Polaganje stav z VPN-jem – rešitev problema ali popoln nesmisel?

stave-online
20 decembra, 2020
963 Views
vpn stave

Kako polagati stave in igrati igre na srečo z uporabo storitev VPN? Kateri ponudniki so najboljši in ali je uporaba sploh dovoljena?

Na področju uporabe storitev VPN v industriji iger na srečo se še vedno krešejo mnenja. Nasprotniki uporabe se opirajo na teorijo, da ni nobene potrebe po skrivanju, če niste storili ničesar ilegalnega. Zagovorniki pa so mnenja, da svetovnim vladam in ponudnikom internetnih storitev enostavno ni moč zaupati, zaradi česar je še toliko bolj pomembno, da svoje osebne podatke zavarujemo, kar še posebej velja za današnji čas, ko je spletni kriminal v porastu.

VPN ali navidezno zasebno omrežje lahko uporabljate na več načinov, vendar je glavna prednost te storitve, da se vaša naprava poveže z oddaljenim računalnikom, ki ga imenujemo namestniški strežnik, in omogoča, da preko njega obiskujemo spletna mesta. Na ta način lahko skrijete svojo identiteto in pravo lokacijo ter tako dostopate do sicer v Sloveniji blokiranih storitev, npr. znane filmske in glasbene storitve itd.

Brez dvoma vam lahko VPN zelo koristi med brskanjem po spletu, vendar se morate kljub temu pametno odločiti glede uporabe. Predvsem pri spletnih ponudnikih stav in iger na srečo se kmalu pojavi vprašanje, ali je uporaba storitev VPN smiselna oz. zakonita in kako razrešiti to dilemo.

Ker ima večina spletnih ponudnikov stav in iger na srečo licence različnih ponudnikov, se lahko zgodi, da določen ponudnik svojih storitev ne sme nuditi v določenih državah. Zato iz Slovenije ne morete dostopati do nekaterih spletnih strani stavnic in igralnic, saj je dostop onemogočen na podlagi lokacije vašega IP-naslova.

In tukaj pride v igro VPN. V tem članku boste izvedeli več o tej storitvi, kako jo pravilno uporabljati in predvsem kako vam lahko koristi v svetu športnih stav in spletnih iger na srečo.


Kaj je VPN?

vpn stave

VPN je angleška kratica za navidezno zasebno omrežje, ki vam omogoča, da skrijete svojo spletno identiteto tako, da zamaskira vaš IP-naslov, s čimer je videti, kot da bi vaš računalnik izviral iz drugih delov sveta in ne iz Slovenije.

Ena poglavitnih prednosti te storitve je predvsem navidezna sprememba lokacije računalnika, s čimer si lahko pridobite dostop do storitev, ki sicer niso na voljo v vaši državi. Še ena nič manj pomembna prednost pa je visoka raven varnosti. Ker VPN preko javnega ”tunela” med seboj poveže različna spletna mesta, noben spletni ponudnik ne more ugotoviti vaše identitete, zgodovine brskanja itd.

Sicer v teoriji vse zveni lepo, vendar je v praksi potrebna velika previdnost pri uporabi VPN-ja. Zapomniti si morate, da je uporaba VPN-ja smiselna in uporabna samo v primeru, ko je vaš računalnik ”čist”, tj. ni okužen z zlonamerno programsko opremo.

Nemalokrat se zgodi, da pri prenosu programa za spremembo VPN-ja prenesete tudi nekaj dodatnih zlonamernih programov, ki kljub aktiviranemu navideznemu omrežju beležijo vašo pravo lokacijo. Zato je namestitev dobrega protivirusnega programa nujno potrebna, saj boste samo na ta način lahko omogočili nemoteno delovanje storitev VPN.


Zakaj se uporablja VPN?

vpn stave

Še vedno velja prepričanje, da se VPN-ji uporabljajo samo zaradi varovanja zasebnosti na spletu in da te storitve uporabljajo predvsem ljudje, ki imajo slabe namene, vendar to še zdaleč ni res.

Samo pomislite, kako bi se počutili, če bi vsa elektronska sporočila, ki ste jih poslali v jezi, postala vidna celemu svetu, ali pa zgodovina brskanja. Verjetno ne bi bili preveč navdušeni. In ravno tehnologija navideznih spletnih omrežij vam omogoča, da se izognete takim neprijetnim položajem.

Številna podjetja vzpostavljajo celotna VPN-omrežja, da bi na ta način delavcem omogočila delo kjerkoli na svetu in visoko raven varnosti. Predvsem v luči zadnjih kibernetskih napadov in poizkusov vohunjenja je varovanje identitete na spletu postalo še toliko bolj pomembno.

Drugi pomembni razlog za uporabo VPN-ja je seveda možnost spremembe lokacije zasebnega omrežja. Verjetno sem vam je že kdaj pripetilo, da niste imeli dostopa do spletnih strani igralnic ali stavnic, ki so blokirale dostop slovenskim uporabnikom. Z uporabo VPN-ja lahko prelisičite ponudnike in se izognete omejitvam ter normalno dostopate do spletnih strani.


Ali je uporaba VPN-ja legalna?

Takoj je treba opozoriti, da je uporaba navideznih zasebnih omrežij varna in v veliki večini primerov popolnoma zakonita! Kljub temu pa obstajajo države, ki so prepovedale uporabo tovrstnih omrežij. Seveda gre za države, kot so Severna Koreja, Kitajska in Rusija, kjer so vlade na splošno zelo stroge in poskušajo nadzorovati vedenje svojih državljanov na spletu.

