Kako staviti na nogomet?

Že od samega začetka veljajo športne stave za enega izmed najpriljubljenejših načinov zabave, saj za razliko od iger na srečo ne temeljijo izključno na sreči, temveč poznavanju ekip oz. tekem, na katere nameravate staviti. S prihodom spletnih igralnic so se uporabnikom stav na široko odprla vrata v svet stav, v katerem lahko z nekaj kliki iz udobja domačega doma stavijo na skoraj vsako vrsto športa od košarke, hokeja in tenisa do konjskih dirk ter nogometa.

Ravno nogomet velja s širokim krogom oboževalcev tako na zelenicah kot tudi v stavnicah za pravo zakladnico stav, saj lahko v spletnih stavnicah stave položite na končni rezultat in ostale ‘manjše’ dogodke med igro kot izvajanje avtov, kotov, enajstmetrovk itd. Kako in na kaj pa sploh lahko stavite pri nogometu?

nogomet športne stave

Nogometna terminologija pri polaganju stav

Za uspešno polaganje stav na katerikoli šport je potrebno dobro poznavanje ne samo športa, temveč tudi ekip oz. posameznih igralcev. Brez poznavanja nogometa bodo vaše stave temeljile skoraj izključno na sreči in ne na verjetnosti ter uporabnih informacijah. Prvi korak k dobri stavni strategiji je poznavanje najpomembnejših izrazov za športne stave.

Accumulator je izraz za skupek stav na različne nogometne tekme, pri katerih se kvote seštevajo, kar lahko vodi v visoke dobičke. Slaba stran te strategije je, da morajo biti za zmago vse stave dobitne.

Handicap je neke vrste sistem ‘zavajanja’, saj z njim stavnice poskušajo slabšo ekipo na papirju narediti privlačnejšo za vplačnike športne stave.

Half/Full Time je stava, pri kateri morate predvideti zmagovalca prvega polčasa in končnega zmagovalca.

Banker je izraz za kombinacijo stav z najboljšimi obeti, saj je verjetnost dobitka najvišja.

DNB je kratica za draw no bet, kar pomeni, da se vam v primeru neodločenega rezultata povrne celoten znesek stave. Gre za zelo varno stavo, vendar pa so zaradi tega kvote praviloma precej nižje.

Double Chance oz. ‘dvojna možnost’ je vrsta stave, pri kateri stavite na izbrano ekipo in zmagate tako v primeru zmage kot tudi neodločenega izida.

Over/Under oz. ‘čez in pod’ se uporablja pri stavah na število golov. Gre za sistem, ki poleg izbranega števila golov, na katero ste stavili, upošteva tudi gol ali dva več oz. manj od vaše napovedi.

Športne stave v nogometu – za vsak okus prava stava

Bogata ponudba različnih vrst stav je vsekakor zelo dobrodošla, saj lahko tako vsak zabave in visokih dobitkov željen uporabnik najde pravo vrsto za svoj okus. Velika raznovrstnost pa je dvorezen meč, saj lahko predvsem začetniki hitro izgubijo pregled.

Ker nogometna tekma ponavadi traja dobrih 90 minut (izjemoma tudi več), se v obeh polčasih na zelenici zgodi marsikaj. Zato so vam pri športnih stavah na nogomet na voljo različni načini, ki bodo razveselili prav vsakega vplačnika stav.

Stave na končni rezultat

Polaganje stav na končni rezultat je pri nogometu najbolj tradicionalna oblika stavljenja, saj je prisotna že od samega začetka. Seveda lahko tudi pri tej vrsti stave izbirate med različnimi podvrstami, v osnovi pa gre za to, da pred začetkom tekme stavite na končni rezultat tekme. Pri tem načinu polaganja stav izstopata predvsem dva sistema, 1×2 in Azijski hendikep.

Pri sistemu 1×2 stavite na zmago izbrane ekipe ali na neodločen izid, zato je velikokrat govora tudi o tri-smernem stavljenju, saj 1 predstavlja zmago izbrane ekipe, 2 zmago nasprotne ekipe, X pa pomeni neodločen rezultat. Za še večjo zanesljivost lahko stavite po sistemu double chance, s čimer se kvote sicer znižajo, zraste pa verjetnost dobitka.

Kot nasprotje sistemu 1×2 je bil razvit Azijski hendikep, ki je izločil možnost polaganja stav na neodločen izid tekme. Tako so športne stave na končen rezultat postale zanimivejše za vplačnike stav, poleg tega pa so stavnice začele nuditi tudi hendikepe za gole.

Predpostavimo, da hendikep za gole znaša +1.5. Če to število prištejete h končnemu rezultatu izbrane ekipe, ki zaradi dodatnih točk zmaga, potem je tudi vaša stava dobitna. Po drugi strani pa lahko v stavnicah naletite tudi na hendikep –1.5, kar pomeni, da morate število odšteti od končnega rezultata izbrane ekipe. Če ta kljub temu zmaga, je zmagovalna tudi vaša stava.

Stave na polčas

Zanimivejša oblika stav v primerjavi s stavami na končni rezultat so stave na polčas oz. polni čas. Ker se v 90 minutah igre lahko zgodi marsikaj, lahko s stavami na polčas zmanjšate tveganje. V tem primeru vam zelo koristi poznavanje različnih ekip, saj so nekatere ekipe boljše v prvi polovice, v drugi pa jim na podlagi informacij dosedanjih tekem pojenjajo moči.

