Azijski Hendikep

Če ste že kdaj poizkusili staviti na nogometno tekmo, ste kaj hitro lahko opazili, da vam je v stavnicah na voljo veliko več stavnih možnosti, kot ste si sprva mislili. Ena izmed teh je zagotovo azijski hendikep.

Ne tako dolgo nazaj ste lahko pri nogometu stavili izključno na končnega zmagovalca in tako trepetali vseh 90 min skupaj s podaljški na razplet tekme, ki je odločal o uspešnosti vaše stave.

Čeprav lahko dandanes v spletnih stavnicah stavite na kopico nogometnih dogodkov od končnega rezultata in števila golov pa vse tja do igralca, ki bo zabil prvi gol, klasične stave na končni izid še vedno ostajajo zelo priljubljene tako med novinci kot tudi izkušenimi uporabniki.

azijski hendikep

Hendikep stave

Za lažje razumevanje hendikep sistema je treba najprej pojasniti pomen hendikep stave. Recimo, da na zelenici igrata dve ekipi, ena od njih pa je precej boljša od druge. V takem primeru ponudniki stav govorijo o hendikepu in dajo rezultatsko prednost slabši ekipi, ki sicer ne šteje h končnemu izidu, ima pa odločilno vlogo pri vaši stavi.

Če igra Barcelona proti slabšemu klubu MSV Duisburg, hendikep pa znaša 0:2, to pomeni, da se dva zadetka avtomatsko prištejeta slabši ekipi. V primeru, da Barcelona zmaga z 1:0 je stavni izid na koncu 1:2. Tako imate dobitno stavo samo, če ste stavili na hendikep Duisburga. Na tekmo med Nemčijo in Hrvaško ste stavili hendikep 0:3, končni rezultat je bil 2:0. Vaša ekipa je sicer izgubila, zaradi hendikepa pa se pri stavi upošteva rezultat 2:3, torej ste kljub porazu zmagali.

Sistemi stav na končni izid

Na prvi pogled so stave na razplet tekme zelo enostavne, pa vendar so se tudi pri tej vrsti stav razvili številni sistemi, ki določajo, na kakšen način lahko pridete do zmagovalne stave. Kljub velikemu številu sistemov med najbolj priljubljene spadajo sistem 1X2, Evropski in Azijski hendikep.

Azijski hendikep izvira iz Indonezije in je neke vrste alternativa klasičnemu sistemu 1X2. Pri stavi 1X2 so možni trije izidi, 1 za poraz, X za neodločeno in 2 za zmago izbrane ekipe, tako da gre za klasično tri-smerno stavo, možnosti za zmago pa ležijo pri 33,3 %. S tremi različnimi poteki spada sistem 1X2 med Evropske hendikepe, ki so enaki Azijskim s to razliko, da pri slednjih neodločen rezultat ni možen.

Z Azijskim hendikepom se vaše možnosti iz 33,3 % povišajo na 50 %, saj sta po pravilih sistema možna samo dva razpleta – zmaga in poraz. Kljub priljubljenosti v Indoneziji pa so Azijski hendikepi dvorezen meč za ponudnike stav. Po eni strani se z zmanjšanim tveganjem povečajo kvote, po drugi strani pa so dobički pri Azijskem hendikepu relativno majhni v primerjavi z ostalimi sistemi.

Princip delovanja Azijskega hendikepa

Cilj ponudnika stav je ustvariti hendikep tako, da bi imeli obe ekipi enakovredne možnosti za zmago, v idealnem primeru 50:50. Zaradi skoraj 50 % verjetnosti so temu primerno visoke tudi kvote, ki ponavadi znašajo med 1.90 in 2.00. Azijski hendikepi se lahko začnejo že pri četrtini gola, lahko pa dosežejo vrednosti do 2.5 oz. 3 gola, kar je značilno predvsem za zelo neenakovredne ekipe.

Ena izmed največjih prednosti sistema je uporaba četrtinskih golov, s katerimi se lahko dve ekipi skoraj do potankosti izenačita. Za primer si vzemimo tekmo med Real Madridom in drugorazrednemu klubu iz Nemčije. Glede na sistem 1X2 je rezultat v korist španskega nogometnega kluba skoraj neizogiben. Če pa stavite na Azijski hendikep, lahko tudi drugorazredni klub poseže po zmagi – seveda to velja samo pri stavah!

Velika priljubljenost Azijskega hendikepa je med drugim posledica stalnih dobičkov. Če kot začetnik radi stavite na slabše ekipe, lahko z uporabo ostalih sistemov stav minejo tedni, preden se boste razveselili dobičkov. Z Azijskim hendikepom pa si lahko na dolgi rok obetate zmerne dobičke, kljub temu, da vedno stavite na poražence.

Azijski hendikep v praksi

Na primeru dveh ekip (Sunderland in Manchester United) si poglejmo, kako je Azijski hendikep videti v praksi. V osnovi sistem poizkuša zgladiti razliko med obema ekipama tako, da umetno ustvari 50:50 možnost za zmago. Stavnica to prikaže kot:

V tem primeru ima Manchester United hendikep v višini –1.5 gola, medtem ko ima Sunderland prednost +1.5 gola.

