Kako zmagati na stavah

stave-online
8 februarja, 2019
619 Views
kako zmagati na stavah

Princip polaganja stav je zelo preprost – ugotoviti in staviti na izid poljubnega dogodka, ki se bo zgodil po vašem mnenju. Seveda se v ozadju skriva veliko več kot le to. Če želite čim bolj pravilno napovedati katerikoli dogodek, morate biti dobro seznanjeni o športni vrsti, nastopajočih ekipah oz. igralcih in vrstah stav.

Kako je torej mogoče, da lahko kljub dobremu poznavanju še vedno tudi izgubite stavo? Obsežno znanje je sicer pomembna predpostavka, vendar še zdaleč ne edina. Veliko vlogo pri polaganju stav igrajo nasveti in male skrivnosti velikih mojstrov stavljenja, s katerimi boste še korak bližje zmagovalnim stavam. V nadaljevanju boste spoznali nekaj zlatih pravil polaganja stav, ki jih raje zadržite zase.

Kakšen tip igralca ste?

Če vas zanima, kakšen je perfekten tip polagalca stav, boste še dolgo iskali odgovor, saj kaj takega preprosto ne obstaja. Poznamo številne igralce, ki dneve in noči preživijo pred zasloni med gledanjem tekem in zbiranjem statistik in ki natančno vedo tudi, kaj so imeli tekmovalci za zajtrk in koliko spanca so dobili. Kljub obširnemu poznavanju gre v veliki večini primerov za povprečne vplačnike stav s povprečnimi dobitki in tudi porazi.

Potem so tu igralci, ki se pri stavljenju zanašajo samo na svojo intuicijo in imajo prave zmagovalne serije. Vendar tudi tem igralcem sreča ne prizanaša, tako da se dolga obdobja dobitnih stav lahko klavrno končajo. Po vseh teh letih iskanja smo prišli do zaključka, da idealen vplačnik stav ne obstaja in da ga ne moremo določiti izključno na podlagi najvišjega dobitka. Dobri polagalci stav so tudi vsi tisti igralci, ki mogoče še čakajo na svoj zmagovalni trenutek. Seveda ne smemo pozabiti na vse tiste, ki so se nekoč razveseljevali dobitnih stav, vendar enostavno niso zdržali pritiska zaradi poraza, kar jih je za vedno oddaljilo od njihove najljubše dejavnosti.

Predvsem igralci začetniki brez kakršnegakoli predznanja mislijo, da si lahko samo z ogledom nekaj tekem tedensko obetajo visoke dobitke, vendar je tako mišljenje popolnoma nesmiselno – tako kot zanašanje na intuicijo in občutek pri polaganju stav. Mogoče boste res imeli nekaj začetniške sreče, vendar tak način stavljenja na dolgi rok ne obeta ničesar dobrega. Več o stavah za začetnike najdete tukaj.

Analitično naravnani igralci s sposobnostjo računanja verjetnosti razpleta poljubnega dogodka in ocenitve tveganja so seveda v prednosti pred ostalimi, vendar tudi to še zdaleč ni dovolj. Velik delež uporabnikov v stavnicah se še vedno sooča s številnimi problemi v primeru izgube po daljši seriji dobitkov. Tu še posebej preti nevarnost polaganja nesmiselnih stav samo zaradi razočaranja v primeru nepričakovane izgube.

Izberite svoj nišni šport

Ste že srečali koga, ki blesti na prav vsakem področju? Mi tudi ne. Tako kot ni zdravnika, ki bi pol ure po opravljeni operaciji že pritrjeval podkev konju, tako ne obstaja polagalec stav, ki bi lahko v ponedeljek stavil na tekmo v nogometu, v sredo na konjsko dirko in v soboto na tekmo kriketa. Četudi tak igralec obstaja, njegovi prihodki iz stav niso ravno bajni, saj je praktično nemogoče spremljati in staviti na toliko različnih športov hkrati. Ko boste izbrali želeno vrsto športa, pojdite še korak dlje in polagajte stave samo na dve oz. največ tri lige, ki naj postanejo vaše strokovno področje. Se zanimate za nemško Bundesligo? Potem zbirajte informacije in polagajte stave samo na to ligo, saj si lahko tako obetate najvišjo možnost dobitka – zagotovo višjo, kot če bi stavili na grško ligo, ki vam je popolna neznanka.

