Čeprav nas športne stave spremljajo že stoletja, se je panoga prav zares začela razvijati z nastankom spletnih stavnic. Te uporabnikom niso ponudile samo preprostega polaganja stav kar iz udobja lastnega doma, temveč so se v zadnjih letih pojavile številne nove, še bolj zanimive vrste stav. Če ste še nedavno lahko stavili samo na končni izid tekme in nekaj ostalih dogodkov, lahko dandanes stavite na skoraj vsak najmanjši dogodek med tekmo oz. sezono.

Kljub prihodu novih, alternativnih oblik polaganja stav so tradicionalne vrste stav še vedno prisotne in zelo priljubljene med igralci. Ne glede na vrsto stav – dobro poznavanje je temeljna predpostavka za uspešno stavljenje, saj ima vsak sistem določene prednosti, ki jih lahko s preudarnim stavljenjem obrnete v svojo korist. Zato boste v nadaljevanju izvedeli še več o različnih vrstah športnih stav.

vrste stavStave s fiksnimi kvotami

Stave s fiksnimi dogodki oz. na fiksne dogodke so tradicionalna oblika stav, prisotne že od samega začetka in bi morale biti že dobro poznane med polagalci stav. Gre za način stavljenja, pri katerem se pri določanju višine izplačila upoštevajo fiksne kvote, torej kvote, ki so bile aktualne ob vplačilu stave.

Tak način stavljenja je zelo enostaven, saj stavite na neki dogodek, ki se bo po vašem mnenju zgodil na tekmi. V največ primerih gre za stave na zmagovalno ekipo pri nogometu ali zmagovalca teniškega turnirja. Če pravilno napoveste zmagovalca, je vaša stava dobitna. Seveda obstajajo tudi številne podvrste stav s fiksnimi kvotami, vendar vse temeljijo na enakem principu.

Polaganje stav v živo

Stave v živo so ena izmed vrst športnih stav s fiksnimi kvotami s pomembno razliko, saj jih lahko polagate ne samo pred začetkom tekme oz. dogodka, temveč tudi med samim dogodkom. Tako lahko stave s fiksno kvoto položite skoraj tik pred koncem tekme, kar je odvisno predvsem od vašega ponudnika stav.

Čeprav so se stave v živo pojavile šele s prihodom interneta, so v nekaj letih postale zelo priljubljene med polagalci stav, saj ne pokrivajo samo veliko število športov, temveč bodo poskrbele za povsem drugačno izkušnjo. Pri tej vrsti stav zagotovo ne bo manjkalo adrenalina in vznemirjenja, saj časa za sprejemanje odločitev ni veliko.

Kljub temu da so stave v živo ena izmed različic stav s fiksnimi kvotami, odpirajo nove, še bolj interaktivne možnosti polaganja stav. Seveda lahko še vedno stavite tudi na končni izid tekme, vendar je to še zelo daleč od pravega potenciala stavljenja med dogodki. S tem so predvsem mišljeni številni novi načini za polaganje stav. Zelo priljubljene so stave na ekipo ali igralca, ki bo naslednji zadel gol, lahko stavite tudi na igralca, ki bo po vaši oceni izvajal naslednji kot ali enajstmetrovko.

Glavna prednost te vrste stav je – poleg številnih stavnih možnosti – tipanje terena. Ker vam ni treba stave položiti že pred začetkom tekme, lahko počakate nekaj minut, da vidite potek in taktiko igre ter seveda počutje igralcev na igrišču. Hitro se lahko zgodi, da sicer favorizirana ekipa ne igra po pričakovanjih, kar lahko izkoristite in primerno prilagodite stavo.

Stavne borze

Ena izmed novejših vrst stav so izmenjave oz. stavne borze, ki jo uporablja vse več polagalcev stav – veliko jih prisega samo na izmenjavo stav. V bistvu poteka izmenjava stav na isti način kot klasično polaganje stav s fiksnimi kvotami.

Edina razlika s klasičnimi vrstami stav je, da pri izmenjavi stav ni posrednika, tj. stavnice, saj celoten postopek poteka izključno med dvema polagalcema stav. To pomeni, da pri vsakem vplačilu stave igrate proti ostalim uporabnikom.

Predpostavimo, da želite staviti na nogometno tekmo med kluboma Bayern in Milan. Spletni ponudnik bi vam za tekmo ponudil določeno kvoto, medtem ko boste pri izmenjavi stav videli dve različni kvoti ”back” in ”lay”. Gre za kvote ostalih igralcev, ki so že vplačali stavo. Če je kvota za zmago Milana 1.5, vi pa stavite na zmago Bayerna pri enaki vrednosti, stavite v bistvu proti igralcu z enako kvoto. V primeru zmage izbrane ekipe vam mora soigralec izplačati znesek na podlagi določene kvote in obratno.

”Back” stava pomeni, da stavite na točno želen dogodek kot v klasičnih stavnicah. ”Lay” stava pomeni, da stavite proti nekemu dogodku, pri čemer morate vplačati znesek, ki ga želite prejeti v primeru pravilne napovedi. Pri vsaki stavi vam stavna borza zaračuna tudi provizijo.

Spread stave

Če so stave na zmago oz. poraz neke ekipe s 50:50 verjetnostjo dobitka premalo vznemirljive, potem so spread stave kot nalašč za vas. Gre za vrsto stav, pri katerih o uspehu stave ne odloča zmaga ali poraz ekipe oz. igralca, temveč natančnost oddane napovedi, na katero ste stavili.

