E športne stave

Nekateri v njem vidijo pravi šport, spet drugi se s tem ne strinjajo. E-šport dandanes velja za pravi hit ne samo med ljubitelji računalniških iger, ampak tudi med polagalci stav, saj relativno nova panoga postaja del ponudbe pri vedno več spletnih stavnicah. Predvsem na začetku so se e-športne stave razvijale zelo počasi, vendar se je trend v zadnjih nekaj letih obrnil, tako da naj bi bil trg e-športnih stav leta 2020 vreden skoraj 30 milijard evrov.

Že sama po sebi velika vrednost je še toliko večja, če upoštevamo, da je nova športna panoga dolgo bila neopažena. Kljub velikemu številu oboževalcev, se e-šport še vedno ne mora kosati s tradicionalnimi športi, kot so nogomet, ameriški nogomet in tenis. Pravzaprav velika večina igralcev, ki prisega na klasične športne stave, še vedno slabo ali sploh ne pozna e-športa, kaj šele stavljenja na to novo panogo.

e športne staveKaj je e-šport?

E-šport je okrajšava za elektronski šport, s čimer je mišljeno tekmovalno igranje računalniških iger. V bistvu gre za igralce, ki v računalniških igrah tekmujejo eden proti drugemu in se pri tem borijo za bogate nagrade. Pravzaprav koncept elektronskega športa ni nič novega, saj take igre med prijatelji in znanci od prihoda prvih domačih računalnikov in igralnih konzol niso nič novega.

Pred pojavom interneta so vse videoigre potekale kar v dnevni sobi, kjer sta dva soigralca sedela pred istim računalnikom oz. igralno konzolo. Če je izbira soigralcev še pred leti komaj presegla krog prijateljev in znancev, lahko v današnjih časih zaradi spleta igrate z igralci s celega sveta, pri čemer vam ni treba zapustiti niti svoje sobe. Sodeč po nekaterih študijah več kot milijarda ljudi igra videoigre, kar je prepričljiv dokaz za vedno večjo priljubljenost. Čeprav veliko igralcev prisega tudi na samostojno igranje, velika večina še vedno raje igra proti realnim nasprotnikom.

Vsakdanji navdušenci nad videoigrami praviloma igrajo zgolj zaradi zabave. Nekateri se udeležujejo tudi turnirjev in ostalih organiziranih tekmovanj, vendar je zabava še vedno v ospredju. Čeprav tudi tak način igranja spada med e-športe, je s tem mišljena predvsem profesionalna scena. Da, prav ste slišali – profesionalna e-športna scena je še kako resnična, in njena priljubljenost iz leta v leto narašča. Že rivalstvo med prijatelji pri igranju videoiger je lahko zelo tekmovalno, vendar se skrije pred rivalstvom, ki ga sabo prinaša profesionalno igranje videoiger. Če je zmaga med prijatelji zgolj neizmerno zadovoljstvo, lahko zmaga na e-športnem turnirju pomeni nagrade v višini nekaj milijonov evrov.

E športna tekmovanja

Ste vedeli, da je bil prvi turnir v igranju videoiger organiziran pred več kot 40 leti. Če slučajno niste vedeli – zdaj veste. Od prvega turnirja se je e-športni svet korenito spremenil, k čemur je botroval predvsem prihod interneta. Današnji turnirji so prava poslastica tako za igralce, kot tudi za ljubitelje tovrstnih prireditev, saj na kraj dogajanja in pred domače zaslone privabljajo na milijone gledalcev, ki si lahko tekmovanja ogledajo preko video prenosov pri spletnih ponudnikih, kot sta YouTube in Twitch. Celo nekatere televizijske mreže kot ESPN v svojih programih predvajajo e-športne dogodke.