Če želite čim večjo možnost uspeha, stavite na neklasične športne dogodke. Nobena težava ni staviti na izid tekme, če je ena izmed ekip Barcelona ali Real Madrid. Gre bolj kot ne za splošno znanje in ne za poglobljeno razumevanje statistike in športne discipline. Za čim višje možnosti dobitka se raje osredotočite na manjše lige, kot je hrvaška druga liga, saj vsi dobro poznajo glavne lige, medtem ko so predvsem drugorazredne lige neznanka tudi za stavnice, ki se ponavadi osredotočajo na glavne tekme in prvenstva. Kot dober poznavalec hrvaške druge lige boste imeli veliko boljše možnosti kot stavnica, saj je velika možnost, da se osebje stavnice ne ukvarja z na videz nepomembnimi ligami.

Nasvet: Polaganje stav vse povprek ni nikoli dobra ideja. Raje poiščite nišni šport, ki vam najbolj ustreza, in se osredotočite samo na eno oz. dve disciplini. Tudi stavljenje je neke vrste delo, ki zahteva vašo pozornost in vam bo vzelo kar nekaj časa, preden boste analizirali vse dogodke in razpoložljive informacije, zato bodite zelo potrpežljivi.

Analiza tekem

V svetu spletnih stav je vedno več igralcev, ki stavijo zgolj iz užitka in se ne ozirajo na pravila, kaj šele na strategije. Kljub priljubljenosti tak način polaganja stav ponavadi ne obeta ničesar dobrega, saj na dolgi rok noben ”vikend” vplačnik stav ne more ohraniti zmagovalne serije. Tudi če stavite samo zaradi zabave, je vredno upoštevati nekaj zlatih pravil in vsaj malo analizirati določene tekme, da si zagotovite višje možnosti za dobitke. Če nimate obsežnega znanja, lahko še vseeno z dobro analizo tekme verjetnost dobitka obrnete v svojo korist.

Število vplačanih stav

Če bi morali ugibati, koliko stav profesionalci vplačajo na mesec. Bi bil odgovor 10, 20, 30 ali celo več? Praviloma se število giblje okoli 10 na mesec, nekateri jih vplačajo tudi 30, vendar gre v tem primeru za poznavalce, ki točno vedo, kaj delajo. Razpon med 10 in 30 vplačanimi stavami je najboljše izhodišče za oceno vrednosti stave in trajen uspeh pri stavljenju. Za začetnike je priporočljivo, da mesečno vplačajo okoli 10 stav.

Predvsem začetniki so znani po tem, da vplačajo tudi okoli 30 stav na mesec, kar je popoln nesmisel. Verjetno ste že opazili, da je pri stavljenju veliko težje vplačati 10 v primerjavi s 30 stavami, saj se skoraj vsak dan pojavi nova priložnost za nove dobitke. Pri stavah je kakovost pred kvantiteto. Lahko vplačate več deset stav, vendar vam to popolnoma nič ne koristi, če nobena izmed njih ne bo dobitna. Po drugi strani lahko vplačate samo pet dobrih stav, za katere veste, da je verjetnost dobitka zelo visoka, kar je še vseeno bolje kot deset vplačil. Seveda boste hoteli vplačati več kot deset stav, vendar je bolj koristno, da se zadržite, čeprav je to zelo težko.

Velika mera potrpljenja

Polaganje stav je vse prej kot dirka, zato ni nobene potrebe po lahkomiselnem hitenju. Prav tako v stavah ne iščite zdravila za pomiritev misli, saj bodo v prvi vrsti poskrbele za sproščanje velikih količin adrenalina. Ker nervoznost nikoli ni dober svetovalec, kar še posebej velja za stavljenje, si mora vsak igralec vzeti nekaj časa zase, da zbistri in pomiri razburjene misli. Zato vsak izmed nas potrebuje neke vrste stanje mirovanja, tj. čas, ko pozabite na vse v povezavi s stavami.

