Stavni nasveti: Španija – Francija 18.09.2022, 20.30

stave-online
18 septembra, 2022
49 Views
stavni nasveti košarka

Najpomembnejša tekma na Euru, tekma, ki ustvarja legende in tragične junake, tekma, kjer se bodo zmagovalci spominjali skozi zgodovino, o poražencih pa nihče ne bo govoril. Finale! In kakšen finale, med dvema velikima športno-košarkarskima silama. Španija proti Franciji! Kdo bo prvak Evrope?

Španija

Po osvojenem zlatu na svetovnem prvenstvu so Španci na letošnji Eurobasket prišli s precej nižjimi ambicijami in pričakovanji javnosti. So pa z njim vsem pokazali, kakšna košarkarska sila in športna nacija so. Da se kakovosten sistem, način življenja in vlaganje v šport in mladino vedno obrestujejo in da se v „raznoliki“ ekipi lahko poseže po samem vrhu.

Vse to je lažje, če imaš na klopi izkušenega strokovnjaka, ki zna pripraviti igralce, razdeliti vloge in minutažo. Sergio Scariolo je španski reprezentanci vcepil borbeno miselnost in jo pripravil, da osvoji evropski prestol in ne obupa. In nekajkrat so bili blizu brezna.

Španci so zasedli prvo mesto v skupini, a jih je nekoliko nepričakovano premagala Belgija. Po vrsti so padle Bolgarija, Gruzija, Črna gora in nazadnje Turčija. Tiho so se uvrstili v osmino finala, kjer jih je čakala favorizirana ekipa Litve. Špancem številni niso dajali možnosti. Toda Španci so pokazali karakter šampionske ekipe in po podaljšku premagali Litvo. V četrtfinalu jih je čakala Finska, v prvem polčasu so imeli Finci celo +18, četa Sergia Scariole pa je bila videti kot neuigran orkester. V drugem polčasu je na sceno stopil Rudy Fernandez, ki je s svojimi 5 ukradenimi žogami, energijo in borbenostjo spodbudil ekipo, na koncu pa so Španci preobrnili rezultat in zmagali!

Polfinale je tekma, o kateri se bo še dolgo govorilo. Pravi NBA ritem. Španci so se borili tako s publiko kot z razpoloženim Schroderjem in se tudi tokrat niso predali niti pri +12 Nemcev na začetku 4/4. Scariolo je znova izbral genialno potezo. Kot rezervo ali celo tretjo opcijo na položaju branilca je v igro poslal Alberta Diaza, igralca Unicaje iz Málage. Popularni Beto je v slogu Paytona odigral obrambo na Schroderju, zadel nekaj metov v napadu in olajšal delo Lorenzu Brownu, ki je zaznamoval tekmo!

V finalu jih čaka stara tekmica Francija, s katero imajo Španci dolgo zgodovino! Ne tako dolgo nazaj je Pau Gasol odigral eno najboljših posamičnih iger v zgodovini Eurobasketa in Špancem prinesel naslov evropskega prvaka.

Ko pogledamo ekipi Španije in Francije, bi marsikdo rekel, da Španci nimajo kaj iskati. Razen bratov Hernangomez, ki sta “srednje” kakovosti v ligi NBA, in naturaliziranega Lorenza Browna nimajo izstopajočih zvezdnikov. Imajo pa ekipo in borbo, kar je osnovni postulat košarkarske igre. Kapetan Rudy Fernandez, že omenjeni Beto Diaz, Lopez-Arostegi, Parra, Garuba in drugi fantje so pripravljeni narediti vse, da bi dobili to tekmo, ne glede na ime in kakovost nasprotnika. Dokazali so, da to zmorejo, zato jim bomo zaupali tudi tokrat.

Francija

Selekcija Francije je pravi primer, kako je treba tempirati in stopnjevati formo skozi prvenstvo. Za finalno tekmo so pripravljeni pokazati, kakšno kakovost imajo in s čim razpolagajo. Izzivali so jih skozi celotno prvenstvo, a zdaj so korak stran od sanj.

Ekipa pod vodstvom Vincenta Colleta je na ta Eurobasket prišla po porazu proti Bosni in Hercegovini v Skenderiji. To je bil pravi šok za vse ljubitelje košarke v Franciji. Francozi so v skupini smrti zasedli tretje mesto, za Slovenijo in Nemčijo. Ti dve reprezentanci sta tudi premagali Francijo na tem Eurobasketu. Nemčija jih je na uvodu precej razbila, za Slovenijo pa je imel Luka Dončić za Francoze pripravljen poseben šov.

Zelo težko so premagali Litvo in Madžarsko, Bosno in Hercegovino pa so zlomili šele v zadnji četrtini. Izgledali so zelo neorganizirani in igrali veliko 1 na 1, medtem ko je bil Gobert videti neuporaben. V osmini finala jih je čakala Turčija. Ki je tisto tekmo “fantomsko” izgubila. 20 sekund pred koncem tekme so imeli Turki +4 in nešportno osebno nad Osmanom. Dva meta in žoga s strani. Misija nemogoče! Toda Osman je zgrešil dva meta, izgubili so žogo, Francija pa se je vrnila in zmagala po podaljšku. Po tem podaljšku se je Gobertov talent vrnil in začel je prevladovati.

Podobno je bilo tudi v četrtfinalu. Tokrat je namesto Osmana Fontechio zgrešil mete za + 6! Francozi so se spet vrnili in to tekmo dobili po podaljšku. Dvakrat so se vrnili iz nemogoče situacije in zmagali. Prava šampionska mentaliteta.

V polfinalu so razbili Poljsko s 40+ točkami razlike. Pokazali so, da so prava sila! Collet je spočil nosilce in imel več časa za pripravo in počitek za finalno tekmo kot Španija.

Začel je prevladovati Rudy Gobert, ki svojim strelcem zagotavlja do 10 novih napadov, v obrambi pa je nepremostljiva ovira. Fournier je našel ritem in vodi napad Francije. Kar je Franciji najbolj manjkalo, je bila organiziranost in igra playmakerjev. Vendar sta Huertel in Luwawu-Cabarot začela igrati zelo samozavestno in opravila odlično delo v zadnjih dveh tekmah.

Francozi so širša in atletsko močnejša reprezentanca od Španije in so favoriti te tekme. Bodo Gobert in druščina ponovili uspeh zlate francoske generacije, Tonyja Parkerja, Diawa in bratov Pietrus?

H2H

10.07.21 – Francija : Španija – 79:87

08.07.21 – Španija : Francija – 86:77

17.08.16 – Španija : Francija – 92:67

17.09.15 – Španija : Francija – 80:75

Pričakovani postavi

Obe ekipi bosta to tekmo pričakali v najmočnejši postavi, brez poškodb in brez kaznovanih igralcev.

Stavni namig

Datum in ura: 18.09.22 20.30h
Namig: Španija (+3.5)
Kvota: 1.83
Stavnica: 22bet

Francija je favorit na tej tekmi, a pričakujemo tekmo na en napad in zelo izenačeno tekmo. Videli smo, da se Španci nikoli ne predajo, in ne verjamemo, da jih bodo Francozi tudi na tej tekmi premagali za več kot 4 točke. Čeprav bolj verjamemo, da to tekmo zmaga Španija!

Preverite še današnji listek dneva tukaj.

100% do 122€ Bonus dobrodošlice
Stavi zdaj
Author stave-online

Leave a comment