri takih dirkah ponavadi sekunde oz. stotinke odločajo o zmagovalcu, zaradi česar je spremljanje dirk še toliko bolj zanimivo.

Omeniti pa je treba tudi različne vrste športnih stav, med katerimi lahko izbirate pri konjskih dirkah. Ne glede na državo se pri konjskih dirkah najpogosteje stavi na najhitrejšega konja, pri čemer imate tri možnosti:

  1. WIN: Gre za najenostavnejšo stavo, saj stavite na konja, ki bo po vašem mnenju prvi prečkal ciljno linijo. Dobra novica za vse vplačnike stav je, da stavnice omogočajo ‘dvojne rezultate’ (double result), zaradi česar ste v primeru dobitne stave upravičeni do dobička tudi, če je bil zmagovalni konj kasneje diskvalificiran.
  2. PLACE: Pri tej vrsti stavite, da bo vaš favorit ciljno linijo prečkal na prvem ali drugem mestu.
  3. SHOW: V tem primeru stavite, da bo vaš favorit prigalopiral na prvo, drugo ali tretje mesto.

Vsi trije načini polaganja stav se uporabljajo predvsem v Ameriki. V Evropi so stave odvisne predvsem od števila udeležencev posamezne tekme. V Veliki Britaniji na dirkah s sedmimi konji ali manj samo prvi dve mesti veljata za zmagovalni. Nagrade za tretje mesto se podeljujejo na dirkah z osmimi konji ali več, medtem ko se na dirki s 16 tekmovalci upoštevajo prva štiri mesta.

Each Way

Ena izmed možnosti polaganja stav se imenuje tudi Each Way oz. ‘v obe smeri’, saj polovico stave položite na zmago (WIN) drugo polovico pa na prvi dve mesti (PLACE). Pri tej vrsti stav na ceno in število dobitnih mest vpliva število tekmovalcev.

Poleg rednih dirk lahko stavite tudi na hendikepirane konjske dirke. To so dirke, v katerih so najboljši konji ‘hendikepirani’ tako, da jim ponudniki stav dodajo težo za izenačitev moči med boljšimi in slabšimi konji. Zaradi tega so tudi kriteriji za določanje zmagovalca malo spremenjeni, in sicer na tekmah do 8 tekmovalcev ostanejo kvote enake kot pri klasičnih dirkah, na dirkah z več tekmovalci pa se nagradijo naslednja mesta:

Če se odločite za stavo Each Way na dogodek, kjer se upošteva samo prvo mesto, potem se celoten vložek upošteva za zmago.

Ante Post

Ante Post je stavni sistem, pri katerem stavite na prihodnji dogodek, recimo na zmagovalca prihodnjega turnirja Grand National. Ker gre za stave na dolgi rok, je vedno prisotno nekaj tveganja, vendar pa s tveganjem rastejo tudi kvote.

V času do izbranega turnirja se bodo kvote še spremenile, kar pa ne bo vplivalo na vašo stavo, saj pri njej obvelja kvota, ki je bila postavljena na dan vplačane stave. Zaradi številnih spremenljivk so kvote pri stavah Ante Post precej višje kot kvote za stave pred začetkom same dirke.

Slabost sistema je, da nikoli zares ne morete predvideti, ali se bo izbran tekmovalec oz. njegov konj poškodoval. Če izbran konj ne more nastopiti, potem vloženega denarja ne boste dobili povrnjenega. Edina izjema je, če lastnik slabšega konja nadomesti z boljšim – samo v tem primeru pa se vam vložek povrne.

Forecast in Tricast

Na podobnih temeljih kot stave Ante Post temeljita tudi stavi Forecast in Tricast. V obeh primerih gre za napovedovanje izida v prihodnosti. Edina razlika je, da morate pri Forecastu pravilno napovedati prvo in drugo mesto, pri Tricastu pa morate – kot že ime pove – pravilno napovedati prva tri mesta.

Accumulator

Sistem stavljenja je nadvse priljubljen med uporabniki, ki so pri polaganju stav vedno zelo optimistični. Že samo ime izda, da gre za vrsto stavljenja, kjer stavite na več tekmovalcev v eni stavi v želji, da bi tako pomnožili končne dobitke. Med najbolj značilne akumulirane stave spada sistem Yankee, kjer izberete štiri napovedi in iz njih sestavite 11 stav.

