Uporaba matematičnih sistemov v športnih stavah

stave-online
16 novembra, 2023
278 Views
matematični-modeli-pri-igrah-na-srečo

Športne stavnice so v današnjem času postale priljubljena oblika zabave, predvsem pa možnost zaslužka. A ste se kdaj vprašali, kako stavnice delujejo z znanstvenega oz. tehničnega vidika?

Novi igralci pogosto napovedi vidijo kot srečo, a dejstvo je, da obstaja veliko različnih matematičnih modelov, ki se uporabljajo za napovedovanje zmagovalca.

V tem članku si bomo pogledali nekaj najbolj priljubljenih matematičnih sistemov in kako se odrežejo na področju športnih stav.

Poissonov sistem

Poissonov model je eden najbolj priljubljenih matematičnih modelov pri napovedovanju športnih dogodkov. Ta metoda temelji na teoriji verjetnosti in se uporablja za določanje verjetnosti za dosego golov v nogometu in hokeju ali točk v košarki in odbojki. Rezultati modela so lahko relativno natančni, čeprav se lahko natančnost zmanjša, če je ekipa, ki jo spremljate, neučinkovita.

Kako deluje poissonov sistem

Poissonov model je statistični model, ki se pogosto uporablja za napovedovanje števila dogodkov, ki se bodo zgodili v določenem časovnem obdobju. V kontekstu športnih stav se Poissonov model lahko uporablja za napovedovanje števila golov, točk ali drugih merljivih dogodkov, ki jih lahko pričakujemo v posamezni igri ali tekmovanju.

Glavna predpostavka modela je, da je število dogodkov v določenem časovnem obdobju porazdeljeno po Poissonovi porazdelitvi. Ta porazdelitev je določena z enim parametrom, λ (lambda), ki predstavlja povprečno število dogodkov v določenem časovnem obdobju.

Poissonov model v praksi deluje takole:

 1. Zbiranje podatkov: Najprej zberemo zgodovinske podatke o ekipah, ki se bodo pomerile. To vključuje število golov ali točk, ki jih je vsaka ekipa dosegla in prejela v preteklih igrah.
 2. Izračun povprečij: Iz zbranih podatkov izračunamo povprečno število golov ali točk, ki jih ekipa doseže ali prejme na igro. To povprečje bo služilo kot parameter λ za Poissonovo porazdelitev.
 3. Uporaba Poissonove porazdelitve: S pomočjo parametrov λ in Poissonove porazdelitve nato izračunamo verjetnost različnih rezultatov (npr. število golov ali točk).
 4. Napovedovanje: Na podlagi izračunanih verjetnosti lahko naredimo napovedi o najverjetnejših rezultatih prihajajoče igre.
 5. Analiza in stave: Rezultate modela lahko uporabimo za analizo tekme in izbiro najbolj verjetnih stav.

Pomembno je opozoriti, da Poissonov model ni popoln in ne upošteva številnih drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na izid igre, kot so poškodbe igralcev, moralno stanje ekipe, kakovost igrišča itd. Kljub temu je to preprost in pogosto uporaben pristop k napovedovanju rezultatov v športu.

ELO model

Ta matematični model se pogosto uporablja za napovedovanje performansov v šahu, a se lahko uporabi tudi za druge športe kot so tenis in baseball. ELO model temelji na ideji, da bi moral imeti vsak tekmovalec ali ekipa oceno na podlagi njihovih preteklih rezultatov. Ta ocena se posodobi po vsaki tekmi glede na izid. Model ne temelji na dolgoročnih trendih, zato se lahko zgodi, da krivulja ni enaka realnemu življenju.

Elojev model je sistem za ocenjevanje relativne moči igralcev v igrah z dvema tekmecema, kot so šah, košarka, nogomet in mnogi drugi športi. Model je bil prvotno razvit za rangiranje šahistov, vendar je zaradi svoje preprostosti in prilagodljivosti pridobil priljubljenost v drugih športih in celo na drugih področjih, kot so videoigre in ekonomija.

Osnovna ideja modela je preprosta: vsak igralec ali ekipa ima Elojevo oceno, ki se posodablja na podlagi izidov tekem. Po vsaki tekmi se Elojeva ocena zmagovalca poveča, medtem ko se ocena poraženca zmanjša. Velikost spremembe je odvisna od razlike v ocenah pred tekmo in izida tekme.

Kako deluje Elojev model:

 1. Začetne ocene: Vsaka ekipa ali igralec začne z začetno Elojevo oceno, ki je pogosto 1500 za šah, vendar se lahko razlikuje za druge športe ali kontekste.
 2. Izračun pričakovane zmage: Pred vsako tekmo se izračuna pričakovana verjetnost zmage za vsakega igralca ali ekipo na podlagi njihovih trenutnih Elojevih ocen.
 3. Posodabljanje ocen: Po tekmi se Elojeve ocene posodobijo glede na dejanski izid in pričakovano verjetnost zmage.
 4. Napovedovanje: Elojeve ocene se lahko nato uporabijo za napovedovanje izidov prihodnjih tekem.