Tu je kratek seznam držav, ki prepovedujejo uporabo navideznega zasebnega omrežja:

  • Kitajska – popolnoma prepovedano
  • Irak – popolnoma prepovedno
  • Iran – zakonite so samo storitve VPN, ki jih dovoli država
  • Jemen – uporaba VPN ni nezakonita, vendar je velika večina ponudnikov blokiranih
  • Rusija – storitve VPN so blokirane, čeprav uporaba VPN ni prepovedana
  • Turčija – uporaba VPN ni prepovedana, dostop do storitev VPN pa ni mogoč
  • ZAE – uporaba VPN ni prepovedana, dokler ne storite kaznivega dejanja
  • ZDA – ni nezakonito, toda če uporabljate VPN, je velika možnost, da vas pri brskanju opazujejo različne vladne agencije

Ali je polaganje stav z VPN-jem legalno?

Poznavanje držav, ki ne dovoljujejo uporabe VPN, je le polovica poti do zmage, ko govorimo o športnih stavah, saj je odgovor bolj zapleten, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Najprej morate vedeti, ali je polaganje spletnih stav sploh dovoljeno v vaši državi oz. kakšna je minimalna starost, da lahko zakonito igrate igre na srečo. Ker ima vsaka država svoja pravila na tem področju, je dobro preveriti vsa pravila za igranje iger na srečo, da se izognete nepotrebnim zapletom. Dobra novica je vsekakor, da lahko tudi iz Slovenije dostopate do spletnih stavnic in igralnic.

Torej, tudi če živite v državi, kjer so spletne stave dovoljene in imate račun za športne stave, lahko pri uporabi športnih stav VPN obstaja težava. Tukaj pa se dilema še ne konča.


Kako na VPN-je gledajo športne stavnice?

Če vprašate športne stavnice za mnenje glede uporabe navideznega zasebnega omrežja, boste dobili zelo skop oz. dvoumen odgovor, saj gre še vedno za sivo področje. Če pa vas bodo iste športne stavnice zasačile pri uporabi omrežij VPN, vam ne bodo samo onemogočile dostopa, temveč tudi omejile in najverjetneje prepovedale nadaljnjo polaganje stav.

Težava VPN-ja niti ni toliko v spremenjeni lokaciji računalnika, saj so športni ponudniki veseli, če se ljudje odločajo za uporabo njihovih storitev. Prava težava nastave ne IP-naslovu, ki ga VPN zamaskira, kar pomeni, da bi lahko teoretično ena oseba večkrat koristila bonus dobrodošlice in promocije pri istem ponudniku. Tukaj pa je seveda zabave konec, saj se to smatra kot goljufija, saj nezakonito zlorabljate bonuse.

Dokler boste VPN uporabljali izključno zato, da boste lahko dostopali do spletne stavnice, do katere sicer ne bi mogli, potem niste na napačni strani zakona. Vse pa se spremeni, če nameravate VPN uporabiti za goljufije.

Če živite na primer v državi, kjer so spletne športne stave prepovedane, na primer v številnih zveznih državah ZDA, in poskušate dostopati do katerega od spletnih mest za športne stave, boste najverjetneje prejeli obvestilo, da je dostop do tega spletnega mesta prepovedan. Če je v državi dovoljena uporaba VPN-ja, potem lahko na ta način spremenite svojo lokacijo in obiščete sicer blokirano spletno stran.

Na tem mestu vas moramo opozoriti še na eno stvar. Številne spletne stavnice so v pogoje za izplačila dobitkov dodale tudi neke vrste klavzulo za uporabo storitev VPN, na podlagi katere lahko zavrnejo izplačilo dobitkov, če ste med polaganjem stav uporabljali VPN. Zato se pred uporabo obvezno pozanimajte o pogojih za izplačila.


Katero storitev VPN uporabiti?

Če ste se prepričali, da v svoji državi lahko uporabljate VPN in da lahko normalno dostopate do spletnih stavnic in igralnic, potem morate samo še izbrati primernega ponudnika teh storitev.

Sicer vam je na spletu na voljo veliko število ponudnikov VPN-jev, vendar vam odsvetujemo uporabo v spletnih igralnicah in stavnicah. Zavedamo se, da sta možnost obiska sicer blokiranih strani in anonimnost med brskanjem na spletu zagotovo dva tehtna razloga za uporabo, vendar ne v primeru iger na srečo.

Naj si bodo spletne stavnice ali igralnice. Ponudniki se že dolga leta zavedajo naraščajoče uporabe VPN-jev, zaradi česar so še toliko bolj pozorni na vse uporabnike in vse pogosteje uporabo VPN-jev natančno opredeljujejo tudi v splošnih pravilih poslovanja. Zato pazite, da ne izgubite vseh dobičkov, ker ste nezakonito uporabljali navidezno spletno omrežje.


Pogosta vprašanja:

Ali je do stavnice Bet365 mogoče dostopati s pomočjo VPN?
Odgovor na to vprašanje je pritrdilen. Če greste na počitnice nekam, kjer je Bet365 blokiran, lahko VPN brez težav uporabite za dostop do strani te slavne britanske znamke.

Ali lahko VPN uporabljate tudi za igranje spletnega pokra?
Da. Veliko število spletnih ponudnikov svojim igralcem omogoča prijavo prek VPN-ja.

Kako zaslužiti s športnimi stavami?
Morate biti izjemno disciplinirani in dobro poznati športe, na katere stavite.

Author stave-online

Leave a comment