Ta vrsta stav je zelo podobna over/under stavam (čez in pod). Recimo, da stavite na skupno število točk obeh ekip pri košarki, pri čemer je stavnica za končni rezultat izbrala 191.5. Če mislite, da bosta ekipi skupno dosegli več točk, potem stavite na OVER (več), s čimer stavite na izid 192 ali več. Če bi se odločili za UNDER (pod), bi stavili na izid 192 ali manj – klasičen primer over/under stave s 50-odstotno verjetnostjo dobitka.

Pri spread stavah izid stave ni odvisen samo od zmage/poraza. Izid stave določi natančnost napovedi, torej za koliko ste pravilno napovedali rezultat. Prva stvar, ki jo boste opazili pri polaganju spread stave, sta dve številki 190 in 192, kar imenujemo spread (razlika). Če bi stavili 10 € na 192 točk, bi za vsako dodatno točko dobili 10 € (195 točk bi pomenilo 30 €). V primeru, da stavite na 190 to pomeni, da bosta ekipi dosegli manj točk, kar pri 185 točkah pomeni 50 € dobička. Enak točkovni princip velja tudi za nepravilne napovedi.

Nasvet: Spread stave so zelo tvegana oblika polaganja stav, saj se lahko izgube hitro nakopičijo. Seveda je tudi možnost višjih dobičkov večja, vendar upoštevajte tudi visoko stopnjo tveganja.

Stave na fantazijske ekipe

Čeprav stave na fantazijske ekipe tehnično niso prave stave, jih nekateri še vedno označujejo kot eno izmed vrst polaganja stav. Fantazijski šport je neke vrste spletna različica pravega športa, pri kateri sami sestavite ekipo z izbranimi igralci, ki nato igrajo na turnirjih proti soigralčevim ekipam. Ekipe zbirajo točke na podlagi igralčevih sposobnosti, pri košarki npr. število podaj, košev, trojk …

Fantazijski športi so v prvi vrsti nastali bolj kot ne zaradi kazanja mišic in druženja med prijatelji. Stave na to vrsto športa so se pojavile šele pred kratkim, vendar postajajo vedno bolj priljubljene, saj so identične klasičnim stavam na resnične športe. Edina razlika s klasičnimi športi je, da so tekmovanja pri fantazijskih športih veliko krajša in ne potekajo celo sezono.

Ena izmed prednosti stavljenja na fantazijske igre je naraščajoče število polagalcev stav, saj skupaj s številom uporabnikov rastejo tudi višine dobičkov, ki si jih lahko velikokrat zagotovite že z nizkimi vložki. Praviloma lahko v spletnih stavnicah stavite na fantazijski nogomet, ameriški nogomet, košarko in bejzbol.

Totalizatorji

Gre za vrsto polaganja stav, ki velja poleg klasičnih stavnih sistemov za eno najstarejših, saj je nastala že proti koncu 19. stoletja. Za to je zaslužen Joseph Oller, ki je bil sit visokih provizij stavnic in želel najti boljši način polaganja stav. Njegova rešitev so bili totalizatorji, kjer ni stavnega posrednika.

Ideja za totalizatorji je, da se vse stave zbirajo v ”bazenu”, ki se po koncu dogodka razdelijo med zmagovalce. Zaradi tega ta vrsta stavljenja ne vsebuje kvot. Recimo, da je 100 igralcev stavilo vsak po 10 € na dogodek A, 50 ljudi pa na dogodek B. Tako bi se zbralo za 1500 evrov stav, ki bi se porazdelile med zmagovalne stave – 100 igralcev dobi po 15 € oz. 50 igralcev po 30 €.

Zgoraj omenjen primer je možen samo v teoriji, saj v praksi igralci stavijo različne zneske, od katerih je odvisna tudi višina izplačila. Če igralec vplača 20 €, bo njegov izkupiček višji kot pri igralcu, ki se stavil 10 €. Čeprav so totalizatorji značilni predvsem za konjske dirke, jih polagalci stav počasi začenjajo uporabljati tudi pri drugih športnih.

Stave na e-športe

E-šport s klasičnimi oblikami športa, kot sta nogomet, košarka itd. – razen imena – nima veliko skupnega. Elektronski šport je pravzaprav profesionalno igranje računalniških iger. Čeprav so stave na e-športe ena izmed novejših iznajdb, so e-športne panoge prisotne že od pojava prvih video iger v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Dandanes se igralci s celega sveta zbirajo na turnirjih, kamor se uvrstijo najboljši v igrah, kot so Call of Duty, Dota 2, Counter Strike: Global Offensive itd.

S prihodom tekmovalnega igranja računalniških iger so se tudi stavnicam ponudile nove priložnosti za stavljenje na to posebno vrsto športa. Nekatere igre so izdelane prav posebej za polaganje stav in omogočajo neposreden ogled dogajanja preko prenosa, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije o poteku igre in izveste, kateremu igralcu se najbolj nasmiha zmaga.

Priljubljenost e-športa je že narasla to te mere, da so nastale prave športne zveze, ki skrbijo za organizacijo turnirjev in ostalih dogodkov. Med njimi je Elektronska športna liga in Mednarodna e-športna zveza. Večina tekmovanj se odvija na javnih prizoriščih, kjer lahko gledalci spremljajo igre in vmes polagajo stave. Več gledalec seveda pomeni tudi več sponzorjev, kar se odraža v višini nagrad za zmagovalce in višini dobičkov pri stavah. Vse ljubitelje elektronskega športa bo zagotovo razveselilo, da vedno več stavnic v svoje ponudbe dodaja e-športne stave kot eno izmed vrst športnih stav.