Uporaba v športnih stavah

V kontekstu športnih stav lahko Elojev model uporabimo za oceno verjetnosti različnih izidov. Na podlagi teh ocen lahko stavimo na tiste izide, ki se zdijo najbolj verjetni glede na model, ali iščemo priložnosti, kjer stavnice ponujajo boljše kvote, kot bi jih pričakovali na podlagi Elojevih ocen.

Tako kot Poissonov model ima tudi Elojev ima svoje pomanjkljivosti. Ne upošteva dejavnikov, kot so poškodbe, forma ekip, domači teren in drugi, ki lahko vplivajo na izid tekme. Kljub temu je zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti priljubljen za ocenjevanje moči in napovedovanje izidov v številnih športih.

KNN model

KNN model (K-Nearest Neighbors) se pogosto uporablja za športne ekipe, ki so med seboj zelo različne. Ta model se uporablja za napovedovanje zmagovalca na podlagi preteklih rezultatov. V praksi model deluje tako, da primerja podobnost med ekipami in napove zmagovalca. Model je lahko uspešen, vendar pa ima tudi nekaj pomankljivosti, saj se lahko enkratna presenečenja pojavijo in s tem povzročijo netočnosti pri izračunu.

KNN model je algoritem za strojno učenje, ki ga je mogoče uporabiti za različne naloge, vključno z napovedovanjem izidov v športnih stavah. KNN deluje na preprostem principu: podobne stvari so bliže druga drugi v nekem prostoru značilnosti.

Kako deluje KNN:

 1. Izbira značilnosti: Za vsako tekmo ali dogodek izberemo nabor značilnosti (features), ki bodo predstavljale tisti dogodek v prostoru značilnosti. To so lahko stvari, kot so povprečno število golov na tekmo, število zmag in porazov, število poškodb itd.
 2. Ustvarjanje podatkovne zbirke: Zbrane podatke organiziramo v podatkovno zbirko, kjer vsaka vrstica predstavlja en dogodek (npr. tekmo), stolpci pa značilnosti tega dogodka.
 3. Normalizacija: Značilnosti je pogosto treba normalizirati, da imajo enako utež pri izračunu razdalj med dogodki.
 4. Izračun razdalj: Ko želimo napovedati izid nove tekme, izračunamo razdaljo med to tekmo in vsemi prejšnjimi tekmami v podatkovni zbirki. Razdaljo lahko izračunamo z različnimi metrikami, kot so evklidska razdalja, Manhattanska razdalja itd.
 5. Iskanje najbližjih sosedov: Izberemo k najbližjih sosedov — to so te tekme, ki so najbliže novi tekmi glede na izbrane značilnosti.
 6. Glasovanje ali uravnoteženo povprečje: Izid nove tekme napovemo tako, da preprosto pogledamo izide k najbližjih sosedov in uporabimo večinsko glasovanje ali uteženo povprečje za napoved.

Uporaba v športnih stavah:

 1. Zbiranje podatkov: Zberemo zgodovinske podatke o prejšnjih tekmah, vključno z izidi in drugimi relevantnimi značilnostmi.
 2. Napovedovanje: Ko želimo staviti na določeno tekmo, uporabimo KNN algoritem za iskanje prejšnjih, podobnih tekem in njihovih izidov. Na podlagi teh informacij naredimo napoved.
 3. Analiza in stave: Na podlagi napovedi lahko analiziramo različne stave in kvote, da izberemo najbolj verjetno in donosno stavo.

KNN je preprost, a močan algoritem, vendar ima tudi nekaj slabosti. Med drugim je občutljiv na izbiro pravih značilnosti in prave metrike razdalje. Poleg tega ne upošteva potencialnih interakcij med značilnostmi in zahteva veliko shrambe in računske moči za velike podatkovne zbirke. Kljub temu pa se KNN pogosto uporablja v praksi zaradi svoje preprostosti in prilagodljivosti.

Martingale sistem

Martingale model se uporablja predvsem za napovedovanje športnih dogodkov z velikimi kvotami (npr. zmaga izven doma). Ta model temelji na ideji, da se vsakokratna stava povečuje, ko je prejšnja stava izgubljena. To pomeni, da se lahko na kriznih točkah kopičijo izgube in navadno potujejo navzgor. Zato je ta model tvegan in ga priporočamo le za igralce z izkušnjami.

Martingale sistem pa ni ravno model za napovedovanje športnih izidov, temveč je bolje rečeno sistem upravljanja s stavnim kapitalom, ki je zelo priljubljen v igrah na srečo in športnih stavah. Ideja za tem sistemom izvira iz verjetnosti in teorije iger. Kljub temu, da sistem Martingale zveni zanimivo in preprosto, ni zagotovilo za uspeh in lahko vodi v velike finančne izgube.

