S prihodom spletnih stavnic so se pojavile tudi nove, hitrejše in enostavnejše možnosti za plačevanje. Če ste se morali še pred nekaj desetletji zapeljati do stavnice in tam položiti denar na želen dogodek, lahko to zdaj storite kar iz udobja lastnega doma.

Dandanes vam spletne stavnice ponujajo številne plačilne metode, med katerimi še vedno prevladujejo vplačila in izplačila s kreditnimi in debetnimi karticami. Glavne prednosti bančnih kartic so predvsem enostavna uporaba, hitrost transakcij in varnost. Poleg tega skoraj vse spletne stavnice nudijo plačilne kartice kot eno izmed plačilnih metod za vplačevanje in dviganje denarja.

bančne kartice

Kreditna, debetna ali predplačniška kartica?

Ko je govora o bančnih karticah, so s tem mišljene tri različne kartice. Prva je kreditna kartica, ki je kartica z odloženim plačilom, pri kateri se znesek za razliko od debetne kartice odšteje šele ob mesečnem obračunu. Druga je debetna kartica ali kartica osebnega računa, pri kateri se znesek takoj odšteje z osebnega računa.

Poleg teh dveh poznamo tudi predplačniške kartice, ki niso vezane na osebni račun. Na tako kartico lahko naložite poljuben znesek, ki ga uporabljate pri nakupih v standardnih prodajalnah ali pri spletnih trgovcih.

Bančne kartice in spletne stavnice

Kljub pojavu številnih novih plačilnih metod bančne kartice še vedno veljajo za eno izmed najvarnejših, saj ima podatke o transakciji ne samo stavnica, temveč tudi banka. Kartico prijavite tako, da med plačilnimi metodami izbranega ponudnika izberete bančno kartico, izpolnite prazna polja (številka kartice itd.) in že lahko svoj stavni račun napolnite z denarjem. Pomemben podatek je tudi, da vam večina spletnih stavnic za prijavo kartice ne bo zaračunala dodatne provizije.

Ko ste uspešno registrirali kartico in jo napolnili z denarnimi sredstvi, lahko dobitke iz stav tudi enostavno dvignete. Tudi izplačilo je praviloma brezplačno in traja 3–5 delovnih dni. Pred izplačilom se morate samo prepričati, da izpolnjujete vse pogoje za izplačilo dobitkov, ki jih najdete na spletni strani stavnice.

Mastercard ali Visa?

Trenutno najbolj zaželeni plačilni kartici v spletnih stavnicah sta Mastercard in Visa. Obe kartici imata že dolgo tradicijo in sta dobro znani med polagalci stav. Izbira kartice je bolj ali manj stvar okusa, saj boste lahko z obema karticama vplačali denar v izbrani stavnici. Ker je bila Mastercard ustvarjena predvsem za plačila, boste morali v nekaterih državah denar izplačati na bančni račun.

Nekatere stavnice sprejemajo tudi Maestro, ki je debetna različica Mastercarda. To lahko uporabljate na enak način kot kreditno kartico s to razliko, da lahko z debetno kartico zapravite samo toliko denarja, kolikor ste ga naložili na kartico. Enako velja za Visa Debit in Visa Electron debetne kartice.

Nekoliko drugačna od ostalih dveh je kartica Diners, ki ni vezana na bančni račun in jo morate pred vsako transakcijo napolniti s sredstvi. Sicer se lahko izognete vsakokratnemu plačilu, vendar morate račun poravnati do konca meseca, saj vam bo v nasprotnem primeru zaračunana provizija. Zaradi manjše priljubljenosti je kartica Diners kot plačilno sredstvo na voljo le v peščici spletnih stavnic.

Nasvet: Pri izbiri spletne stavnice bodite pozorni na plačilne metode, ki so vam na voljo. Če želite transakcije opravljati z Diners Club kartico, potem se pred začetkom stav prepričajte, da izbrana stavnica podpira to vrsto bančne kartice.

Prednosti in slabosti bančnih kartic

Prednosti

Slabosti