Če bi stavili na Manchester United, bi ekipa morala zadeti 1.5 gola več kot nasprotna ekipa, torej bi morala voditi za vsaj dva gola. Po drugi strani pa bi moral Sunderland izgubiti z enim golom razlike, da bi bila stava na ekipo zmagovalna.

V bistvu smo v tem primeru Manchestru odbili, Sunderlandu pa dodali 1.5 gola. Recimo, da je končni rezultat tekme 2:1 v korist Manchestra, na katerega ste stavili z –1.5 gola odbitka. V tem primeru morate od dveh golov odšteti 1.5, kar znese 0.5 gola za Manchester proti enemu golu Sunderlanda, tako da ste kljub zmagi izbrane ekipe izgubili svojo stavo.

Četrtinski Azijski hendikep

Azijski hendikepi so v največ primerih razdeljeni na polovične (1/2) in četrtinske (1/4) intervale, ki izničijo možnost, da zaradi neodločenega izida ne bi bilo zmagovalca, saj nobena ekipa ne more prejeti oz. zadeti pol gola.

Do četrtinskega Azijskega hendikepa, znanega tudi kot razdelilni hendikep, pride zaradi združitve dveh hendikepov, da tvorita samo eno celoto. Najbolje, da si princip ogledamo na primeru dveh ekip:

V tem primeru je Manchester z –1.25 gola favorit, medtem ko Sunderland s +1.25 velja za slabšo ekipo. Zdaj pa si predstavljajte, da favorit ne samo zmaga, temveč zmaga z lahkoto, vi pa ste stavili 100 € na ekipo.

Ko stavite 100 €, v bistvu položite dve stavi. Tako gre 50 € na Manchester z –1 gola in 50 € na Manchester z –1.5 gola, kar skupaj znese hendikep v višini –1.25 gola (vsota obeh stav, deljena z dve).

Recimo, da je Manchester zmagal z razliko enega gola. Tako stava 50 € na –1.5 gola ni bila zmagovalna, saj bi moral Manchester zmagati z vsaj dvema goloma razlike. Stava 50 € na –1 gol pa je bila delno zmagovalna, saj ste nazaj dobili samo vložen znesek. Če potegnemo črto, ste s stavo na Manchester z –1.25 gola izgubili 50 €, 50 € pa se vam je povrnilo, tako da ste omilili večjo izgubo, saj je bila začetna stava 100 €.

Za primer si vzemimo isti ekipi z rahlo spremenjenimi hendikepi:

V tem primeru se vaša stava ponovno razdeli na dva dela, in sicer gre prvi del stave na Manchester z –0.5 gola, drugi del pa na Manchester z –1 golom.

Tabela za športne stave z Azijskih hendikepom

Najbolj zagrizeni ljubitelji Azijskega hendikepa za izračun možnosti uporabljajo tudi Excelove enačbe, v katere samo vtipkajo višino hendikepa, program pa točno izračuna, kakšne dobičke si lahko obetajo glede na dano situacijo.

Seveda pa so vam na spletu na voljo tudi ‘plonkci’, ki vam na pregleden način prikazujejo vse možnosti stav na Azijski hendikep. Ena izmed možnosti je posebna tabela, ki vsebuje vse podatke, potrebne za dobro polaganje stav.

V stolpcih tabele so nanizani rezultati tekem, in sicer od neodločenega do zmage in poraza s tremi goli razlike. Posamezne vrstice tabele prikazujejo različne vrednosti Azijskega hendikepa od 0 do +/–2 v korakih po 0.25.

Že samo z bežnim pogledom v tabelo lahko enostavno razberete, v katerem primeru se vam bo stava na Azijski hendikep obrestovala in v katerem primeru ne. Prednost tabele je, da so poleg zmag in porazov označeni tudi ostali scenariji, med njimi povrnitev stave oz. polovice stave itd.

Zakaj Azijski hendikep?

Nogomet je eden izmed redkih športov, pri katerem je neodločen rezultat skoraj že prava stalnica. Če ste stavili na zmagovalca tekme, lahko stavo zaradi velike verjetnosti remija hitro izgubite. S stavami na Azijski hendikep pa se boste temu elegantno izognili, saj sistem umetno ustvari zmagovalca, kar ne pomeni samo večjih dobičkov za stavnico, temveč tudi za vplačnike stav.

Prednosti sistema:

Slabosti sistema:

Zaključna misel

Tako kot vsi sistemi stavljenja ima tudi Azijski hendikep kljub številnim prednostim še vedno nekaj slabosti. Predvsem je pomembno, da s količino informacij, ki vam je na voljo, pravilno napoveste zmagovalca izbrane tekme. Take napovedi pa zahtevajo veliko izkušenj in izvrstno poznavanje ekipe, na katero stavite. Z veliko potrpežljivosti, pravilnim in preudarnim razmišljanjem ter zanesljivimi informaciji pa si lahko tudi z Azijskim hendikepom obetate solidne dobičke.