Laying

Stave Laying so ene izmed bolj tveganih in zato primerne predvsem za izkušene uporabnike. V osnovi gre za nasprotje zgoraj omenjenih stav, saj morate pri sistemu Laying izbrati konja, ki ne bo zmagal na dirki oz. dosegel stopničk. Če boste polagali take stave, se boste skorajda prelevili v vlogo stavnice. Zagotovo ste kdaj stavili s prijateljem, da se neki dogodek ne bo zgodil – Laying temelji na istem principu.

Tote betting

Tote betting je še eden izmed sistemov stav in velja za alternativo klasičnemu obračunavanju stav. V tem primeru se vse stave, med njimi tudi Placepot in Jackpot, zbirajo v navideznem bazenu – od tod tudi ime Pool betting. Kvote se nato izračunajo na podlagi končnega zneska in števila dobitnih stav, s čimer se določi tudi ‘dividenda’, ki se izplača uporabnikom z zmagovalnimi stavami.

Nasveti za športne stave na konjske dirke

Z razcvetom spletnih stavnic so vplačniki športnih stav dobili številne nove možnosti polaganja stav, saj se je s prihodom online ponudnikov okrepil tudi konkurenčni pritisk med njimi. Tako si lahko uporabniki, ki so dovolj disciplinirani in se ne prepustijo zlahka svojim čustvom, obetajo solidne dobičke, saj bodo vedno našli stavnico z najboljšimi kvotami. Da pa bo stavljenje res dovolj zabavno in seveda dobičkonosno, je v nadaljevanju opisanih nekaj nasvetov, na kaj morate biti pri športnih stavah na konjske dirke še posebej pozorni.

Specializacija

Prvo pravilo vsakega dobrega vplačnika športnih stav je specializacija. Že bežen pogled na različne vrste konjskih dirk vam bo hitro dal vedeti, da enostavno ne morete spremljati vseh dirk hkrati. Zato je priporočljivo, da najdete tiste konjske dirke, ki vam najbolj ustrezajo, in se popolnoma osredotočite nanje.

Ko se boste specializirali na določene tekme, bo s časom rasla tudi vaša zbirka podatkov in lastnih nasvetov oz. opažanj. Nekatera podjetja vam nudijo kvalitetne informacije za posamezne dirke, vi pa jih lahko dopolnite še s svojimi zapiski, s čimer boste nadvse dobro informirani o dogajanju pred dirko.

Vremenske razmere

Potek konjskih dirk je v veliki meri odvisen od vremenskih razmer, saj se skupaj z vremenom spreminja tudi rezultat dirk. Zato morate biti izredno pozorni in pri analizi konj upoštevati ne samo njihovo obnašanje na suhih, temveč tudi na mokrih, mehkih tleh. Nekateri konji dosegajo boljše rezultate na trdih, suhih tleh, spet drugi pa se bolje znajdejo na mehki podlagi.

Precenjeni konji

Predvsem začetniki v svetu konjskih dirk ponavadi stavijo na konje iz znanih in ustaljenih hlevov. Že z nekaj položenimi stavami pa boste hitro ugotovili, da so ravno taki konji najbolj precenjeni, saj stavnice umetno ustvarjajo njihovo priljubljenost. Zato je priporočljivo, da se pri stavljenju osredotočite na konje iz manj znanih hlevov, saj so ravno tej podcenjeni, in odločate na podlagi lastnih izkušenj.

Za na konec

Zaradi kompleksnosti so zgoraj strnjene samo glavne značilnosti o športnih stavah na konjske dirke. Število vseh športnih stav pa je odvisno tudi od ponudbe spletne stavnice. Zato vam svetujemo, da si ustvarite račun v spletni stavnici, ki nudi želene oblike športnih stav, saj boste le tako lahko uživali med polaganjem stav in spremljanjem dirk. Ena izmed najboljših stavnic za konjske dirke je stavnica William Hill. Poleg tega je zelo dobra v tem segmentu tudi 22bet stavnica.