Stavne kvote

  Pri športnih stavah je pomembno, da razumemo kako delujejo stavne kvote. Povejo nam kolikšen bo naš dobiček in pa kakšno verjetnost predvideva stavnica za določen dogodek.

  Športne stavnice prikazujejo kvote na 3 načine. Pri nas in v Evropi se najpogosteje uporabljajo decimalne kvote. So najlažje za razumeti in tudi najbolj uporabne. Kvoto samo pomnožimo z našim vložkom in dobimo končni dobitek oz. znesek, ki ga dobimo nazaj. Favoriti imajo nižje kvote in večje možnosti za zmago medtem ko visoke kvote pomenijo večje tveganje.

  Stavne kvote

  Primer: Juventus (kvota 3.80) – Bayern (kvota 2.00) – Remi (3.20). Stava 10€ na juventus nam prinese končni dobitek 38€ (10€ x 3.80 = 38€).

  Zapomnite si le, da vračilo vključuje vložek, v tem primeru nam 10€ prinese 28€ dobička. Kot smo že omenili se pa iz zapisa kvote, da razbrati tudi kakšne možnosti (%) stavnica predlaga za določen dogodek. Npr. kvota 2.00 pomeni, da stavnica daje 50% možnosti za zmago Bayerna, kvota 3.80 pa predvideva 26% možnosti za zmago Juventusa. To izračunamo tako, da kvoto samo delimo s številom 100 (100/2 = 50%).

  Poznamo še Ameriške in frakcionalne stavne kvote, ki se za razliko od decimalnih kvot nanašajo na dobiček.

  Ameriške kvote so izražene z negativnim ali pozitivnim predznakom. Negativen zapis nam pove koliko moramo staviti, da bo naš dobiček znašal 100€. Pozitiven predznak pa pomeni, kolikšen bo naš dobiček, če stavimo 100€.

  Primer: Chicago Bulls (kvota -185) – La Lakers (kvota +165). Ob stavi 100€ na Lakerse bomo pri zmagi imeli 165€ dobička. Pri stavi na Chicago dobimo 100€ dobička, če stavimo 185€.

  Frakcionalne kvote se uporabljajo na Angleških stavnicah, kot ameriške nam povejo kolikšen bo naš profit.

  Primer: Arsenal (kvota 7/2) – Barcelona (kvota 3/4). Če stavimo 100€ na Barcelono bo naš dobiček znašal 75€. Zmaga Arsenala pri stavi 100€ prinese 350€ dobička.

  Večina športnih stavnic ponuja vse tri zapise, tako, da lahko sami izberete obliko, ki vam ustreza. Priporočamo, da uporabljate decimalni zapis saj je najbolj pregleden in razumljiv. Spodaj si lahko pomagate s tabelo za preračunavanje kvot in verjetnosti:

  Vas zanima katere stavnice ponujajo najboljše kvote? Več o tem najdete na objavi “najboljše športne stavnice