Kaj je Bitcoin denarnica? Jo sploh potrebujete? Bitcoin denarnica služi kot prostor za shranjevanje Bitcoinov in kot nekakšen bančni račun s katerim lahko pošiljate Bitcoine. Tukaj smo opisali postopek odpiranja Bitcoin denarnice s platformo Coinbase, ki je voljo tudi v Sloveniji.

Kaj je Bitcoin denarnica

Bitcoin denarnica je software oz. program v katerem so shranjeni bitcoini. Če želimo biti povsem natančni, bitcoini niso shranjeni nikjer; obstaja le zasebni ključ (tajna številka) za vsak bitcoin naslov, ki je shranjen v Bitcoin denarnici osebe, ki ima dobroimetje. Bitcoin denarnica tako olajša pošiljanje in prejemanje bitcoinov in daje lastništvo bilance bitcoinov uporabniku. Bitcoin denarnica obstaja v mnogih oblikah: namizna, mobilna, spletna in strojna oprema so štiri glavne vrste denarnic.

Bitcoin denarnica se imenuje tudi digitalna denarnica. Ustvarjanje takšne denarnice je pomemben korak v procesu pridobivanja bitkoinov. Tako kot je bitcoin digitalni ekvivalent gotovine, je bitcoin denarnica podobna fizični denarnici. Toda namesto, da njej dobesedno shranimo bitcoine, zato shranimo veliko pomembnih informacij, kot je varen zasebni ključ, ki se uporablja za dostop do naslovov bitcoinov in izvajanje transakcij.

Vsaka Bitcoin denarnica je bodisi “hladna” ali “vroča”. Tista denarnica, ki je priključena na internet ali je na spletu, je imenovana kot “vroča”. Po drugi strani pa “hladna” pomeni, da je odsotna ali ni povezana z internetom. Štiri glavne vrste bitcoin denarnice so namizna, mobilna, spletna in strojna oprema.

Namizna denarnica

Namizna denarnica je nameščena na namiznem ali prenosnem računalniku in uporabniku omogoča popoln nadzor nad denarnico. Namizne denarnice omogočajo uporabniku, da ustvari Bitcoin naslov za pošiljanje in prejemanje Bitcoinov. Prav tako omogočajo uporabniku shranjevanje zasebnega ključa. Nekaj znanih namiznih denarnic je Bitcoin Core, MultiBit, Armory, Hive OS X, Electrum itd.

Mobilna denarnica

Mobilne denarnice premagajo handikep namiznih denarnic, saj so slednje nameščene na enem mestu. Ko zaženete aplikacijo na vašem pametnem telefonu, lahko mobilna denarnica opravlja enake funkcije kot namizna denarnica in vam pomaga plačati neposredno iz svojega mobilnega telefona od koder koli. Tako mobilna denarnica olajša plačevanje v fizičnih trgovinah z uporabo »touch-to-pay« preko NFC skeniranja QR kode. Bitcoin Wallet, Hive Android in Mycelium Bitcoin Wallet je nekaj primerov mobilnih denarnic.

Spletna denarnica

Spletne denarnice vam omogočajo, uporabo bitcoinov od koder koli, v katerem koli brskalniku ali mobilnem telefonu. Izbira vaše spletne denarnice je treba opraviti previdno, saj shrani vaše zasebne ključe na spletu. Coinbase, Blockchain in Strongcoin so eni izmed najbolj priljubljenih ponudnikov spletnih denarnic.

Coinbase, integrirana denarnica / bitcoinova borza, deluje s svojo storitvijo po vsem svetu. Uporabniki v ZDA in Evropi lahko kupijo bitcoine prek njihove bitcoin borze.

Blockchain je tudi ena izmed boljših opcij, in kot Strongcoin ponuja tako imenovano hibridno denarnico. S to vrsto denarnice lahko šifrirate svoje zasebne ključe naslovov, preden jih pošljete na njihove strežnike – šifriranje se izvaja v samem brskalniku.

Papirnata denarnica

Papirnata denarnica vključuje offline mehanizem za shranjevanje bitcoinov. Postopek vključuje tiskanje zasebnih ključev in Bitcon naslovov na papir, plastiki ali kovini. Fizične denarnice, znane tudi kot “fizični bitcoini”, se štejejo za enega najvarnejših načinov shranjevanja Bitcoinov, če sledite določenim varnostnim ukrepom. BitAddress.org in LiteAddress.org sta dva glavna ponudnika teh storitev.

Strojna denarnica

Število strojnih denarnic je trenutno zelo omejeno. Te naprave lahko elektronsko hranijo zasebne ključe in olajšajo plačila, vendar so še v fazi razvoja.

Ohranjanje varnosti Bitcoin denarnice je zelo pomembno. Nekatera varovala vključujejo: šifriranje denarnice z močnim geslom in izbiro možnosti hladnega skladiščenja, npr. shranjevanje brez povezave.

