Flat ali Unit sistem – Kateri stavni sistem je boljši?

stave-online
19 avgusta, 2019
191 Views
stavni sistem

Polaganje športnih stav samo po sebi ni zahtevno, saj je princip zelo enostaven; staviti določen znesek na dogodek, ki se bo po vašem mnenju zgodil. Stvari postanejo bolj zapletene, ko se v igro vmešajo tudi različni sistemi polaganja stav, ki obljubljajo bajne dobičke, kar zagotovo zveni zelo mikavno, vendar imajo tudi tej sistemi kar nekaj slabosti. Zaradi tega se pogosto postavlja vprašanje o prednosti ter tudi o dejanskih koristih stavnih sistemov.

Največja težava tovrstnih sistemov, naj si bo Flat ali Unit, je teorija. Na spletu boste našli ogromno različnih člankov, ki se na tak in drugačni način ukvarjajo s stavnimi sistemi, vendar gre v veliki večini primerov zgolj za teoretiziranje, ki temelji na nesmiselnih primerjavah. Seveda so bomo tudi v tem članku dotaknili teoretičnih osnov dveh najpogosteje uporabljenih sistemov, vendar bomo teorijo podkrepili s praktičnimi primeri, ki bodo slehernemu polagalcu stav osvetlili zakonitosti tovrstnih načinov polaganja stav.

Izbira sistema za polaganje stav je vsekakor dobra ideja za vsakega polagalca stav. Predvsem začetnikom bodo različni sistemi dodobra olajšali delo, saj se bodo lahko namesto brezglavega stavljenja konstantno držali mehanizmov, s katerimi si bodo zagotovili precej višje možnosti za uspeh. Kljub temu vas moramo že na začetku opozoriti, da katerikoli sistem neglede na številne obljube deluje na dolgi rok in še to samo v primeru, da se ga dejansko držite.

Kaj je Flat sistem?

V veliki večini člankov boste lahko prebrali, da skoraj vsi profesionalni polagalci stav dajejo prednost Unit sistemu polaganja stav pred Flat različico, vendar to sploh ne drži. Predvsem velikopotezni uporabniki in organizacije, ki stavijo zelo visoke zneske, vam bodo povedali ravno nasprotno, torej da prisegajo predvsem na Flat sistem. Torej, kaj sploh je Flat sistem?

Gre za eno izmed strategij za polaganje stav, kjer vedno stavite enak znesek, in sicer ne glede na višino kvote in kako ste prepričani v izid tekme. Seveda vse to velja ob predpostavki, da je tekma dovolj dobra, da bi stavili nanjo, ali ne tako dobra, zaradi česar še niste prepričani o vplačilu stave. Teorija za tem je, da dobički ali izgube vedno ostanejo na enaki ravni, zaradi česar tudi porazi niso tako boleči. Na tem mestu je nujno omeniti, da gre za dolgoročni sistem, kar pomeni, da boste morali biti zelo potrpežljivi, preden boste začeli beležiti dobre rezultate.

Če ste se odločili za Flat sistem, potem morate najprej določiti znesek, ki ga nameravate uporabljati pri stavljenju. Sicer so mnenja na tem področju zelo deljena, vendar je priporočljivo, da stavite med 2 in 5 odstotkov celotnega zneska na svojem stavnem računu.

Predlagamo vam, da se raje držite pravila dveh odstotkov, da boste tako najbolje minimalizirali morebitne izgube. Torej, če imate na svojem stavnem računu 1000 €, potem mora posamezna stava znašati 20 € (2 %). Ne pozabite. To velja za vsako stavo, ne glede na to, ali je kvota 1.20 ali 5.00.

Igranje po tem principu pomeni, da bi morali izgubiti 50-krat zaporedoma, da bi izgubili ves denar na svojem računu, kar pa je skoraj nemogoče.

Flat sistem s popravkom

Tudi v tem primeru gre za klasičen Flat sistem s to razliko, da na koncu določenega obdobja (meseca, trimesečja, polletja) ponovno izračunate višino stave glede na uspešnost.

1) Če ste bili pri polaganju stav zelo uspešni in vam je uspelo svoj stavni račun napolniti z dodatnimi 200 €, potem lahko od tega trenutka naprej stavite 24 €.

2) Če niste bili uspešni pri polaganju stav in si priigrali 200 € izgube (na računu 800 €), je pametno, da od zdaj naprej stavite 16 €.

Prepričani smo, da je Flat sistem s popravkom NAJBOLJŠA strategija polaganja športnih stav za začetnike in tudi bolj izkušene polagalce, saj je dovolj konservativna, da zaščitite finančno stanje na svojem računu, in hkrati dovolj agresivna, da si lahko obetate solidne dobičke. Avtorju tega članka, tj. meni, je uspelo na tak način zaslužiti nekaj sto evrov. Kljub temu je vredno opomniti, da gre za dolgoročni sistem, pri katerem boste potrebovali veliko mero potrpežljivosti.

Polaganje stav z Unit sistemom

Pri Unit sistemom gre za mehanizem, pri katerem se višina stave prilagaja verjetnosti nekega dogodka. Za razliko od Flat različice morate pri Unit sistemu za vsako stavo na novo izračunati vrednost, ki se meri v enoti 1/10. Enota 1/10 pomeni, da boste znesek prilagodili na najmanj verjeten dogodek, medtem ko enota 10/10 velja za skoraj zagotovljen dogodek. Poglejmo si to na primeru:

Recimo, da imate na svojem stavnem računu 1000 €. Če stavite na dogodek z enoto 1/10, to pomeni, da boste stavili 1 odstotek celotnega zneska, torej 10 €. V primeru visoke verjetnosti nekega dogodka boste pri stavi upoštevali enoto 10/10, kar pomeni, da boste stavili 5,5 odstotka, torej 55 €.

Ta način polaganja stav ni priporočljiv za začetnike, saj bi tej lahko kaj hitro izgubili pregled nad informacijami. Velikokrat se je že zgodilo, da je nekdo naznanil skoraj zagotovljen izid dogodka z enoto 10/10, kar pa se je v veliki večini primerov izkazalo za napačno informacijo.

Če pa imate že nekaj več izkušenj pri polaganju stav, je Unit sistem vsekakor dobra alternativa Flat strategiji, saj boste višino stav prilagajali glede na verjetnost nekega dogodka. Za kaj takega morate biti seveda zelo disciplinirani in poznati vrednosti stav, za katere boste določali zneske, saj je samo to zagotovilo za dolgoročni uspeh.

Kateri sistem je boljši?

Verjetno si lahko že mislite, zakaj sta oba sistema tako velik kamen spotike v industriji športnih stav. Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti, tako da je praktično nemogoče izbrati ultimativni sistem, ki bi bil najboljša izbira za vse polagalce stav. Flat sistem je vsekakor primeren za začetnike in uporabnike, ki niso pripravljeni tvegati, saj vedno stavite enak znesek, ki ni odvisen od kvot. Pravo nasprotje pa je Unit sistem, kjer sami določate višino zneska na podlagi verjetnosti nekega dogodka, zaradi česar je dobro poznavanje ključnega pomena. Vsekakor pa je vsak izmed sistemov boljša alternativa brezglavemu polaganju stav, ki po navadi ne obeta ničesar dobrega.

Author stave-online

Leave a comment