Stave na polčas so prav tako dobra priložnost, da stavite na manj znane oz. šibkejše ekipe, saj te ponavadi dobro odigrajo prvi polčas, tako da lahko stavite, da bo rezultat do konca prvega polčasa ostal neodločen.

Kljub številnim prednostim te vrste športnih stav so te lahko veliko zahtevnejše kot stave na končni rezultat. Ker stavite na izid po prvem in drugem polčasu, morate natančneje spremljati dogajanje na zelenici, taktike obeh ekip, menjave igralcev itd. Slabost tega načina je, da morate za zmago svoje stave pravilno predvideti izid obeh polčasov.

Stave na število golov in točen rezultat

Oboževalci drznih stav, polnih napetosti od prvega do zadnjega žvižga sodnika se bodo zagotovo razveselili športnih stav na število golov ali točen rezultat. Čeprav gre za manj dobičkonosne stave, so kvote praviloma zelo visoke, uspeh pa je v veliki meri odvisen tudi od sreče, saj je napovedovanje števila golov izredno težka naloga tudi za prekaljene mačke v svetu stav.

Poleg nizkih možnosti za dobitek vam tudi ponudniki stav vzamejo večji del dobička kot pri drugih vrstah športnih stav. Razlog za višje ‘davke’ je, da tudi ponudniki zelo težko napovejo število golov, zaradi česar so tudi kvote izredno nizke. Stavnica se tako samo zavaruje pred negotovostjo končnega števila golov.

Over/Under ali stave z odstopanjem

Ta sistem je neke vrste blaga različica stav na število golov in točen rezultat. Tudi pri stavah Over/Under morate ugotoviti število prejetih oz. danih zadetkov, vendar imate pri tem malo več ‘svobode’.

Najpogosteje leži lestvica v stavnicah pri 2.5, kar pomeni, da morate ugotoviti samo, ali bo rezultat tekme nižji od podanega števila, tj. 0, 1 in 2 ali višji, tj. 3 ali več. Torej, vse, kar morate ugotoviti, je, ali se bo tekma končala z manj ali več kot tremi zadetki.

Verjetnost dobitka pri sistemu Over/Under je precej višja, saj vam ni treba izbrati točno določenega rezultata, ampak samo število golov. Tako imate 50 % možnost za zmago, ta delež pa lahko še povišate v svojo korist s poznavanjem obeh ekip in njihovih dosedanjih tekem. Standardna stava je 2.5 gola, nekatere stavnice pa vam ponujajo stave od 0.5 vse tja do 7.5.

Stave na igralce

Nogometne športne stave pa se ne nanašajo samo na dogodke, temveč lahko stavite tudi na igralce. Zelo priljubljene so npr. stave na igralca, ki bo prvi zadel gol. Verjetno se sliši precej enostavno, vendar morate biti zelo pozorni na pogoje spletne stavnice.

Nekateri ponudniki stav nudijo manjšo modifikacijo te vrste športnih stav, pri katerih lahko zmagate tudi, če izbrani igralec doseže svoj drugi in tretji zadetek. V nekaterih stavnicah lahko poleg tega stavite tudi na igralca, ki bo po vašem mnenju kot zadnji zadel gol. Spet drugi ponudniki vam omogočajo, da stavite na igralca, ki bo kadarkoli zadel gol.

Kako staviti na nogomet in zaslužiti denar?

Čeprav so stave v veliki meri namenjene zabavi in kratkočasju, so zaslužki glavnega pomena. Nekateri uporabniki igrajo seveda izključno zaradi zabave, velika večina pa zaradi dodatnega zaslužka. Ni pomembno, ali ste stalni ali občasni igralec v stavnicah – osnovna pravila temeljijo na istih principih.

  • Vedno stavite samo denar, ki ga lahko izgubite brez kakršnekoli škode.
  • Če imate dalj časa trajajočo ‘sušo’ z dobitki, si raje vzemite krajši odmor od stav.
  • Ste imeli nekaj zaporednih zmagovalnih stav? Kljub temu je priporočljivo, da ne zvišujete stav – enako velja tudi v primeru izgubljenih stav.

Preberite še (športne stave in zaslužek).

Osnovna pravila za stave pri nogometu

Zgoraj omenjeni so samo priljubljenejši načini, kako si lahko popestrite stave v svetu nogometa. Poleg naštetih je treba omeniti tudi stave na prestope igralcev med klubi. Ta način stavljenja je izvrstna izbira za obdobje izven sezone, ko ni več pomembnejših tekem, tako da imate veliko časa za nabiranje informacij o prestopih. Stavite lahko na klub, v katerega neki igralec prestopa, pri tem pa lahko izbirate tudi med različnimi časovnimi okvirji.

Povsem naravno je, da se stavljenja željni uporabniki sprašujejo, kako do zagotovljenih dobitkov v stavnicah. Katerekoli stavni sistem že uporabljate, verjetnost zmage nikjer ne znaša 100 %, pa čeprav se nekateri spletni ponudniki na vso moč trudijo dokazati nasprotno.

Kljub temu pa lahko z veliko mero potrpežljivosti, dobre informiranosti in izkušnjami verjetnost obrnete v svojo korist. Zato je priporočljivo, da vedno stavite na športe, ki jih zelo dobro poznate, in da dobro upravljate z razpoložljivim denarjem. Seveda bo možnost neuspeha vedno prisotna, kar pa lahko s pravim pristopom na dolgi rok skoraj izničite.