So Bitcoin denarnice varne?

Odvisno od tega, kako jih upravljate. Zasebni ključi, shranjeni v vaši denarnici, so edini način za dostop do transakcijskih podatkov, shranjenih v Bitcoin naslovu. Če jih izgubite, izgubite svoje bitcoine. Torej so varni samo, če nihče drug ne more dostopati do njih in se ne izgubijo

Po eni strani je Bitcoin povsem anonimen. Po drugi strani pa je popolnoma pregleden in sledljiv. Zaradi tega je bitcoin pogosto naveden kot psevdonim.

Za najbolj varne sicer veljajo “hladne” denarnice, zato so priporočljive za shranjevanje večjih količin bitcoinov.

Katero Bitcoin denarnico izbrati

Vse je odvisno od vaših varnostnih potreb in tudi od tega, ali želite biti aktivni trgovec ali bolj pasivni vlagatelj. Za vsakodnevno trgovanje in hitro dostopanje do sredstev se uporabljajo “vroče” denarnice. Najboljša strategija je, da uporabite “hladne” denarnice za dolgoročno hranjenje sredstev, “vroče” denarnice pa za redno uporabo.

Najboljša “vroča” Bitcoin denarnica 2017:

1. Coinbase

Prednosti:

Slabosti:

Ali je Coinbase varen?

Coinbase je največja Bitcoin borza na svetu, zato je to pogosto vprašanje.

Da, Coinbase je Bitcoin podjetje s sedežem v San Franciscu, ki ga podpirajo zaupanja vredni vlagatelji.

Coinbase je največji borzni posrednik za trgovanje z bitcoini na svetu in ponuja tudi kriptodenarnico, borzo in API vmesnik.

Torej, coinbase je najboljša spletna denarnica za shranjevanje bitcoinov. Prav tako boste prejeli 10$ v vrednosti bitcoina, ko boste trgovali z bitcoini v vrednosti 100$ .

>> Registrirajte si spletno denarnico Coinbase

Kako ustvariti Bitcoin denarnico

Bitcoin denarnica deluje kot vaš bančni račun v svetu kriptovalut. Lahko jo uporabite za nakup in prodajo bitcoinov, plačilno sredstvo za storitve in celo za trgovanje valut na borzah. V tem primeru jo boste uporabili za nakup bitcoinov.

1. Korak: Izberite Bitcoin denarnico

Obstajajo različne vrste Bitcoin denarnic. Nekatere od njih zahtevajo namestitev namiznega odjemalca, druge pa lahko delajo neposredno na spletu.

Za namene tega članka smo izbrali spletno denarnico Coinbase. Gre za eno najboljših tovrstnih storitev na trgu, ki je bila med drugim imenovana za “Best Bitcoin Wallet of 2016” na več priljubljenih spletnih straneh. Je enostavna za uporabo, saj ne zahteva dodatne programske opreme. Kakorkoli, postopek pridobivanja denarnice in financiranja je podoben tudi pri večini drugih spletnih denarnicah.

2. korak: Odpiranje računa

Če želite začeti z registracijo, pojdite na spletno mesto Coinbase in kliknite gumb »Sign Up« v zgornjem desnem kotu, kot je prikazano na spodnji sliki:

bitcoin denarnica

Odprl se bo kratek obrazec za prijavo. Vnesete vaše osnovne podatke, kot so ime, e-pošta in geslo. Priporočamo vam, da uporabite močno geslo s kombinacijo črk, številk in posebnih simbolov, kot so »$«, »@« ali podobno, saj je varnost zelo pomembna. Programska oprema na Coinbase vam kaže, kako močno je vaše geslo in bi moralo doseči vsaj “Good” raven. Ko končate, obklukajte polje »Terms and Conditions« in kliknite spodnji gumb »Create account« v spodnjem delu obrazca, kot je prikazano spodaj:

bitcoin denarnica

3. korak: Aktivirajte vašo Bitcoin denarnico

Če želite aktivirati svoj račun, morate najprej preveriti svoj e-poštni naslov. Coinbase vam bo poslal povezavo do e-pošte, ki ste jo uporabili v obrazcu za prijavo. Počakajte nekaj minut, da pride sporočilo in kliknete povezavo. Zdaj bi morali biti na točki, kot kaže zaslon spodaj, to pomeni, da je vaša Bitcoinova denarnica zdaj aktivna in pripravljena za uporabo.