Kako deluje Martingale sistem:

 1. Začetna stava: Začnete z določeno osnovno stavo (npr. 1 enoto denarja).
 2. Dvojna stava po izgubi: Če izgubite stavo, podvojite znesek naslednje stave.
 3. Vrnitev na osnovno stavo po zmagi: Če zmagate, se vrnete na začetni znesek stave.
 4. Ponavljanje: Postopek ponavljate za vsako novo stavo.

Primer:

 1. Začnete s stavo v višini 1 enote. Če zmagate, stavite spet 1 enoto.
 2. Če izgubite, naslednjič stavite 2 enoti.
 3. Če spet izgubite, stavite 4 enote.
 4. Če tokrat zmagate, se vrnete na osnovno stavo 1 enote.

Ta sistem temelji na predpostavki, da boste na dolgi rok zagotovo enkrat zmagali, in ko se to zgodi, boste povrnili vse prejšnje izgube plus zaslužili začetno stavo. Teoretično to drži, vendar v praksi obstajajo pomembne omejitve:

 • Omejitev kapitala: Lahko dosežete točko, kjer vam zmanjka denarja za nadaljevanje sistema.
 • Omejitve stavnice: Stavnice imajo običajno omejitve za najvišji možni znesek stave, kar pomeni, da ne morete neskončno podvajati stave.
 • Slabe kvote: Sistem ne spremeni dejstva, da so kvote v prid hiše/stavnice, kar pomeni, da dolgoročno sistem ni donosen.
 • Psihološki faktorji: Izgube lahko vodijo do stresnih situacij, ki vplivajo na sposobnost racionalnega odločanja.
 • Velika variabilnost: Tudi če na koncu zaslužite, so lahko finančna nihanja vmes zelo velika, kar je tvegano.

Martingale sistem je zanimiv z matematičnega vidika, vendar je v praksi precej tvegan. Ni priporočljiv za resno stavljenje ali kot dolgoročna strategija. Vedno se zavedajte tveganj in igrajte odgovorno.

Povzetek prednosti in slabosti različnih modelov

Odvisno od konteksta in ciljev, različni modeli za napovedovanje športnih stav imajo svoje prednosti in slabosti. Tukaj je kratek povzetek:

Poissonov model

Prednosti:

 • Uporaben za športe, kjer je štetje dogodkov (npr. goli, točke) pomembno.
 • Relativno preprost za implementacijo.

Slabosti:

 • Ne upošteva mnogih drugih dejavnikov, kot so poškodbe, vremenski pogoji itd.
 • Lahko je nepopoln pri obravnavi dinamičnih značilnosti, kot so oblika ekipe.

Elojev model

Prednosti:

 • Preprost in matematično eleganten.
 • Dobro deluje v športih, kjer je glavni cilj zmaga nad nasprotnikom.

Slabosti:

 • Ne upošteva kontekstualnih informacij, kot so domači teren, poškodbe itd.
 • Potreben je čas za “ogrevanje”, da postanejo ocene zanesljive.

KNN (K-najbližjih sosedov)

Prednosti:

 • Lahko upošteva veliko število značilnosti.
 • Ne zahteva predpostavk o naravi podatkov.

Slabosti:

 • Zahteva veliko računalniške moči in prostora za shranjevanje podatkov.
 • Izbor ustreznih značilnosti in parametra k je ključen za uspeh.

Martingale sistem

Prednosti:

 • Preprost za uporabo.
 • Teoretično lahko pridobite dobiček s končno zmago.

Slabosti:

 • Finančno tvegan, potrebujete velik vložek.
 • Ne izboljšuje dejanskih možnosti za zmago.

Kateri je “najboljši”?

“Najboljši” model je odvisen od vaših potreb, znanja in sredstev. Če želite napovedovati število golov, je Poissonov model lahko dober. Če želite preprost model, ki ga je enostavno implementirati, je Elojev sistem morda najboljši za vas. Če imate veliko podatkov in računalniško moč, je KNN lahko najbolj natančen. Martingale sistem je bolj strategija upravljanja denarja kot napovedovalni model in je tvegan.

“Najslabši” model je prav tako odvisen od konteksta. Martingale sistem je finančno najbolj tvegan in ne izboljša možnosti za zmago, zato je v tem smislu morda “najslabši”.

Zaključek

V zaključku bi poudarili, da obstaja veliko različnih matematičnih modelov, ki se uporabljajo za napovedovanje športa. Vsak model ima svoje prednosti in slabosti, zato morate najti pravega glede na vaše stavljenje in šport, ki ga spremljate. Predlagamo, da se pred stavo seznanite s pravilno strategijo in poskrbite, da ste seznanjeni z vsemi informacijami preden vplačate stavo. S tem naj bi se izognili neželenim neuspešnim stavam.

Author stave-online

Leave a comment