Ponudba iger

Tako kot pri ostalih športnih stavah je dobro poznavanje športov ključnega pomena tudi pri e-športnih stavah. Seveda v tem primeru ne moremo ravno govoriti o športih, temveč o videoigrah. Sicer lahko na poljubno videoigro stavite tudi brez posebnega predznanja, vendar je to nesmiselno, če želite biti pri stavljenju uspešni na dolgi rok. Zato se pred vplačilom stave dobro pozanimajte o videoigri in seveda ekipah, ki si stojijo nasproti. Ne, popolnoma nobene potrebe ni, da poznate prav vsako podrobnost izbrane videoigre, vendar je priporočljivo, da se pred začetkom polaganja stav seznanite vsaj z osnovami, s čimer bo začetek precej lažji.

E-šport obsega kar nekaj videoiger, vendar se profesionalna tekmovanja prirejajo samo za peščico izmed njih. V ponudbi najdete strelske videoigre, kot so Battlefield, Call of Duty in Counter Strike: Global Offensive. Potem so tu še fantazijske igre kot Halo, Heartstone: Heroes of Warcraft, League of Legends, Overwatch in Starcraft. Ne manjka tudi klasičnih iger, kot sta Super Smash Bros in FIFA.

Videoigre na e-športnih tekmovanjih lahko v grobem razdelimo na več podskupin. Najpriljubljenejše so večigralske spletne bojne arene ali MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Gre za ekipne igre, kjer si nasproti stojita dve ekipi, sestavljeni iz posameznih likov, ki jih upravljajo igralci pred računalniškimi zasloni. Zmagovalna ekipa je tista, ki prva uniči nasprotnikovo bazo.

Na drugem mestu po priljubljenosti so prvoosebne strelske igre kot Counter Strike. Na tekmovanjih lahko izbirate med različnimi formati iger, in sicer kot en sam igralec ali z več igralci. Poleg omenjenih vrst iger lahko e-športne stave polagate tudi na pretepaške, strateške in dirkaške igre.

Turnirji in tekmovanja

Poleg videoiger morate biti dobro seznanjeni tudi z vsemi turnirji oz. tekmovanji in njihovimi principi. Zagotovo največje tekmovanje je svetovno prvenstvo v igranju Dote 2, ki je bilo prvič predstavljeno leta 2011. Turnir deluje pod okriljem Valve Corporation, razvijalcev Dote 2, ki vsako leto povabijo 16 najboljših ekip na svetu, da se pomerijo in borijo za visoke denarne nagrade. Na zadnji izvedbi leta 2017 je skupni nagradni sklad znašal skoraj 24 milijonov evrov, zmagovalna ekipa pa je domov odnesla dobrih 10 milijonov evrov.

Pred dvema letoma je bila ustanovljena tudi e-športna liga ELEAGUE, ki redno prenaša tekme na različnih spletnih video platformah. Ena izmed lig je tudi Capcom Pro Tour, namenjena pretepaški igri Street Fighter. Obstajajo tudi prvenstva za ostale igre, kot so League of Legends, Halo itd.

Pomemben del turnirjev so seveda njihovi udeleženci, torej igralci oz. ekipe. Vsak igralec ima svoj značilni način igranja, ki ga je dobro poznati, če želite staviti npr. na turnir v igranju Dote 2. Pomislite, ali bi stavili na nogometno ekipo, ki vam bi bila popolna neznanka? Verjetno ne, in pri e-športnih stavah je princip enak. Priporočljivo se je pozanimati o prejšnjih zmagovalcih turnirjev in njihovih načinih igranja, saj boste tako lahko najlažje ocenili, katera od ekip oz. igralcev ima najboljše možnosti za zmago na turnirju.

E športne stave za začetnike

Ko dobite grobo predstavo o e-športu, je čas, da izveste nekaj več o samem polaganju stav na e-športe. Pri e-športnih so vam na voljo različni načini stavljenja:

 1. Stave s pravim denarjem na e-šport so enake kot stave na tradicionalne športe. Igralec stavi na izid poljubnega dogodka pri dogovorjeni kvoti in dobi izplačilo, če pravilno napove izid dogodka. V primeru e-športa lahko stavite na zmagovalca posamezne tekme ali skupnega zmagovalca turnirja.
 2. Skin stave so značilne predvsem za e-šport, saj gre za polaganje stav z virtualnimi predmeti, ki jih najdete samo v določeni igri. S temi predmeti lahko dodatno okrepite svoj lik v igri, s čimer si povečate možnosti za zmago. V nekaterih stavnicah lahko stavite tudi z virtualnimi valutami, značilnimi za točno določeno videoigro.
 3. Socialne stave so značilne predvsem za polaganje stav med prijatelji in soigralci. Gre za neuradne stave, namenjene predvsem merjenju moči kot zaslužku. Seveda lahko po koncu igre dobitke zamenjate za pravi denar ali predmete iz igre. To vrsto stav vam odsvetujemo, saj ni garancije, da bodo soigralci z drugega konca sveta držali obljubo in vam izplačali dogovorjeno vsoto.
 4. Stave ”ena na ena” so stave, ker igralca tekmujeta eden proti drugemu za pravi denar ali predmete iz igre. Veliko polagalcev stav organizira stave kar med seboj in po koncu tekme porazdeli dobičke med zmagovalce. Obstajajo tudi spletne strani, ki nudijo bolj ”uradno” storitev, pri kateri vsi igralci vplačajo določen znesek, ki se izplača zmagovalcu.

Polaganje stav na e-športe

Eno je, da poznate e-športne stave. Nekaj popolnoma drugega je, da z e-športnimi stavami tudi nekaj zaslužite. Ne samo znanje, za uspešno stavljenje potrebujete tudi veliko potrpljenja in vloženega časa. Ste pripravljeni na izziv? Mi verjamemo, da ste. Kljub temu je priporočljivo, da si pred vplačilom prve stave ogledate nekaj osnovnih napotkov.

Tej napotki so v veliki meri enaki kot napotki za klasične športne stave in se nanašajo na kvote in izračune izplačil, iskanje vrednih stav in kvot, upravljanje z razpoložljivimi finančnimi sredstvi, strategije pri stavljenju, analize in primerjave kvot itd.

Priporočljivi ponudniki za e-športne stave

Z razcvetom e-športa vedno več spletnih ponudnikov stav v svoje ponudbe dodaja možnost e-športnih stav. Še pred nekaj leti je bilo izredno težko najti ponudnika tovrstnih stav, dandanes to ni več problem, saj skoraj vsaka stavnica nudi tudi polaganje stav na e-športe. Po eni strani je to dobra novica za vse ljubitelje, po drugi strani je izbira zaradi večje ponudbe otežena, saj je veliko težje odločiti za primernega ponudnika.

Pri iskanju bodite pozorni predvsem na sloves in verodostojnost ponudnika. Pomembni so tudi bonusi in promocije za nove igralce ter seveda preprosta uporaba vseh storitev. Prav tako mora biti spletna stran ponudnika dobro pregledna – s tem so mišljeni predvsem prikazi tekem in kvot v živo. Seveda pri izbiri ne smete pozabiti na izbiro športnih in e-športnih stav. Če želite staviti na turnirje v igranju točno določene videoigre, se najprej prepričajte, da je videoigra na voljo v spletni stavnici. Za na konec si oglejte tudi pravila in trajanje za vplačila in izplačila.

Najaktualnejše iz sveta e-športa

E-šport je zelo mlada disciplina, ki se razvija skoraj s svetlobno hitrostjo. Zato je še toliko bolj pomembno, da ste vedno na tekočem o dogajanju na e-športni sceni, saj lahko le tako uspešno polagate stave na različnih turnirjih. Več kot boste vedeli, bolje boste razumeli ozadje stavljenja na e-šport, s čimer si lahko obetate tudi dobitke.

Preveri ponudbo e-športnih stav na Bet At home!

Bet At Home

4.4/5
 • Konkurenčne kvote
 • Odlični bonusi in promocije
 • Široka pokritost športnih dogodkov
 • Stran v slovenskem jeziku
 • Zanesljivost in ugled stavnice
 • Ni prenosov tekem v živo
 • Brez casino ponudbe
50% do 300€ Bonus dobrodošlice
Stavi zdaj