Bitcoin denarnica

Kako dokončati svoje podrobnosti oz. podatke

Zdaj imate že aktivirano Bitcoinovo denarnico, vendar preostane še nekaj korakov, preden lahko dejansko dobite nekaj Coinov. Morda se zdi malo nadležno, vendar gre za vašo lastno varnost. Varnost je pomembna, zato morate narediti naslednje:

1. korak: Povezovanje telefona

Kliknite na gumb “Next” na prejšnjem zaslonu in videli boste obrazec, kamor vnesete vaš telefon. Ta korak je potreben za tako imenovano “2-faktorsko preverjanje pristnosti”. Ščiti vaš račun v primeru, da so vaši podatki za prijavo ukradeni. To pomeni, da ob prijavi po SMS prejmete 7 mestno kodo, ki jo samo vnesete v polje. Obrazec izgleda tako, samo izpolnite polja in pritisnite “Next”

Bitcoin denarnica

Prejeli boste besedilno sporočilo s 7-mestno kodo. Uporabite spodnji obrazec, da jo vnesete in kliknite »Verify Phone Number«, da dokončate postopek:

Bitcoin denarnica

2. korak: dokončanje profila

Ko je telefon povezan, je naslednji korak izpolniti vaš profil z nekaterimi osebnimi podatki. To vključuje potrditev vašega imena, dodajanje datuma rojstva, naslova, mesta in poštne številke. Videli boste, kako obrazec izgleda na spodnji sliki. Ko končate z vsemi podatki, kliknite gumb “Next”, da nadaljujete.

Bitcoin denarnica

3. korak: preverjanje identitete

Nato morate potrditi svojo identiteto. To zahteva veljaven ID (osebni dokument) in postopek lahko traja nekaj časa. Pripravite dokument, preden začnete.[/vc_column_text][vc_single_image image=”928″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ko ste pripravljeni, pritisnite gumb »Start Verification«. Prosili vas bodo, da izberete vrsto dokumenta. Možnosti, ki so na voljo, so odvisne od vaše države, vendar sta med njimi skoraj vedno osebna izkaznica in vozniško dovoljenje. Po izbiri boste morali uporabiti svojo spletno kamero, da posnamete obe strani dokumenta. Samo sledite navodilom in s fotoaparatom na računalniku snemite sprednjo in zadnjo stran. Poskrbite za jasne slike ali pa boste morali ponoviti postopek. Po predložitvi ID-ja boste morali počakati nekaj minut, zato, da ga sistem preveri. To je zadnji korak pred financiranjem vašega računa in nakupom Bitcoinov.

Financirajte svoj Bitcoin račun

Zdaj ste že zelo blizu nakupu Bitconov. Narediti morate le še:

1.korak: Izberite način plačila

Za ta korak imate nekaj možnosti, ki se razlikujejo med različnimi denarnicami. Odvisno je tudi od države, vendar so najpogostejše možnosti kreditne / debetne kartice in bančni transferji. Priporočamo vam, da uporabite neposredni bančni transfer, saj večina Bitcoin denarnic ne podpira izplačil na kreditne / debetne kartice. To pomeni, da boste prej ali slej morali registrirati bančni račun. Za Coinbase, izberite možnost “Deposit” kot kaže slika spodaj:

Bitcoin denarnica

Na naslednji sliki boste videli obrazec s podatki i bančnem računu, ki ga potrebujete za prenos denarja. Seznam vključuje IBAN, SWIFT / BIC kodo, ime banke in druge. Zapišite jih in pošljite majhno količino s svojega bančnega računa, da jo preverite. Denar se mora prenesti v 1-2 delovnih dneh. Poskrbite, da boste na koncu vključili referenčno številko.

Bitcoin denarnica

2.korak: Nakup Bitcoinov

Zdaj imate svojo denarnico in ste uspešno prijavili plačilno sredstvo. Čas je, da kupite svoj prvi Bitcoin! Na zaslonu boste videli dve polji. Eno izmed njih je za količino, ki jo želite in vam ponuja dve možnosti: lahko vnesete znesek Bitcoinov ali znesek v svoji valuti. V obeh primerih se bo drugi zavihek samodejno prilagodil trenutni stopnji. Pod njim je polje “Payment method”, samo izberite tisto, ki ste registrirali. Na dnu strani boste videli celoten znesek, ki ga boste plačali, saj je treba všteti še provizijo za kreditne / debetne kartice, ki znaša 3%. Ko dokončate vse in ste pripravljeni nadaljevati, kliknite gumb “Buy”:

Bitcoin denarnica

Videli boste potrditveni zaslon, ki vsebuje vse informacije. Če je vse v redu, samo kliknite na “Complete Buy”. Seveda se lahko vrnite na prejšnje korake in spremenite, če je potrebno. Kot rečeno, postopek je zelo podoben tudi v drugih Bitcoin denarnicah, kot je Coinbase.

Bitcoin denarnica

Če je šlo vse kot bi moralo, boste videli gumb za potrditev. Čestitamo, kupili ste svoj prvi Bitcoin!

Bitcoin denarnica

Preberite še:

>> Kako staviti z Bitcoini[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]