To pomeni, da nekaj časa ne preverjate spletne strani svoje stavnice in ne iščite podatkov o kvotah. Čeprav bo prvih nekaj dni težko, se morate sprostiti in izklopiti stave. Tudi strokovnjaki poudarjajo pozitiven vpliv krajšega premora od stavljenja, kar ne velja samo za čas po izgubljeni stavi, temveč tudi za vsak večji dobitek. Če ste preveč navdušeni, enostavno ne morete racionalno analizirati dogodkov, kot če ste umirjeni in zbrani.

Velikokrat se omenja, s kakšno lahkoto lahko dandanes polagate stave. Seveda kaj takega velja samo v primeru, da se vsak dogodek odvije točno po načrtu. Problem nastane, ko stave ena za drugo niso več dobitne. Kar 90 odstotkov igralcev v takem primeru prekine s stavljenjem, namesto da bi se odpočili in ponovno poskusili. Tako čisto po nepotrebnem izgubijo vsa sredstva na svojem računu.

Rešitev: Izberite si višino zneska kot neke vrste mejo, naj bo to pri 10 ali 1000 evrov. Vsakič, ko zmagate ali izgubite in se višina dvigne ali pade nad oz. pod izbrano mejo, si vzemite premor od stavljenja. Pojdite na sprehod v bližnji park in se naužijte svežega zraka. Prav ste slišali. To storite po porazu in zmagi. Tudi zmagovalna serija lahko predstavlja tveganje za igralce, ki so po določenem času manj pozorni in se jim hitro pripeti napaka.

Odmislite čustva

Stave in čustva ne spadajo skupaj. Najboljši igralci v stavah niti ne vidijo športa, temveč imajo pred očmi samo številke, vrednosti kvot, stopnje tveganja in podatke o verjetnosti. Če se tudi v vsakdanjem življenju hitro prepustite čustvom, boste morali v spletni stavnici odmisliti čustva in se osredotočiti na analizo dogajanja. Zelo čustvenim igralcem ne bo lahko pri polaganju stav, saj morate vedno pričakovati nepričakovano, četudi v zadnjih minutah tekme.

Ne glede na vrsto športa. Skoraj pri vsaki tekmi se je že zgodilo, da se je končni izid popolnoma spremenil v zadnjih minutah igre, kar lahko za vas predstavlja velik šok. Še posebej boleči so preobrati na tekmah, kjer sta igrali dve ekipi, med katerima je ena bila favorizirana in boljša na papirju. Velikokrat se je že zgodilo, da je favorizirana ekipa zaradi nespametne napake tekmo izgubila v zadnjih petih minutah, kar je zagotovo velik šok za vsakega vplačnika stav, ki je bil trdno prepričan v zmago boljše ekipe. Toda če hočemo ali nočemo, take stvari so pri polaganju stav stalnica, zato je pomembno, da tudi v primeru poraza ohranite mirno kri in ne vplačate dodatnih stav v navalu čustev. Take stave se skoraj nikoli ne končajo dobro.

Zaključek

V grobem lahko vplačnike stav razdelimo v dve skupini. V prvi so igralci, ki stavijo zgolj zaradi zabave in želje po adrenalinu, in v drugi resni polagalci stav, ki stavijo zaradi zaslužka. Tudi če se vam že dalj časa pri stavljenju ni nasmehnila sreča, to še ne pomeni, da si najdite drug hobi. To je samo pokazatelj, da nekaj delate narobe. Zato si preberite naše nasvete za stavljenje in odkrijte ter odpravite slabe navade, ki vam preprečujejo dobitne stave.

Ćelite izvedeti več? Priporočamo pregled našega vodiča po športnih stavah.

Author stave-online

Leave a comment